Про те, що дуже часто причиною отруєння стають ранні овочі та фрукти, мабуть, чули всі. Але не менш небезпечною є питна вода, яка містить підвищений рівень нітратів, адже воду вживають кожного дня і всі, без винятку.
Нітрати – це солі азотної кислоти. Вони потрапляють у воду із побутовими та сільськогосподарськими стоками (з полів, які обробляються добривами, тваринницьких та птахоферм, вигрібних ям та дворових вбиралень тощо). Найбільша концентрація нітратів спостерігається у поверхневих джерелах, ґрунтових водах та дворових колодязях.
Вода, забруднена нітратами, надзвичайно небезпечна для дитячого організму, а особливо для дітей у перші місяці життя. Ризик розвитку водно-нітратної метгемоглобінемії у дітей, особливо першого року життя, пов’язаний насамперед із недосконалістю ферментних систем організму, біохімічних процесів, що відбуваються в ньому. При тривалому вживанні забрудненої нітратами води і овочів розвивається хронічна нітратна інтоксикація.
Чутливими до нітратів є також особи похилого віку, хворі на анемію, дихальну та серцево-судинну системи. Рівень метгемоглобіну вище 50 % може бути смертельним. У менших концентраціях це проявлятиметься млявістю, втомлюваністю, розвитком вегето-судинної дистонії, серцево-судинних порушень, зниженням працездатності, ціанозом, а у дітей, крім цього – порушенням фізичного розвитку, зниженням уваги та концентрації під час навчання.
Заборонено використовувати воду з криниць, у яких вміст нітратів перевищує нормативні показники. Допустима концентрація нітратів у питній воді складає 50 мг/л.
Відповідно до вимог законів України «Про питну воду та питне водопостачання», «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» та ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до питної води, призначеної для споживання людиною», відповідальність за якість води та стан джерел централізованого та нецентралізованого водопостачання в населених пунктах покладено на органи місцевого самоврядування та на власників колодязів, свердловин.
Якщо ви вживаєте воду з колодязя чи джерела – перевірте її на рівень нітратів. Це можна зробити в багатьох хімічних лабораторіях.
Дуже важливим є розташування і обладнання джерела водопостачання, колодязя (вище по рельєфу та на достатній відстані від джерел забруднення (надвірна вбиральня, вигрібна яма, сараї, сільськогосподарські поля, на яких застосовуються органічні та азотні добрива), наявність герметичного відмощення, кришки, регулярність чистки тощо). Зазвичай, чим глибшим є рівень джерела води – тим вона чистіша.
Також, важливо знати, що нітрати – це термостійкі сполуки, тобто вони не знищуються при кип’ятінні. Крім того, концентрація нітратів у воді зростає з часом за рахунок активності нітрифікуючих бактерій, тому вживайте питну воду свіжою, а відкриті пляшки зберігайте у холоді.
Для задоволення питних та господарсько-побутових потреб населення, особливо дітей, колодязну воду необхідно використовувати лише за умови наявності лабораторного підтвердження якості води, а дітям до 3 років взагалі не давати воду з колодязів та природних джерел.