• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Інформаційне повідомлення про стан розвитку та розповсюдження основних шкідників і хвороб сільськогосподарських рослин у Дніпропетровській області станом на 05.11.2020
Управління фітосанітарної безпеки, опубліковано 05 листопада 2020 року о 09:34

Метеорологічні умови

В третій декаді жовтня та на початку першої декади листопада продовжувала утримуватись аномально тепла з опадами погода. Середньодобові температури повітря на 1º- 8º були вище за норму і становили 7º - 14º тепла. 

Максимальна температура повітря підвищувалась до 19,7° тепла, поверхня ґрунту прогрівалась до 28° тепла, мінімальна температура знижувалась до 0,3° тепла, поверхня ґрунту охолоджувалась до 2º морозу. На висоті 2 см відмічались заморозки до 4º морозу.

Сума опадів за звітний період склала 17,0 мм. Агрометеорологічні умови декади виявились сприятливими для вегетації озимих культур. Стан посівів добрий.

Багатоїдні шкідники

На посівах озимої пшениці та озимого ріпаку триває шкодочинність гусениць озимої совки ІІ покоління, заселено 35% обстежених площ, середня чисельність - 0,3 екз/м², максимально 2. Віковий склад гусениць становить ІУ – 58%, У - 42%.

Спостерігається залялькування гусениць ріпакового та капустяного біланів. На посівах озимого ріпаку заселено в середньому 1,5% рослин, за середньої чисельності 2 гус/росл. За віковим складом гусениці У віку становлять 80%, лялечки – 20% (Дніпровський район).

Шкідники озимої пшениці та озимого ріпаку

На посівах озимої пшениці, посіяної по стерньовим попередникам продовжується шкодочинність личинок хлібної жужелиці. Заселено 14% обстежених площ, за середньої чисельності личинок – 0,2 екз/м². За віковим складом личинки ІІ віку становили 77%, ІІІ – 23% (Нікопольська СДС).

Завершується живлення несправжніх гусениць ріпакового пильщика на посівах озимого ріпаку. Заселено 49% обстежених площ посівів, в середньому 2% рослин,  за середньої чисельності 1 неспргус/росл. За віковим складом личинки У віку становлять 85%, УІ – 15% (ВАТ «Агротехсервіс» Синельниківського району).

Ріпаковий листоїд. Заселено 61% обстежених площ посівів озимого ріпаку, знайдені поодинокі екземпляри імаго, середня чисельність яйцекладок 0,2 екз/м².

Хвороби озимого ріпаку та озимої пшениці

Аномально тепла з опадами погода, яка спостерігалась в ІІІ декаді жовтня та на початку І декади листопада була сприятливою для розвитку та поширення хвороб на посівах озимих культур.

На посівах озимої пшениці, де сходи отримані порівняно раніше, виявлено прояви борошнистої роси та кореневих гнилей. Ураження хворобами спостерігається на 6% обстежених площ, уражені поодинокі рослини. За утримання сприятливих погодних умов і надалі, прогнозується збільшення уражених площ та рослин хворобами.

Пероноспорозом уражено 18% обстежених площ посівів озимого ріпаку, 0,2% рослин, максимально 1%. Розвиток хвороби 0,1%.

Плямистостями уражено 23% площ, 0,2% рослин, максимально 1%. Розвиток хвороби 0,1%.


Мишоподібні гризуни

Погодні умови ІІІ декади жовтня, початку І декади листопада та достатня кормова база були сприятливими для поширення та розмноження мишоподібних гризунів.

На посівах озимих культур гризунами заселено 26% обстежених площ, середня чисельність 0,3 кол/га з 1,4 ж.н, максимально 1 кол/га з 4 ж.н (на крайових смугах).

На посівах багаторічних трав шкідники заселили всі обстежені площі, середня чисельність - 0,3 кол/га з 2,5 ж.н/га, максимально 3 колонії з 4 ж.н.

На неорних землях середня чисельність мишоподібних гризунів складала 0,6 кол/га з 2,8 ж. н., максимально 3 колонії/га з 5 жилими норами.

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux