• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Будьмо мудрими господарями на нашій землі!
Управління фітосанітарної безпеки, опубліковано 06 січня 2021 року о 14:50

Сьогодні питання продовольчої безпеки та якості сільськогосподарської продукції невід'ємно пов'язані з використанням засобів захисту рослин.  Відомо, що пестициди впливають на навколишнє середовище і екосистеми, призводячи до скорочення біорізноманіття, особливо внаслідок знищення бур’янів і комах, які є важливими елементами харчового ланцюгу. Крім того, пестициди мають негативний вплив на здоров’я людини, як в результаті прямої дії так і опосередковано внаслідок накопичення залишкових кількостей в сільськогосподарських продуктах і питній воді.. Але хімічні засоби надають лише тимчасову допомогу, оскільки з часом сприяють виробленню стійкості до засобів, які постійно застосовують. Це викликає необхідність використання нових, ще сильніших речовин, які паралельно посилюють негативний вплив на ґрунт, воду, повітря, якість продукції, на корисну флору і фауну, тим самим прискорюючи процес порушення біологічної рівноваги в природному середовищ

     З метою зменшення шкідливого впливу пестицидів і агрохімікатів, для здоров'я людей та навколишнього середовища значну увагу слід приділити застосуванню біометоду в рослинництві.

 Основною перевагою біометоду є його екологічність як стосовно природи, так і щодо людини – виробника сільськогосподарської продукції та її споживача.

     На відміну від пестицидів, біометод чинить по-справжньому вибіркову дію. Хижі комахи шукають їжу по запаху, який виділяють шкідники. Трихограма відкладає яйця в яйця капустянки, вражаючи її на початку розвитку. Крім того, біометод має і чисто технологічні переваги, тому що  комахи досить швидко звикають до пестицидів, а от до хижаків, які їх знищують, звикнути не можуть. Рослина і хижак співпрацюють у своєму захисті. Наприклад, коли з‘являється кліщ, рослина виділяє стресову речовину, а хижа комаха, знаючи, де з‘явився кліщ, поїдає його.

     Біометод має значно тривалішу дію, потрібно тільки систематично здійснювати профілактичні заселення.

Метою біометоду не є повне знищення фітофагів (організмів, які шкодять рослині), скоріше, це підтримка їх популяції нижче порогу шкідливості, тобто, коли затрати на знищення менші за прибуток. Звичайно, біометод – складна технологія, але це, в першу чергу, профілактика, що завжди краща і дешевша від лікування.

      Безумовно, метод біозахисту дещо складніший, ніж  внесення пестицидів. Але для тих, хто не байдужий до землі і дивиться у майбутнє, обґрунтоване і своєчасне застосування біологічних засобів захисту дозволить зменшити витрати і отримати здоровий врожай як зараз, так і в довгостроковій перспективі.


            Ось декілька порад щодо придбання і застосування біопрепаратів:


- біопрепарати, насамперед, мають бути зареєстрованими і міститись в упаковці,яка не пропускає світла ;

 -  біопрепарати мають належати до 4 класу токсичності (нетоксичний, безпечний);                         

-  строк зберігання для рідких препаратів – не більше 1 року, для сухих – не більше 2 років;

 -  На упаковці має бути весь список мікроорганізмів, навіть якщо їх дуже багато.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux