• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Інформаційне повідомлення про стан розвитку та поширення основних шкідників і хвороб сільськогосподарських рослин у Дніпропетровській області станом на 16 червня 2022 року
Управління фітосанітарної безпеки, опубліковано 16 червня 2022 року о 11:20

Метеорологічні умови

     Перша декада червня характеризувалась теплою з дефіцитом опадів та суховійними явищами погодою. На початку ІІ декади червня місцями по області пройшли сильні опади з градом. Максимальна температура повітря підвищувалась до 29,0° тепла, поверхня ґрунту в цей час прогрівалась до 59° тепла. Мінімальна температура повітря знижувалась до 11,5° тепла, поверхня ґрунту охолоджувалась до 10º тепла.

     Сума опадів за звітний період склала від 3 до 25 мм. Погодні умови для сільськогосподарських культур упродовж звітного періоду на більшій території області були сприятливими. Стан посівів на даний час добрий.

Фенологія культур

     Озима пшениця – налив зерна;

     озимий ріпак – ріст стручків;

     ярий ячмінь – цвітіння – налив зерна;

     горох –ріст стручків;

     соняшник – 6 пар справжніх листків;

     кукурудза – 8 - 9листків;

     яблуня – ріст плодів.

 Шкідники та хвороби озимої пшениці, озимого ячменю, озимого ріпаку, ярого ячменю, гороху

     У посівах зернових колосових культур завершується відкладання яєць, триває відродження та шкодочинність личинок клопа черепашки. Заселено 51% обстежених площ посівів. Середня чисельність імаго клопа – 0,2 екз./м², максимально – 1 екз./м², яйцекладок – 0,2, личинок – 0,3, максимально – 3. Пошкоджено у середньому 1,5% рослин, максимально – 3%. За віковим складом личинки І віку складають 63%, ІІ – 27%. ІІІ – 10%.

     Жук кузька виявлений на 21% обстежених площ посівів зернових колосових культур за середньої чисельності 1 екз./колос, максимально – 2 при заселенні у середньому 1% рослин.

     Триває шкодочинність злакових попелиць на 100% обстежених площ посівів зернових колосових культур, пошкоджено у середньому 5% рослин, максимально – 9% із середньою чисельністю 1 кол./колос, максимально – 2.

     Продовжується живлення пшеничного трипса на посівах озимих зернових культур. Заселено 68% обстежених площ посівів. Середня чисельність складала 2 екз./росл., максимально – 4 при заселенні у середньому 4% колосків, максимально – 8%.

     У посівах гороху виявлено шкодочинність гусениць горохової совки молодших віків. Заселено 35% площ та 1,5% рослин за середньої чисельності 1 гус./росл.

     Личинки горохового зерноїда шкодять на всіх обстежених площах посіву гороху за середньої чисельності 1 екз./стручок при заселенні 1,5% рослин. Спостерігається живлення личинок горохової плодожерки. Заселено 100% обстежених площ, пошкоджено у середньому 2% стручків за середньої чисельності 1 екз./стручок.

     Горохова попелиця виявлена на 100% обстежених площ посіву гороху. Заселено та пошкоджено у середньому 3% рослин, максимально – 5% із середньою чисельністю 1 кол./росл., максимально – 2.

     На посівах озимих зернових колосових культур виявлено прояви хвороб колосу.

     Фузаріоз колосу. Уражено 11% обстежених площ посіву озимої пшениці та 16% озимого ячменю, у середньому – 1% колосків, максимально – 3%. Розвиток хвороби – 1%.

     Септоріоз колосу. Уражено 9% обстежених площ посіву озимої пшениці та 14% озимого ячменю, у середньому – 1% колосків, максимально – 3%. Розвиток хвороби – 1%.

     Борошнистою росою та септоріозом уражено 35% обстежених площ посівів ярого ячменю, у середньому – 2% рослин, розвиток хвороби – 2%.

     Сітчаста плямистість уразила 17% обстежених площ посівів ярого ячменю, у середньому – 1,5% рослин, максимально – 3%, розвиток хвороби – 2%.

     Аскохітоз та іржа на посівах гороху. Хвороби виявлені на 27% обстежених площ посіву гороху, уражено у середньому 1,5% рослин, максимально – 3%, розвиток хвороби – 2%.

Шкідники та хвороби соняшнику і озимого ріпаку

     Фомозом уражено 8% обстежених площ посівів соняшнику, у середньому – 1% рослин, максимально – 2% рослин, розвиток хвороби – 1%.

     Пероноспороз. Хвороба виявлена на 12% обстежених площ, уражено – 1,5% рослин. Розвиток хвороби – 1%.

     На посівах соняшнику триває шкодочинність геліхризової попелиці, заселено 40% обстежених площ посівів соняшнику, пошкоджено у середньому 2% рослин, максимально – 5% за середньої чисельності 1 кол./росл., максимально – 2 кол.

     На посівах озимого ріпаку спостерігається шкодочинність ріпакового пильщика. Заселено 55% обстежених площ, у середньому – 2% рослин за середньої чисельності 3 гус./росл. На посівах озимого ріпаку завершується шкодочинність гусениць ріпакового білана. Заселено 21% обстежених площ, середня чисельність – 1 гус./росл., заселено 2% рослин.

     Попелиці на посівах озимого ріпаку. Заселено 48% обстежених площ, у середньому – 2% стручків, за середньої чисельності 1 кол/росл.

     Ріпаковий насіннєвий прихованохоботник. Завершується живлення личинок. Заселено 36% обстежених площ посіву озимого ріпаку, у середньому – 2% рослин та 4% стручків.

     Пероноспороз. Уражено 48% обстежених площ посівів озимого ріпаку, у середньому – 2,5% рослин, максимально – 5%. Розвиток хвороби – 2%.

     Альтернаріоз. Уражено 24% обстежених площ посівів озимого ріпаку, у середньому – 2% рослин, розвиток хвороби – 2%.

     Фомозом уражено 26% обстежених площ посівів озимого ріпаку, у середньому – 1,5% рослин, розвиток хвороби – 2%.

 Багатоїдні шкідники

     Спостерігається літ стеблового метелика. На 10 кроків налічено у середньому 1 метелика.

     Лучний метелик І покоління. Продовжується літ метеликів, відкладання яєць та розпочалось відродження гусениць – виявлені поодинокі екземпляри на крайових смугах посівів соняшнику. На 10 кроків налічено у середньому 2 екземпляри, максимально – 5.

     Триває відродження та шкодочинність гусениць озимої совки на посівах кукурудзи, овочевих культур і соняшникуСередня чисельність – 0,3 екз./м², максимально – 2, пошкоджено у середньому 1% рослин. За віковим складом гусениці І віку становлять 80%, ІІ – 20%.

     На посівах соняшнику, кукурудзи, овочевих культур спостерігається відродження та живлення гусениць капустяної совки та совки-гамми І покоління. Заселено 27% обстежених площ посівів соняшнику та кукурудзи. Заселено 1,5% рослин, максимально – 3%, середня чисельність – 1 гус./росл. За віковим складом гусениці І віку становлять 90%, ІІ – 10%.

     У місцях резервації (неорні землі, балки, толоки) спостерігається переміщення личинок саранових, середня чисельність – 0,5 лич./м², максимально – 4. За віковим складам личинки ІІІ віку становили 77%, ІУ – 23%.

     Бавовникова совка І покоління. Продовжується літ та яйцекладка метеликів, за добу налічено у середньому 1 метелика. Заселено 23% обстежених площ посівів соняшнику та кукурудзи. Відродження гусениць очікується найближчим часом.

Шкідники овочевих культур

     Колорадський жук. Після проведення хімобробок на картоплі та томатах проти шкідника спостерігається зменшення чисельності личинок. Середня чисельність –1 екз./росл., максимально – 2 екз., пошкоджено у середньому 5% рослин.

     Капустяна міль. Завершується шкодочинність гусениць на 3% рослин за середньої чисельності 1 гус./росл. Триває живлення гусениць капустяного білана. Заселено 3% рослин за середньої чисельності 1 гус./росл.

     Білокрилка на капусті. Заселено 3% рослин, максимально – 9%, середня чисельність – 5 екз./росл.

     На капусті спостерігається живлення попелиць. Заселено 5% рослин за середньої чисельності 2 екз./росл, максимально –1 колонія/росл.

     Фітофтороз та макроспоріоз на картоплі та томатах виявлений на всіх обстежених площах посадки, уражено у середньому 1,5% рослин, максимально – 3%. Розвиток хвороби –1%.

 Шкідники саду

     Яблунева плодожерка І покоління. Триває шкодочинність гусениць на 38% дерев. Із обстежених 100 плодів пошкоджено у середньому 2%, максимально – 3%. Віковий склад гусениць складає: І віку – 60%, ІІ – 40%.

     Сливова плодожерка І покоління. Відродження гусениць на даний час не виявлено.

     Яблуневий пильщик. Триває відродження та шкодочинність личинок. Пошкоджені плоди виявлені на 18% дерев, у середньому пошкоджено 1,2% плодів, максимально – 2% із 1 личинкою/плід.

     Каліфорнійська щитівка. Розпочалося відродження рухомих личинок-мандрівниць. Заселено 24% дерев за середньої чисельності
0,1 лич./погон.м.гілки, максимально – 1. Пошкоджених плодів на даний час не виявлено.

     Білан жилкуватий та золотогуз. Триває літ та спарювання метеликів. У радіусі 25м налічується 1 метелик білана жилкуватого та у вечірні години на деревах виявлені поодинокі метелики золотогуза.

     Триває відродження та шкодочинність нових поколінь личинок зеленої яблуневої попелиці. Заселено 63% дерев за середньої чисельності 1 кол./лист, максимально – 2 при заселенні 4% листя, максимально – 8%.

     Червоногалова  попелиця. Спостерігається відродження нових поколінь шкідника. Заселено 38% дерев за середньої чисельності 1 кол./лист, максимально – 2 при заселенні 3% листя, максимально – 7%.

     Сливова попелиця заселила 48% дерев за середньої чисельності 1 кол./лист, максимально – 3 при заселенні 6% листя, максимально – 15%.

     Яблунева міль. Гусениці продовжують живлення. Заселено 38% дерев за середньої чисельності 0,1 гус./погон.метр гілки, максимально – 2. Пошкоджено у середньому 2,3% листя, максимально – 3%.

     Кільчастий шовкопряд. Триває живлення гусениць на 2% дерев за середньої чисельності 0,1 гус./пог.м гілки, максимально – 1. Пошкоджено у середньому 2,2% листя, максимально – 4%.

     Непарний шовкопряд. Гусениці живляться листям на 2% дерев за середньої чисельності 0,1 гус./пог.м гілки, максимально – 1. Пошкоджено у середньому 1,8% листя, максимально – 3%.

     Личинки червоного плодового кліща шкодочинять на 84% дерев. Заселено та пошкоджено у середньому 2,5% листя, максимально – 5%. Середня чисельність личинок складає 2,2 лич./лист, максимально – 3.

     Бурий плодовий кліщ шкодочинить на 16% дерев за середньої чисельності 1,5 лич./лист, максимально – 2 при заселенні 2% листя, максимально – 3%. Триває шкодочинність глодового плодового кліща на 3% дерев за середньої чисельності 1,2 лич./лист, максимально – 2 при заселенні 2,5% листя, максимально – 4%.

     Вишнева муха. Розпочалося відродження та живлення личинок на середніх сортах черешні. Пошкоджені плоди виявлені на 4% дерев, у середньому пошкоджено 1% плодів, максимально – 2%. Очікується масове відродження та збільшення пошкоджених плодів.

     Нові покоління вишневої попелиці виявлені на 23% дерев за середньої чисельності 1 кол./лист, максимально – 2 при заселенні 3% листя, максимально – 7%.

 Хвороби плодових

     Протягом ІІ декади червня волога та дощова погода сприяла поширенню хвороб. Борошниста роса на яблуні. Уражено 35% дерев, у середньому – 6% листя, максимально –10%, розвиток хвороби – 10%.

     Спостерігається збільшення уражених дерев хворобою парша на яблуні. Уражено 12% дерев, у середньому – 2% листя, максимально – 6%, із розвитком хвороби – 3%.

     Моніліоз на кісточкових (абрикос, персик). Уражено у середньому 26% дерев та 25% пагонів, спостерігається їх засихання, розвиток хвороби – 20%.

     Кучерявість листя персика. Хворобою уражено 36% дерев, у середньому уражено 22% листя, максимально – 35%, із розвитком хвороби – 20%.

     Кокомікоз на черешні. Хворобою уражено 7% дерев, у середньому уражено 4% листя, максимально – 8%, із розвитком хвороби – 1%.

     Плодова гниль на черешні. Спостерігається поширення хвороби. Уражені плоди виявлені на 9% дерев, у середньому уражено, із 100 ягід 4%, максимально – 7% із розвитком хвороби – 10%.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux