• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Інформаційне повідомлення про стан розвитку та розповсюдження основних шкідників і хвороб сільськогосподарських рослин у Дніпропетровській області станом на 04.02.2021 року
Управління фітосанітарної безпеки, опубліковано 05 лютого 2021 року о 13:40

МЕТЕОРОЛОГІЧНІ УМОВИ 

    В третій декаді січня та на початку першої декади лютого спостерігалась аномально тепла з істотними опадами погода. Середньодобові температури повітря на 7º - 13º були вище за норму і знаходились в межах від 6º тепла до 0º морозу. Середня температура повітря виявилась на 8,1° вище за середню багаторічну і становила 2,0º тепла. Максимальна температура повітря підвищувалась до 8,6° тепла, поверхня ґрунту прогрівалась до 10° тепла. Мінімальна температура повітря  знижувалась до 17,5° морозу, поверхня ґрунту охолоджувалась до 20º морозу.

Сума опадів склала 41 мм. Під час найбільшого похолодання мінімальна температура ґрунту на глибині залягання вузла кущіння (3 см)  знижувалась до 4º морозу і була незагрозлива для рослин озимих культур. Агрометеорологічні умови для перезимівлі озимих культур були задовільні.

Впродовж звітного періоду загрозливих явищ для перезимівлі озимих культур не спостерігалось, з продовженням потепління у рослин озимих зернових культур почали відмічатись незначні ознаки життєдіяльності, що проявилось у зміні кольору та відростанні листових пластинок. Стан посівів озимих зернових культур по завершенні третьої декади січня на більшості площ є добрим та задовільним.


Відбір монолітів озимої пшениці, озимого ячменю та результати їх відрощування 

    Для встановлення стану перезимівлі озимої пшениці та озимого ячменю 25 січня 2021 року були відібрані моноліти в господарствах області.

В осінньо-зимовий період зниження температур повітря відбувалося поступово, що сприяло успішному проходженню фази загартування озимих культур. Період утримання низьких температур був недовгим: почався з 13 січня і тривав 7 днів. Достатня висота снігового покриву з добрими теплоізоляційними властивостями перешкоджала швидкому проникненню низьких температур у ґрунт. На глибині залягання вузла кущіння мінімальна температура не опускалась до критичного значення.

Такі метеоумови пом’якшили ризики загибелі й пошкодження озимих зернових від вимерзання.

Також, на думку вчених, рівень вмісту суми цукрів у вузлах кущіння озимих культур, які є енергетичним запасом та кріопротектором для рослин у зимовий період, у сортів, рекомендованих до вирощування в Україні, достатній для загартування в середньосуворих умовах зими.

Відрощування озимих зернових культур в господарствах області свідчать про те, що лише в окремих сортів озимих зернових культур відмічається незначне ушкодження листових пластинок, які зможуть швидко відновитися з наростанням температурного режиму.

Загибелі рослин озимих зернових культур не виявлено.


Мишоподібні гризуни

    Через перезволоження грунту збільшення заселених площ та жилих нір гризунів не спостерігалось. Важливо систематично обстежувати посіви озимини, багаторічних трав, неорних земель та інших стацій, оскільки за встановлення навіть нетривалого поліпшення умов життя, завдяки біологічній особливості до високої плодючості та спроможності до швидкої зміни фізіологічного стану, популяція гризунів поступово буде відновлювати свою чисельність.

Шкідники заселили 30% обстежених площ посівів озимої пшениці. Середня чисельність - 1 колонія/га з 1,8 жилими норами, максимально 3 колонії/га з 4 жилими норами.

На посівах озимого ріпаку заселення площ мишоподібними гризунами склало 31%. Середня чисельність - 1 колонія/га з 2,0 жилими норами, максимально 3 колонії/га з 4 жилими норами.

Гризуни були виявлені на всіх обстежених площах посіву багаторічних трав. Середня чисельність мишоподібних гризунів склала 2 колонії/га з 2,2 жилими норами, максимально 4 колонії/га з 4 жилими норами.

На неорних землях середня чисельність шкідників становила 3 колонії/га з 3,4 жилими норами, максимально 5 колоній/га з 6 жилими норами.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux