• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Інформаційне повідомлення про стан розвитку та поширення основних шкідників і хвороб сільськогосподарських рослин у Дніпропетровській області станом на 13 січня 2022 року
Управління фітосанітарної безпеки, опубліковано 13 січня 2022 року о 15:04

Метеорологічні умови

     У першій декаді січня спостерігалась тепла та волога погода. На початку другої декади січня відмічене різке зниження температури до 14º морозу та сильні пориви вітру. Середньодекадна температура повітря виявилась на 4,2° вище за середню багаторічну та становила 0,5º тепла. Максимальна температура повітря підвищувалась до 5,3° тепла, поверхня ґрунту прогрівалась до 6° тепла. Мінімальна температура повітря знижувалась до 9,3 морозу, поверхня снігу охолоджувалась до 11º морозу.

     Сума опадів у вигляді дощу за І декаду січня склала 8 мм, або 80% норми. На кінець І декади січня сніговий покрив на сільськогосподарських угіддях був відсутній, грунт відтанув повністю.

     Під час найбільшого похолодання мінімальна температура ґрунту на глибині залягання вузла кущіння (3 см) знижувалась до 3º морозу та була незагрозлива для рослин озимих культур. Агрометеорологічні умови для перезимівлі озимих культур були задовільні. Розрахункова критична температура вимерзання на 10 січня для озимої пшениці у фазі кущення становила 14,0 º морозу.

Мишоподібні гризуни

     Погодні умови другої половини першої декади січня були сприятливими для активізації мишоподібних гризунів. При огляді сільськогосподарських угідь виявлено незначне збільшення житлових нір на неорних землях та посівах багаторічних трав.

     На посівах озимої пшениці гризуни заселили 36% обстежених площ, середня чисельність - 1 кол./га з 1,5 житлової нори, максимально - 2 кол./га з 3 житловими норами (зі сторін лісосмуг).

     На посівах озимого ріпаку заселено 37% обстежених площ, середня чисельність - 1 кол./га з 1,4 житлової нори, максимально - 2 кол./га з 4 житловими норами (біля лісосмуг).

     На посівах багаторічних трав гризуни виявлені на всіх площах, середня чисельність - 1 кол./га з 2 житловими норами, максимально - 2 кол./га з 6 житловими норами.

     На неорних землях середня чисельність колоній гризунів складала 2 кол./га з 2,7 житлової нори, максимально - 4 кол./га з 5 житловими норами.

Хвороби бульб картоплі

     Продовжуються роботи щодо перебирання посадкового матеріалу картоплі у приватних овочесховищах. За даними проведеного аналізу виявлено, що бульби раннього сорту Розара уражені хворобами: звичайною паршею - 1%, сухою гниллю -1%; бульби сорту Доброчин уражені: сухою гниллю - 2%, мокрою гниллю - 1%, бульби сорту Промінь уражені звичайною паршею та сухою гниллю по 1%.

 Результати аналізу бульб картоплі станом на 13.01.2022



Сорт

Ураже-

но бульб,%

Уражено хворобами, %

Чор-на ніжка

Кіль-цева

гниль

Фіто-фто-роз

Фо-моз

Ризо-кто-ніоз

Зви-чайна парша

Су-

ха гниль

Мокра гниль

Розара

2

-

-

-

-

-

1

1

-

Доброчин

3

-

-

-

-

-

-

2

1

Промінь

2

-

-

-

-

-

1

1

-


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux