• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Інформаційне повідомлення про стан розвитку та поширення основних шкідників і хвороб сільськогосподарських рослин у Дніпропетровській області станом на 02 червня 2022 року
Управління фітосанітарної безпеки, опубліковано 02 червня 2022 року о 13:02

Метеорологічні умови

     У травні переважала прохолодна з незначними опадами погода. Середньомісячна температура повітря виявилась на 1,9º нижче середньої багаторічної та на 1,5° нижче за минулорічну і становила 14,4° тепла. Максимальна температура повітря 31 травня підвищувалась до 31,5° тепла, поверхня ґрунту прогрівалась до 57° тепла. Мінімальна температура повітря у кінці першої декади травня знижувалась до 2,0° морозу, поверхня ґрунту в цей час охолоджувалась до 5° морозу. Середньомісячна відносна вологість повітря становила 55%, мінімальна знижувалась до 20%. За місяць відмічено 13 днів з відносною вологістю повітря 30% та менше.

     Опади спостерігались різної інтенсивності протягом усього місяця, носили зливовий характер та розподілялись дуже нерівномірно. Сума опадів за місяць скл від 22 мм до 40 мм.

     У ІІІ декаді травня мінімальна температура повітря знижувалась до 3,5° тепла, поверхня ґрунту в цей час охолоджувалась до 0,8° морозу.

     1 червня місцями по області пройшли сильні зливи з градом.

 Фенологія культур

     Озима пшениця – цвітіння;

     озимий ріпак – ріст стручків;

     ярий ячмінь – колосіння;

     горох – бутонізація;

     соняшник – 3 пари справжніх листків;

     кукурудза –5 листків;

     яблуня – ріст плодів.

 Шкідники та хвороби озимої пшениці, озимого ячменю, озимого ріпаку, ярого ячменю, гороху, соняшнику

     Клоп черепашка. Спостерігається відкладання яєць на посівах зернових колосових культур. Заселено 51% обстежених площ посівів. Середня чисельність клопа – 0,2 екз./м², максимально – 2 екз./м², яйцекладок – 0,2. Пошкоджено у середньому 1% рослин, максимально – 3%. Найближчим часом розпочнеться відродження личинок.

     Триває літ та відкладання яєць хлібного пильщика, на 10 п.с. налічено у середньому 1 екз., яйцекладок – 0,2 екз./м². Відродження личинок поки що не виявлене.

     Триває шкодочинність злакової попелиці на всіх обстежених площах посіву зернових колосових культур. Пошкоджено у середньому 3,5% рослин, максимально – 6% із середньою чисельністю – 1 кол./росл., максимально – 2. Продовжується шкодочинність пшеничного трипса на посівах озимих зернових культур. Заселено 68% обстежених площ посівів. Середня чисельність складала 2 екз./росл., максимально – 4 при заселенні у середньому 4% колосів, максимально – 8%.

     На посівах озимої пшениці, озимого та ярого ячменів спостерігається шкодочинність личинок хлібної п’явиці. Заселено 42% обстежених площ. Середня чисельність личинок – 0,2 екз./м². Пошкоджено у середньому 2% рослин, максимально – 4%.

     На посівах озимого ріпаку триває масовий літ та відкладання яєць ріпакового пильщика. На 10 п.с. налічено 3 екземпляри. Яйцекладки виявлені на 2% рослин за середньої чисельності 1 яйцекл./росл.

     На посівах озимого ріпаку триває шкодочинність гусениць ріпакового білана. Заселено 21% обстежених площ, середня чисельність – 1 гус./росл., заселено 2% рослин. Завершується шкодочинність личинок ріпакового квіткоїда на посівах озимого ріпаку.

     Гороховий зерноїд. Триває відкладання яєць на всіх обстежених площах посіву гороху. Середня чисельність – 1 екз./10 п.с.

     Горохова плодожерка. Спостерігається літ та розпочалось відкладання яєць. На 10 п.с. налічено у середньому 1 метелика, максимально – 2.

     Горохова попелиця виявлена на 100% обстежених площ посіву гороху. Заселено та пошкоджено у середньому 2,5% рослин, максимально – 5% із середньою чисельністю 1 кол./росл., максимально – 2.

     Розпочалось заселення посівів соняшнику геліхризовою попелицею, заселено 12% обстежених площ посівів соняшнику, пошкоджено у середньому 1% рослин, максимально – 3% за середньої чисельності 2 екз./росл., максимально – 6 екз.

     Незначний розвиток та поширення хвороб на посівах сільськогосподарських культур виявлені тільки у тих районах, де спостерігались опади.

     Борошниста роса. На посівах озимої пшениці та озимого ячменю уражено 41% обстежених площ посівів, у середньому – 2% рослин, максимально – 6%. Розвиток хвороби – 3%.

     Септоріоз на посівах озимої пшениці та озимого ячменюУражено 35% обстежених площ посівів, у середньому – 2% рослин, максимально – 3%. Розвиток хвороби – 2%.

     Темно-бура плямистість. Уражено 26% обстежених площ посівів озимої пшениці та озимого ячменю, у середньому – 2% рослин, розвиток хвороби – 2%.

     Борошнистою росою та септоріозом уражено 30% обстежених площ посівів ярого ячменю, у середньому – 2% рослин, розвиток хвороби – 2%.

     Сітчаста плямистість уразила 17% обстежених площ посівів ярого ячменю, у середньому – 1,5 рослин, максимально – 3%, розвиток хвороби – 2%.

     Пероноспороз. Уражено 46% обстежених площ посівів озимого ріпаку, у середньому – 2,5% рослин, максимально – 5%. Розвиток хвороби – 2%.

     Біла плямистість виявлена на 45% обстежених площ посівів озимого ріпаку, уражено у середньому 2,5% рослин, максимально – 4%, розвиток хвороби – 2%.

     Альтернаріоз. Уражено 24% обстежених площ посівів озимого ріпаку, у середньому – 2% рослин, розвиток хвороби – 2%.

     Фомозом уражено 21% обстежених площ посівів озимого ріпаку, у середньому – 1,5% рослин, розвиток хвороби – 2%.

     Аскохітоз та іржа на посівах гороху. Хвороби виявлені на 27% обстежених площ посіву гороху, уражено у середньому 1,5% рослин, максимально – 3%, розвиток хвороби – 2%

 Багатоїдні шкідники

     Лучний метелик. На неорних землях триває літ метеликів, на 10 кроків налічено 4 метелики. У місцях резервації (неорні землі, балки, толоки) спостерігається переміщення личинок саранових, середня чисельність – 0,4 лич./м², максимально – 4. За віковим складам личинки ІІ віку становили 95%,
ІІІ – 5%.

     Озима та капустяна совки І поколінняСпостерігається відкладання яєць метеликами на посівах соняшнику та кукурудзи. Заселено 41% обстежених площ. Найближчим часом розпочнеться відродження гусениць.

     Бавовникова совка І покоління. Спостерігається літ метеликів, за добу налічено у середньому 1 метелика. Заселено 19% обстежених площ посівів соняшнику та кукурудзи.

Шкідники овочевих культур

     Колорадський жук. На рослинах картоплі та томатів триває шкодочинність та відкладання яєць шкідника. Середня чисельність імаго – 1 екз./росл., максимально – 4 екз., яйцекладок – 1 екз./росл. при заселенні у середньому 5% рослин. Найближчим часом очікується відродження личинок.

     На рослинах капусти у приватному секторі триває шкодочинність хрестоцвітих блішок. Заселені всі площі, пошкоджено у середньому 4% рослин за середньої чисельності 2 екз./росл.

     Капустяна міль. Триває шкодочинність гусениць на 3% рослин за середньої чисельності 1 гус./росл. Триває живлення гусениць капустяного білана. Заселено 3% рослин за середньої чисельності 1 гус./росл.

Шкідники саду

     Яблунева плодожерка І покоління. У другій половині ІІІ декади травня проходило відродження гусениць І покоління, а також триває літ та відкладання яєць. За добу у феромонній пастці налічується у середньому 3 метелики, максимально – 6. Відроджені гусениці пошкодили у середньому 1% плодів, максимально – 2% із 1 гус./плід.

     Сливова плодожерка І покоління. Триває літ та парування метеликів. За добу у пастці налічується у середньому 4 метелики, максимально – 7. Продовжується літ вишневої мухи. За добу у пастці із солодкої води налічується 11 мух, максимально – 18 мух.

     Зелена яблунева попелиця. Продовжується живлення личинок. Заселено 58% дерев за середньої чисельності 2 екз./лист, максимально – 4 при заселенні 9% листя, максимально – 13%.

     Личинки червоногалової  попелиці шкодочинять на 32% дерев за середньої чисельності 3 екз./лист, максимально - 4 при заселенні 6% листя, максимально – 10%.

     Триває шкодочинність вишневої попелиці на 38% дерев за середньої чисельності 2 екз./лист, максимально – 4 при заселенні 6% листя, максимально – 12%.

     Сірий плодовий довгоносик. Відроджені личинки живляться листям. Шкідником заселено 70% дерев. Середня чисельність складає 1 лич./лист, максимально – 2 лич./лист. Пошкоджено у середньому 2% листя, максимально - 4%.

     Яблуневий квіткоїд. Личинки у залялькованому стані. Шкідник пошкодив у середньому 2,2% квіток, максимально – 4% на 79% дерев.

     Личинки яблуневої листоблішки закінчують живлення та триває їх залялькування. Шкідником заселено 9% дерев. Пошкоджено у середньому 3,5% листя, максимально – 6% за середньої чисельності 2 личинки/лист, максимально – 3.

     Розана листовійка. Триває шкодочинність гусениць на 14% дерев яблуні та 10% черешневих дерев. Пошкоджено у середньому 2,2% листя, максимально – 4% за середньої чисельності 1 гусениця/лист.

     Гусениці яблуневої молі продовжують живлення. Заселено 38% дерев за середньої чисельності 0,1 гус./погон.метр гілки, максимально – 2. Пошкоджено у середньому 2% листя, максимально – 3%.

     Триває живлення гусениць кільчастого шовкопряда. Заселено 2% дерев за середньої чисельності 0,1гус./пог.м.гілки, максимально – 1. Пошкоджено у середньому 1,5% листя, максимально – 2%.

     Гусениці непарного шовкопряда живляться листям на 2% дерев за середньої чисельності 0,1гус./пог.м.гілки, максимально – 1. Пошкоджено у середньому 1,3% листя, максимально – 2%.

     Утримання спекотної погоди наприкінці ІІІ декади травня сприяло відродженню та шкодочинності личинок кліщів.

     Червоний плодовий кліщ. Відроджені личинки виявлені на 84% дерев, листя заселено та пошкоджено у середньому на 2%, максимально – 4%. Середня чисельність личинок складає 2,2 лич./лист, максимально – 3.

     Личинки бурого плодового кліща виявлені на 16% дерев за середньої чисельності 1.5 лич./лист, максимально – 2 при заселенні 2% листя, максимально – 3%.

     Глодовий плодовий кліщ. Личинки шкодочинять на 3% дерев за середньої чисельності 1.2 лич./лист, максимально – 2 при заселенні 2,5% листя, максимально – 4%.

 Хвороби плодових

     Борошниста роса на яблуні. Хворобою уражено 35% дерев, у середньому 5% листкових розеток, максимально – 10%, розвиток хвороби – 6%.

     Хворобою парша на яблуні уражено 5% дерев, уражено у середньому 1,6% листя, максимально – 4%, із розвитком хвороби – 2%.

     Моніліоз на кісточкових (абрикос, персик). Уражено у середньому 26% дерев та 25% пагонів, спостерігається їх засихання, розвиток хвороби – 20%.

     Кучерявість листя персика. Хворобою уражено 36% дерев, у середньому уражено 22% листя, максимально – 35%, із розвитком хвороби – 20%. Спостерігається обпадання ураженого листя.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux