• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Інформаційне повідомлення про стан розвитку та поширення основних шкідників і хвороб сільськогосподарських рослин у Дніпропетровській області станом на 10 червня 2021 року
опубліковано 10 червня 2021 року о 10:50

     Метеорологічні умови

     У першій декаді червня трималась прохолодна погода з опадами зливового характеру. Максимальна температура повітря підвищувалась до 22,0° тепла, мінімальна знижувалась до 9° тепла, середня температура складала 13° тепла.

     Сума опадів по області у середньому становила 98 мм. Агрометеорологічні умови для росту та розвитку сільськогосподарських культур через значні опади та прохолодну погоду були несприятливі.

     Шкідники та хвороби озимої пшениці, озимого ріпаку, ярого ячменю, гороху, соняшнику

     У зв´язку з дощовою та прохолодною погодою шкідники сільськогосподарських культур не активні. Період розвитку шкідників через тривалі опади та низькі температури буде розтягнутий.

     Розпочалось відродження личинок клопа шкідливої черепашки на посівах озимої пшениці. Заселено 57% обстежених площ за середньої чисельності імаго 0,2 екз./м², максимально - 2 екз., личинок - 0,1 личинок/м², максимально - 2. Відсоток яєць" з якірцем" становив 48, яйця, з яких незабаром відродяться личинки ,– 52%. Заселено 0,5% колосків. Личинки І віку становили 75%,  ІІ – 25%.

     Пшеничний трипс. Триває шкодочинність на 68% обстежених площ посівів озимої пшениці, середня чисельність на рослину - 2 екз. при заселенні у середньому 5% колосків.

     Личинки хлібної п’явиці живляться на посівах озимих зернових та ярих культур. Заселено 45% обстежених площ посівів озимої пшениці та 63% ярого ячменю. Середня чисельність личинок – 0,4 личинки/м². Пошкоджено у середньому 2,5% рослин, максимально - 5%.

     Жук кузька. Шкідник виявлений на 22% обстежених площ посівів зернових колосових культур, середня чисельність – 1 екз./росл., максимально – 3 екз.

     Злакові попелиці. Заселено 54% обстежених площ посівів озимої пшениці, у середньому - 2% рослин, максимально - 5% за середньої чисельності 1 екз., максимально - 1 колонія/росл.

     Гороховий зерноїд. Розпочалось відкладання яєць. На 10 помахів сачка налічується у середньому 2, максимально - 4 екз., заселено 70% обстежених площ посівів гороху.

     Горохова плодожерка. Триває літ метеликів. На 10 помахів сачка налічується у середньому 2 метелики,  максимально – 3.

     Продовжується шкодочинність личинок ріпакового насіннєвого прихованохоботника. Заселено 47% обстежених площ посівів озимого ріпаку за середньої чисельності 3 лич./рослину, максимально - 5 личинок/росл. Заселено та пошкоджено у середньому 3% рослин, максимально - 5%.

     Завершується живлення личинок стеблового прихованохоботника,  найближчим часом очікується заглиблення у грунт та залялькуванняЗаселено 45% обстежених площ посівів озимого ріпаку. Середня чисельність личинок - 1 лич./листок, максимально - 3. Заселено та пошкоджено у середньому 2% рослин, максимально - 4%.

     Геліхризова попелиця шкодить на  посівах соняшникуЗаселено 26% обстежених площ, у середньому - 3% рослин за середньої чисельності 6 екз./росл.

     У зв’язку з несприятливими погодними умовами (значними опадами та низькими температурами) на посівах сільськогосподарських культур спостерігається поширення та розвиток хвороб.

     Фузаріоз колосу. Уражено 11% обстежених площ посіву озимої пшениці, уражено у середньому  0,5% колосків, максимально – 2%. Розвиток хвороби – 1%.

     Борошниста роса. Хвороба виявлена на 49% обстежених площ посівів озимої пшениці, уражено у середньому  4% рослин, максимально - 8%. Розвиток хвороби – 4%.

     Септоріоз. Уражено 38% обстежених площ посівів озимої пшениці, у середньому - 2% рослин, максимально – 4%, з розвитком хвороби - 2%.

     Бура листкова іржа. Уражено 27% обстежених площ посіву озимої пшениці, у середньому - 1% рослин, максимально - 2%. Розвиток хвороби - 2%.

     Гельмінтоспоріоз на посівах ярого ячменю. Уражено 16% обстежених площ, у середньому - 1% рослин, максимально - 3% (у загущених посівах), розвиток хвороби - 2%.

     Борошнистою росою уражено 56% обстежених площ посівів ярого ячменюу середньому - 2,5% рослин, максимально - 5%. Розвиток хвороби - 3%.

     Септоріоз виявлений на 43% обстежених площ посівів ярого ячменюу середньому – 2% рослин, максимально - 4%. Розвиток хвороби - 2%.

     Пероноспороз на посівах озимого ріпаку уразив 44% обстежених площ, у середньому – 2,5% рослин, максимально - 5%. Розвиток хвороби – 2% .

     Альтернаріозом уражено 30% обстежених площ посівів озимого ріпаку, у середньому - 2% рослин, максимально - 4%, з розвитком хвороби - 2%.

     Багатоїдні шкідники

     Стебловий метелик. Виявлено поодинокий літ метеликів. Через низькі температури повітря період розвитку шкідника буде тривалим.

     Продовжується літ, відкладання яєць та розпочалось поодиноке відродження гусениць озимої совки на посівах кукурудзи, овочевих культур і соняшникуЗа добу у пастці налічувалось у середньому 2 метелики.

     На посівах соняшнику, кукурудзи, овочевих культур спостерігається літ, відкладання яєць та початок відродження гусениць бавовникової та капустяної совок і совки-гамми. Період відродження гусениць очікується розтягнутим у зв’язку з низькими температурами.

     На неорних землях триває літ лучного метелика. На 10 кроків налічено в середньому 3 екземпляри.

     Білан капустянийГусениці шкідника І та ІІ віку шкодять на рослинах капусти. Середня чисельність гусениць – 1 гусениця/росл. при заселенні 2% рослин.

     Саранові. У місцях резервації (неорні землі, балки, толоки) середня чисельність личинок – 0,4 личинки/м². За віковим складом личинки І віку становлять 22%, ІІ – 78%.

     Шкідники овочевих культур

     Колорадський жук. Триває живлення імаго та личинок шкідника на рослинах картоплі та томатів. Середня чисельність імаго - 1 екз./росл., максимально - 2 екз., яйцекладок - 1 екз./росл., личинок – 3 лич./росл. при заселенні у середньому 3% рослин.

     Хрестоцвіті блішки неактивно живляться на рослинах капусти. Заселені всі площі, пошкоджено у середньому 6% рослин за середньої чисельності 2 екз./росл.

     На рослинах капусти виявлена шкодочинність гусениць капустяної молі. Заселено 2% рослин за середньої чисельності 1 гусениця/росл. За віковим складом гусениці І віку становлять 80%, ІІ – 20%.

     На капусті спостерігається живлення попелиць. Заселено 3% рослин за середньої чисельності 2 екз./росл, максимально - 1 колонія/росл.

     Фітофтороз та макроспоріоз на картоплі та томатах виявлений на всіх обстежених площах посадки, уражено у середньому 1,5% рослин, максимально 3%. Розвиток хвороби - 1%.

     Шкідники саду 

     Яблунева плодожерка. Триває шкодочинність гусениць І покоління на 57% дерев. Із обстежених 100 плодів пошкоджено у середньому 1%, максимально – 2% плодів.

     Личинки сірого брунькового довгоносика закінчують доживлення  на листі. Шкідником заселено 64% плодових дерев. Середня чисельність личинок складала 1 личинка/лист, максимально - 2 личинки/лист. Пошкоджено у середньому 2,8% листя, максимально - 5%.

     Яблуневий пильщик. Спостерігається відродження та шкодочинність личинок на 21% дерев. Пошкоджено у середньому 1% плодів, максимально - 2% за середньої чисельності 1 личинка/плід.

     Триває слабкий літ та відкладання яєць метеликами білана жилкуватого та золотогуза. У радіусі 25 м налічується у середньому 2 метелики, максимально – 3. Пориви вітру і дощова погода негативно впливають на активність шкідника.

     Зелена яблунева попелиця. Триває живлення личинок на 68% дерев. Середня чисельність складає 3 екземпляри/лист, максимально - 6 екземплярів/лист при заселенні 9% листя, максимально - 12%.

     Яблунева міль. Розпочався літ метеликів. За добу у пастці налічується у середньому 3 метелики, максимально – 6.

     Кільчастий та непарний шовкопряди. Триває живлення гусениць. Заселено 2% дерев за середньої чисельності 0,1 гусениця/погон.метр гілки, максимально – 2. Пошкоджено у середньому 1,8% листя, максимально - 3%.

     Триває шкодочинність личинок червоного плодового кліща на 78% дерев. Заселено та пошкоджено у середньому 2% листя, максимально – 4%, середня чисельність личинок складає 2 личинки/лист, максимально – 3 лич./лист.

     Личинки бурого плодового кліща живляться на 13% дерев за середньої чисельності 2 личинки/лист, максимально – 4 личинки./лист. Заселено та пошкоджено у середньому 1,5% листя, максимально – 3%.

     Вишнева муха. Триває літ, відкладання яєць та їх ембріональний розвиток. За добу у пастці із солодкої води налічується 5 мух, максимально - 8 мух. Найближчим часом очікується відродження і шкодочинність личинок.

     Вишнева попелиця. Личинки шкодочинять на 31% дерев черешні за середньої чисельності 3 екземпляри/лист, максимально - 6 екземплярів/лист при заселенні 7% листя, максимально - 10%.

     Сливова плодожерка І покоління. Триває літ метеликів, відкладання яєць та їх ембріональний розвиток.  За добу у пастці налічується у середньому 2 метелики, максимально – 5 метеликів. Найближчим часом очікується відродження гусениць І покоління.

     Хвороби плодових культур

     Борошниста роса на яблуні. Спостерігається поширення хвороби на інші дерева. Хворобою уражено 39% дерев. Уражено у середньому 8% листкових розеток, максимально – 11%, розвиток хвороби - 3%.

     Парша на яблуні. Уражено 9% дерев, у середньому - 4% листя, максимально – 8%, із розвитком хвороби - 2%.

     Кучерявість листя персика. Уражене хворобою листя опадає. Уражено 35% дерев, у середньому - 10% листя, максимально - 22%, із розвитком хвороби - 5%.

     Кокомікоз на черешні. Хворобою уражено 7% дерев, у середньому уражено 4% листя, максимально - 8%, із розвитком хвороби – 1%.

     Плодова гниль на черешні. Уражені хворобою плоди виявлені на 5% дерев. Із обстежених 100 плодів уражено у середньому  3%, максимально – 6%, із розвитком хвороби - 10%.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux