• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Інформаційне повідомлення про стан розвитку та поширення основних шкідників і хвороб сільськогосподарських рослин у Дніпропетровській області станом на 26 травня 2022 року
Управління фітосанітарної безпеки, опубліковано 26 травня 2022 року о 11:51

Метеорологічні умови

     У другій та на початку ІІІ декади травня утримувалась прохолодна та вітряна погода. Середня температура повітря виявилась на 1,6° нижче за середню багаторічну та становила 14,5º тепла. Максимальна температура повітря підвищувалась до 25,0° тепла, поверхня ґрунту прогрівалась до 46° тепла. Мінімальна температура повітря знижувалась до 3,0° тепла, поверхня ґрунту охолоджувалась до 2º тепла. На висоті 2 см від поверхні ґрунту температура повітря знижувалась до 1º морозу.

Сума опадів склала 18 мм, або 113% норми. Агрометеорологічні умови для росту та розвитку с/г культур були сприятливі. Стан посівів на даний час добрий.

 Фенологія культур

     Озима пшениця – колосіння;

     озимий ріпак – утворення стручків;

     ярий ячмінь – вихід у трубку;

     горох – стеблування;

     соняшник – друга пара справжніх листків;

     кукурудза –2 -3 листки;

     яблуня – ріст плодів.

Шкідники та хвороби озимої пшениці, озимого ячменю, озимого ріпаку, ярого ячменю, гороху

     На півдні області у посівах зернових колосових культур розпочалось відкладання яєць клопом черепашкою – виявлені поодинокі яйцекладки на крайових смугах посівів. Заселено 51% обстежених площ посівів. Середня чисельність клопа на крайових смугах становила 0,3 екз./м², максимально - 2 екз./м², усередині поля – 0,2 екз./м². Пошкоджено у середньому 1% рослин, максимально - 3%.Триває літ та відкладання яєць хлібного пильщика, на 10 п.с. налічено у середньому 1 екз.

     Злакова попелиця. Заселено 100% обстежених площ посіву озимої пшениці та озимого ячменю, у середньому - 3% рослин, максимально - 5% із середньою чисельністю 1 кол./росл., максимально - 2.

     На посівах озимих зернових культур триває живлення пшеничного трипса. Середня чисельність складала 2 екз./росл., максимально - 4 при заселенні у середньому 3% колосів, максимально - 7%. Заселено 60% обстежених площ посівів.

     Злакові мухи. Заселено 41% обстежених площ посівів ярого ячменю. Середня чисельність - 1 лич./м², максимально - 3 лич./м².На посівах озимої пшениці, озимого та ярого ячменю розпочалось відродження і шкодочинність личинок, а також триває відкладання яєць хлібною п’явицею,  заселено 42% обстежених площ. Середня чисельність імаго - 0,2 екз./м², максимально - 2, яйцекладок – 0,2 екз./м², максимально – 2, личинок – 0,1 екз./м². Пошкоджено у середньому 2% рослин, максимально - 4%.

     На посівах озимого ріпаку триває масовий літ та відкладання яєць ріпакового пильщика. На 10 п.с. налічено 3 екземпляри. На посівах озимого ріпаку розпочалось відродження гусениць ріпакового білана. Заселено 21% обстежених площ, середня чисельність – 1 гус./росл., заселено 2% рослин.

     Спостерігається шкодочинність личинок ріпакового квіткоїда на посівах озимого ріпаку. Заселено 44% обстежених площ, у середньому - 2% рослин та 3% квіток, максимально – 6% за середньої чисельності личинок - 1 екз./квітку.

     Гороховий зерноїд виявлений на всіх обстежених площах посіву гороху. Середня чисельність - 1 екз./10 п.с. Найближчим часом очікується відкладання яєць. Погодні умови звітного періоду були несприятливими для розвитку та поширення більшості хвороб на посівах сільськогосподарських культур.

     Борошниста роса на посівах озимої пшениці та озимого ячменюУражено 39% обстежених площ посівів, у середньому – 2% рослин, максимально – 6%. Розвиток хвороби – 3%.

     Септоріоз на посівах озимої пшениці та озимого ячменюУражено 35% обстежених площ посівів, у середньому – 2% рослин, максимально - 3%. Розвиток хвороби – 2%.

     Кореневі гнилі виявлені на посівах озимої пшениці ранніх строків. Уражено 11% площ, у середньому - 0,5% рослин, максимально - 2%, з розвитком хвороби - 1%.

     Темно-бура плямистість. Уражено 26% обстежених площ, у середньому – 2% рослин, розвиток хвороби - 2%.

     Борошнистою росою та септоріозом уражено 27% обстежених площ посівів ярого ячменю, у середньому – 2% рослин, розвиток хвороби - 1%.

     Сітчаста плямистість уразила 14% обстежених площ посівів ярого ячменю, у середньому - 1,5 рослин, максимально – 3%, розвиток хвороби – 2%.

     Пероноспороз. Уражено 46% обстежених площ посівів озимого ріпаку, у середньому - 2,5% рослин, максимально - 5%. Розвиток хвороби – 2%.

     Біла плямистість виявлена на 45% обстежених площ посівів озимого ріпаку, уражено у середньому 2,5% рослин, максимально - 4%, розвиток хвороби – 2%.

     Альтернаріоз. Уражено 24% обстежених площ посівів озимого ріпаку, у середньому – 2% рослин, розвиток хвороби - 2%.

     Фомозом уражено 21% обстежених площ посівів озимого ріпаку, у середньому – 1,5% рослин, розвиток хвороби -2%.

     Бактеріоз коренів на посівах озимого ріпакуУражено 7% обстежених площ, у середньому - 0,5% рослин, максимально – 2%, розвиток хвороби - 1%.

 Багатоїдні шкідники

     Лучний метелик. На неорних землях розпочався літ метеликів, на 10 кроків налічено 2 метелика.

     У місцях резервації (неорні землі, балки, толоки) спостерігається переміщення личинок саранових, середня чисельність - 0,4 лич./м², максимально - 4. За віковим складам личинки І віку становили 90%, ІІ – 10%.

     Озима та капустяна совки. Триває літ метеликів. За добу налічено 1 метелика.

 Шкідники овочевих культур

     Колорадський жук. На рослинах картоплі та томатів триває шкодочинність та відкладання яєць шкідника. Середня чисельність імаго - 1 екз./росл., максимально - 4 екз., яйцекладок - 1 екз./росл. при заселенні у середньому 5% рослин.

     На рослинах капусти у приватному секторі триває шкодочинність хрестоцвітих блішок. Заселені всі площі, пошкоджено у середньому 3% рослин за середньої чисельності 2 екз./росл.

     Капустяна міль. Розпочалось відродження гусениць на 3% рослин за середньої чисельності 1 гус./росл.

     Розпочалось відродження та живлення гусениць капустяного білана. Заселено 3% рослин, за середньої чисельності 1 гус./росл.

 Шкідники саду

     Яблунева плодожерка І покоління. Погодні умови поточного року (різкі зміни погоди, коливання температур, пориви вітру) будуть сприяти розтягнутому льоту метеликів шкідника. Триває літ та парування метеликів. За добу у феромонній пастці налічується у середньому 4 метелики, максимально – 8.

     Сливова плодожерка І покоління. Розпочався літ метеликів. За добу у пастці налічується у середньому 2 метелики, максимально – 4.

     У черешневих садах триває літ вишневої мухи. За добу у пастці із солодкої води налічується 8 мух, максимально – 15 мух.

     Личинки зеленої яблуневої попелиці шкодочинять на 58% дерев за середньої чисельності 1,5 колонії/лист, максимально - 3 при заселенні 7% листя, максимально – 10%.

     Червоногалова  попелиця. Личинками заселено 32% дерев за середньої чисельності 1,2 колонії/лист, максимально - 2 при заселенні 5% листя, максимально – 8%.

     Триває шкодочинність вишневої попелиці на 38% дерев за середньої чисельності 1колонія/лист, максимально - 2 при заселені 4% листя, максимально – 8%.

     Сірий плодовий довгоносик. Найближчим часом очікується відродження личинок. Шкідником заселено 70% дерев. Середня чисельність складає 2,8 екз./дерево, максимально – 4 екз./дерево. Пошкоджено у середньому 3,2% листя, максимально - 6%.

     Личинки яблуневого квіткоїда закінчують шкодочинність, найближчим часом очікується їх залялькування. Пошкоджені суцвіття виявлені на 79% дерев за середньої чисельності 1 лич./квітку, максимально – 2, пошкоджено у середньому 2,2% квіток, максимально - 4%.

     Гусениці білана жилкуватого та золотогуза у залялькованому стані.

     Триває залялькування личинок яблуневої листоблішки. Шкідником заселено 9% дерев. Пошкоджено у середньому 2,5% листя, максимально - 4% за середньої чисельності 2 личинки/лист, максимально – 3.Триває шкодочинність гусениць розаної листовійки на 14% дерев яблуні та 10% черешневих дерев. Пошкоджено у середньому 2,2% листя, максимально - 4% за середньої чисельності 1 гусениця/лист.Гусениці яблуневої молі продовжують живлення. Заселено 38% дерев за середньої чисельності 0,1 гус./погон.метр гілки, максимально – 2. Пошкоджено у середньому 1,2% листя, максимально - 3%.

     Кільчастий шовкопряд. Відроджені гусениці живляться листям. Заселено 2% дерев за середньої чисельності 0,1гус./пог.м.гілки, максимально -1. Пошкоджено у середньому 1% листя, максимально - 2%.

     Непарний шовкопряд. Пошкоджене гусеницями листя виявлене на 2% дерев за середньої чисельності 0,1гус./пог.м.гілки, максимально -1. Пошкоджено у середньому 1,2% листя, максимально - 2%.

Хвороби плодових

     Парша на яблуні. Хворобою уражено  5% дерев, уражено в середньому 1,5% листя, максимально – 4%, із розвитком хвороби – 1%.

     Борошниста роса на яблуні. Хвороба виявлена на нових деревах, уражено 35% дерев, уражено у середньому 5% листкових розеток, максимально - 10%, розвиток хвороби – 5%.

     Моніліоз на кісточкових (абрикос, персик). Уражено у середньому 26% дерев та 25% пагонів, спостерігається їх засихання, розвиток хвороби – 20%.

     Кучерявість листя персика. Хворобою уражено 30% дерев, у середньому уражено 18% листя, максимально – 30%, із розвитком хвороби – 15%.

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux