• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Інформаційне повідомлення про стан розвитку та поширення основних шкідників і хвороб сільськогосподарських рослин у Дніпропетровській області станом на 2 грудня 2021 року
Управління фітосанітарної безпеки, опубліковано 03 грудня 2021 року о 11:42

Метеорологічні умови

     У третій декаді листопада спостерігалась прохолодна із значними опадами погода. Середньодекадна температура повітря виявилась на 3,4° вище за середню багаторічну і становила 3,9º тепла. Максимальна температура повітря підвищувалась до 13,0° тепла, поверхня ґрунту прогрівалась до 13° тепла. Мінімальна температура повітря знижувалась до 6,5° морозу, поверхня ґрунту охолоджувалась до 8º морозу.

     Сума опадів за декаду склала 19 мм, або 146% норми. Під час найбільшого похолодання мінімальна температура ґрунту на глибині залягання вузла кущіння (3 см) знижувалась до 1º морозу та була незагрозлива для рослин озимих культур. Погодні умови для проходження стадії загартування рослин озимих культур та перезимівлі були добрі.

Шкідники та хвороби озимої пшениці та озимого ріпаку

     На посівах озимих культур триває неактивне живлення личинок хлібної жужелиці та гусениць озимої совки.

     Хлібна жужелиця. Личинки шкодять на 22% обстежених площ посівів озимої пшениці, посіяної по стерньових попередниках та крайових смугах полів, прилеглих до них. Середня чисельність личинок - 0,3 екз./м², максимально – 2. За віковим складом личинки ІІ віку становлять 55%, ІІІ – 45%.

     Озима совка ІІ покоління. Гусениці виявлені на 33% обстежених площ посівів озимого ріпаку та озимої пшениці. Середня чисельність гусениць – 0,2 гус./м², максимально – 2 гус./м². Віковий склад гусениць становив: У віку – 51%, УІ – 49%.

     Погодні умови ІІІ декади листопада (підвищена відносна вологість повітря та перепади температур) були сприятливими для розвитку та поширення хвороб на посівах озимих культур.

     Пероноспорозом уражено 37% обстежених площ посівів озимого ріпаку, у середньому - 2,2% рослин, максимально - 5%. Розвиток хвороби – 2%.

     Біла плямистість на посівах озимого ріпакуУражено 42% обстежених площ, у середньому - 2,5% рослин, максимально - 4%, розвиток хвороби - 1%.

     Бактеріоз коренів на посівах озимого ріпакуУражено 7% обстежених площ, у середньому - 0,5% рослин, максимально – 2%, розвиток хвороби - 1%.

     На посівах озимої пшениці борошниста роса виявлена на полях, посіяних по парових попередниках та у загущених посівахУражено 18% обстежених площ посівів, у середньому - 1% рослин, максимально - 2%. Розвиток хвороби – 2%.

     Кореневі гнилі виявлені на посівах озимої пшениці ранніх строків. Уражено 11% площ, у середньому - 0,5% рослин, максимально - 2%, з розвитком хвороби - 1%.

Мишоподібні гризуни

     На сільськогосподарських угіддях спостерігається незначне збільшення чисельності житлових нір гризунів.

     На посівах озимої пшениці мишоподібними гризунами заселено 45% обстежених площ за середньої чисельності 1 кол./га з 1,6 житлової нори, максимально - 2 кол./га з 5 житловими норами (на крайових смугах).

     Гризуни виявлені на 48% обстежених площ посівів озимого ріпаку за середньої чисельності 1 кол./га з 1,6 житлової нори, максимально - 3 кол./га з 4 житловими норами (на крайових смугах).

     На посівах багаторічних трав збільшення чисельності не виявлено. Заселено 100% обстежених площ, середня чисельність колоній шкідників - 1 кол./га з 1,8 житлової нори, максимально - 2 кол./га з 3 житловими норами.

     На неорних землях гризуни виявлені на всіх обстежених площах, середня чисельність колоній складала 2 кол./га з 2,6 житлової нори, максимально - 5 кол. з 5 житловими норами.

     Сільгоспвиробники проводять захисні заходи на площах, де було виявлено перевищення ЕПШ мишоподібних гризунів.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux