• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Інформаційне повідомлення про стан розвитку та розповсюдження основних шкідників і хвороб сільськогосподарських рослин у Дніпропетровській області станом на 24.09.2020 року
Управління фітосанітарної безпеки, опубліковано 25 вересня 2020 року о 08:52

МЕТЕОРОЛОГІЧНІ УМОВИ

В другій декаді вересня утримувалась тепла, суха погода. На початку ІІІ декади спостерігалось похолодання. Середньодобові температури повітря на 1º- 6º були вище за норму і становили 15º – 21º тепла. Середньодекадна температура повітря виявилась на 2,5° вище за середню багаторічну і становила 17,4º тепла. Максимальна температура повітря підвищувалась до 28,8° тепла, поверхня ґрунту прогрівалась до 49° тепла. Мінімальна температура повітря знижувалась до 5,0° тепла поверхня ґрунту охолоджувалась до 4º тепла. На висоті 2 см відмічалось зниження температури до 2º тепла.

На протязі звітного періоду опади були відсутні. Через відсутність ефективних опадів впродовж декади та засушливого попереднього періоду, умови для накопичення вологи, сівби озимих культур залишаються незадовільними.

Господарства області продовжують посів озимої пшениці, збирання врожаю соняшника та кукурудзи.

Сходів озимих культур на даний час не виявлено.

Багатоїдні шкідники

Гусениці озимої совки ІІ покоління харчуються на падалиці озимої пшениці та овочевих культурах. Середня чисельність – 0,2 екз/м², максимально 2. Віковий склад гусениць становить ІІ віку – 49%, ІІІ – 51%.

Завершується відкладання яєць саранових в місяцях резервації. На неорних землях середня чисельність нестадних видів шкідника становила 0,1 екз/м², максимально 1, яйцекладок – 0,5 яйцекл/м², максимально 5.

Гусениці білана капустяного ІІІ покоління пошкодили в середньому 2,5% рослин пізньої капусти, максимально 4% із середньою чисельністю 2 гус/росл, максимально 5. За віковим складом гусениці ІУ віку – 33%, У – 67%. У наступній декаді очікується залялькування гусениць.

Гусениці капустяної совки ІІ покоління у залялькованому стані.

На рослинах пізньої капусти спостерігається живлення гусениць бавовникової совки ІІІ покоління. Заселено до 1% рослин, середня чисельність 1 гус/росл. За віковим складом гусениці І віку – 42%, ІІ – 58%.

На неорних землях виявлено літ метеликів ріпакового білана. У радіусі 25 м налічено 2 екземпляра.

 

Шкідники та хвороби озимої пшениці, кукурудзи

Хлібна жужелиця. В зв’язку з тривалою посухою період відкладання яєць та ембріональний період очікується розтягнутий. Заселено 47% обстежених площ падалиці озимої пшениці, середня чисельність імаго склала 0,2 екз/м2, максимально 2, яйцекладок – 0,1 екз/м². Відродження личинок не виявлено

На падалиці озимої пшениці спостерігається шкодочинність личинок злакових мух, попелиць та хлібних смугастих блішок .

Клоп черепашка знаходиться в місцях зимівлі. Заселено 65% обстежених площ лісосмуг, за середньої чисельності 0,2 екз/м2, максимально 4.

 

Фузаріоз качанів кукурудзиХворобою уражено 0,3% качанів, максимально 2% з розвитком хвороби 0,2%.

Бактеріоз качанів уразив 0,3% качанів, максимально 1% з розвитком хвороби 0,2%.

 

Шкідники та хвороби овочевих культур

Триває шкодочинність попелиць на пізній капусті. Заселено 100% обстежених площ, пошкоджено в середньому 10% рослин, максимально 15% із середньою чисельністю 1 кол/росл, максимально 2.

Колорадський жук. Шкідник знаходиться в нижніх шарах грунту. За попередніми даними осінніх ґрунтових розкопок, середня чисельність складала 2,6 екз/кв.м, максимально 3.

Слизистий бактеріоз капусти. Уражено в середньому 1,5% рослин, максимально 3% з розвитком хвороби 0,2%.

 

Мишоподібні гризуни

Триває заселення площ сільськогосподарських угідь мишоподібними гризунами.

Заселено 39% площ посівів кукурудзи, середня чисельність – 0,2 кол/га з 1,5 ж.н/га, максимально 1 колонія з 3 ж.н. На неорних землях заселені всі обстеженні площі, за середньої чисельності 0,3 кол/га з 2,1 ж. н., максимально 1 колонія/га з 3 жилими норами.

 

Шкідники саду

Погодні умови початку ІІІ декади вересня характеризувались різкими перепадами температур. Спостерігається підготовка шкідників саду до зимівлі.

Завершилося живлення гусениць яблуневої плодожерки ІІІ покоління. Вони покинули пошкоджені плоди і знаходяться під відсталою корою дерев в стадії підготовки до зимівлі. В поточному році пошкоджені плоди гусеницями ІІІ покоління були виявлені на 3% обстежених дерев, було  пошкоджено в середньому 1%, максимально 2% плодів.

Гусениці білана жилкуватого закінчують живлення, триває утворення зимових гнізд. Шкідник виявлений на 2% дерев, середня чисельність 0,1 гус/п.м.г., максимально 1. Пошкоджено в середньому 2% листя, максимально 3%.

Каліфорнійська щитівка. Личинки І віку знаходяться під щитками на корі дерев. Шкідником заселено 20% дерев. Середня чисельність складала 0,2 екз/п.м.г., максимально 2.

Кліщі, а саме червоний і бурий, зимують в стадії яйця на корі гілок і молодих пагонів. На даний час триває відкладання яєць. В поточному році червоний плодовий кліщ виявлений на 78% дерев, бурий  – 13%.

 

Хвороби плодових культур

Борошниста роса на яблуні уразила  36% дерев, в середньому 15% листя, максимально 22% з розвитком хвороби 15%. 

Парша на яблуні виявлена на 9% дерев, уражено в середньому 5,5%, максимально 10% листя, з розвитком хвороби 10%, в середньому 4,5%, максимально 7% плодів з розвитком хвороби 5%.

Плодова гниль на яблуні. Уражені хворобою плоди виявлені на 2% дерев. В середньому уражено 1,5% плодів, максимально 3% з розвитком хвороби 2

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux