Головне управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області вкотре попереджає про небезпеку вживання дикорослих грибів. Отруєння реєструються в області щороку та, як правило, з летальними випадками.
З початку 2020 року в Дніпропетровській області вже зареєстровано 15 випадків отруєнь грибами із 22-ма постраждалими (в т.ч. 7 дітей віком від 7-ми до 16-ти років).
Двоє осіб померло (33 та 54 роки).
Випадки реєструвались на територіях:
м.Кам’янське – 3 сімейні випадки (7 постраждалих);
м.Кривий Ріг – 2 випадки, в т.ч. 1 сімейний з 3-ма постраждалими (2 летальних);
м.Дніпро – 1 сімейний випадок (2 постраждалих);
м.Марганець – 2 випадки (2 постраждалих);
Васильківський район – 2 випадки (2 постраждалих);
м.Павлоград, смт Широке, Криничанський, Дніпровський, Солонянський район- по 1 випадку.
Довідково: За попередні 5 років (2015-2019) в Дніпропетровській області постраждало 89 осіб, 9 випадків закінчились летально, у т.ч. померла 1 дитина.
У 2019 році у Дніпропетровській області зареєстровано 8 випадків отруєння грибами з 12 постраждалими, всі дорослі. Летальних випадків не зареєстровано.
2018 – 19 випадків, 29 постраждалих, у т.ч. 7 дітей, 1 дитина померла.
2017 – 6 випадків, 6 постраждалих, 5 летальних всі дорослі.
2016 – 9 випадків, постраждалих 13, летальних 3.
2015 – 11 випадків, постраждалих 29, у т.ч. 3 дітей.
Отже, для збереження здоров’я краще утриматися від збору дикорослих грибів.
Для тих, хто, все ж таки збирається в ліс, необхідно пам’ятати про звичайні правила, яких необхідно дотримуватися:
Ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте; остерігайтеся пластинчатих грибів.
Не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях.
Під час посухи грибів краще не брати взагалі. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопичує токсини.
Уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі.
Не вживайте сирих грибів.
Відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів у підсоленій воді (не менше трьох) протягом 30 хвилин.
Готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби.
Гриби – не дитяча їжа, тому не давайте грибних страв малолітнім дітям. Не можна вживати грибів вагітним та жінкам, що годують груддю.
Ніколи не застосовуйте «домашніх» методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок – вони помилкові. Срібло темніє від взаємодії з амінокислотами, які є й у їстівних, і в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, який також міститься в усіх грибах.
Якщо сталася біда – не гаяти жодної хвилини – це «правило золотого часу».
Негайно викликайте «Швидку допомогу» та акцентуйте увагу на тому, що захворілий вживав гриби!
До її приїзду промийте шлунок 2-3 літрами сольового розчину, можна зробити очисну клізму. Пийте багато рідини. Навіть при полегшенні стану обов’язково зверніться до найближчого лікувального закладу. Недоїдених грибів не викидайте, їх аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, що потрапила до організму.