• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Інформаційне повідомлення про стан розвитку та поширення основних шкідників і хвороб сільськогосподарських рослин у Дніпропетровській області станом на 9 грудня 2021 року
Управління фітосанітарної безпеки, опубліковано 09 грудня 2021 року о 08:43

Метеорологічні умови

     Перша декада грудня характеризувалась відносно теплою, вітряною з незначними опадами погодою. На початку декади мінімальна температура повітря знижувалась до 5° морозу, поверхня ґрунту охолоджувалась до 6º морозу. Максимальна температура підвищувалась до 11,0° тепла, поверхня ґрунту прогрівалась до 10° тепла. Середньодекадна температура становила 2,4º тепла.

     Сума опадів за декаду склала 5 мм. У І декаді грудня в озимих культур були відмічені слабкі процеси вегетації. Під час найбільшого похолодання (2 грудня) мінімальна температура ґрунту на глибині залягання вузла кущіння (3 см) знижувалась до 0,5º морозу та була незагрозлива для рослин озимих культур. Погодні умови для проходження стадії загартування рослин озимих культур та перезимівлі були добрі.

Шкідники та хвороби озимої пшениці та озимого ріпаку

     Продовжується слабке живлення личинок хлібної жужелиці та гусениць озимої совки на посівах озимих культур.

     Личинки хлібної жужелиці виявлені на 22% обстежених площ посівів озимої пшениці, посіяної по стерньових попередниках та крайових смугах полів, прилеглих до них. Середня чисельність личинок - 0,3 екз./м², максимально – 2. За віковим складом личинки ІІ віку становлять 53%, ІІІ – 47%.

     Гусениці озимої совки ІІ покоління шкодять на 33% обстежених площ посівів озимого ріпаку та озимої пшениці. Середня чисельність гусениць – 0,2 гус./м², максимально – 2 гус./м². Віковий склад гусениць становив: У віку – 49%, УІ – 51%.

     При проведенні огляду посівів озимих культур збільшення відсотка уражених рослин та поширення хвороб не виявлено.

     Пероноспороз. Хвороба виявлена на 37% обстежених площ посівів озимого ріпаку, уражено у середньому 2,2% рослин, максимально - 5%. Розвиток хвороби – 2%.

     Біла плямистість. Уражено 42% обстежених площ посівів озимого ріпаку, у середньому - 2,5% рослин, максимально - 4%, розвиток хвороби - 1%.

     Бактеріоз коренів на посівах озимого ріпакуУражено 7% обстежених площ, у середньому - 0,5% рослин, максимально – 2%, розвиток хвороби - 1%.

     Борошниста роса на посівах озимої пшениціУражено 18% обстежених площ посівів, у середньому - 1% рослин, максимально - 2%. Розвиток хвороби – 2%.

     Кореневі гнилі виявлені на посівах озимої пшениці ранніх строків. Уражено 11% площ, у середньому - 0,5% рослин, максимально - 2%, з розвитком хвороби - 1%.

Мишоподібні гризуни

     Погодні умови І декади грудня та достатня кормова база сприяли розвитку та поширенню мишоподібних гризунів на сільськогосподарських угіддях.

     Гризуни виявлені на 47% обстежених площ посівів озимої пшениці, середня чисельність - 1 кол./га з 1,7 житлової нори, максимально - 3 кол./га з 5 житловими норами (на крайових смугах).

     Мишоподібні гризуни виявлені на 50% обстежених площ посівів озимого ріпаку за середньої чисельності 1 кол./га з 1,5 житлової нори, максимально - 2 кол./га з 4 житловими норами (на крайових смугах).

     На посівах багаторічних трав заселення площ шкідниками 100%, середня чисельність колоній шкідників - 1 кол./га з 1,9 житлової нори, максимально - 2 кол./га з 4 житловими норами.

     На неорних землях гризуни виявлені на всіх обстежених площах, середня чисельність колоній складала 2 кол./га з 2,7 житлової нори, максимально - 5 кол. з 5 житловими норами.

     На площах, де були проведені захисні заходи проти мишоподібних гризунів, виявлено зменшення їх чисельності.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux