• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Регулювання дерев’яного пакувального матеріалу в міжнародній торгівлі
Управління фітосанітарної безпеки, опубліковано 11 лютого 2021 року о 14:57

     Міжнародним стандартом з фітосанітарних заходів №15 «Регулювання дерев’яного пакувального матеріалу в міжнародній торгівлі» надано рекомендації щодо типів маркування та зазначено, що розмір, використовувані типи шрифтів і розміщення маркування може варіювати, але його розмір повинен бути достатнім, щоб бути помітним і розбірливим для інспекторів без застосування допоміжних візуальних засобів. Таким чином кожна країна має право самостійно встановлювати параметри маркування дотримуючись при цьому зазначення на ньому необхідної інформації. В Україні питання маркування ДПМ врегульоване чинним національним законодавством, а саме, Фітосанітарними правилами ввезення з-за кордону, перевезення в межах країни, експорту та виробництва ДПМ затвердженими наказом Міністерства аграрної політики України від 22.12.2005 р. № 731. Виробництво та маркування дерев’яного пакувального матеріалу на території України здійснюють особи, що включені до загальнодержавного реєстру осіб, які здійснюють господарську діяльність з виробництва та маркування дерев'яного пакувального матеріалу, який веде Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (https://dpss.gov.ua/storage/app/sites/12/uploaded-files/reestr-osib-yaki-zdiysnyuyut-gospodarsku-diyalnist-z-virobnitstva-ta-markuvannya-derevyanogo-pakuvalnogo-materialu.pdf).

     Згідно частини 2 статті 5 Господарського кодексу України, суб’єкти господарювання та інші учасники відносин у сфері господарювання здійснюють свою діяльність у межах встановленого правового господарського законодавства.

     Увезення з-за кордону, перевезення в межах України та експорт дерев’яного пакувального матеріалу як супровідного матеріалу для будь-яких вантажів здійснюються за умови його окорування, термічної обробки або знезараження, про що свідчить наявність маркування на ньому з двох протилежних боків. Митне оформлення пакувального матеріалу при ввезенні в Україну або вивезенні з України здійснюється після фітосанітарного контролю в порядку, встановленому законодавством.

     З огляду на вищезазначене, маркування ДПМ повинно здійснюватися відповідно до чинного національного законодавства, а саме Фітосанітарних правил ввезення з-за кордону, перевезення в межах країни, експорту та виробництва ДПМ затверджених наказом      Міністерства аграрної політики України від 22.12.2005 р. № 731. Маркування наноситься на дерев’яний пакувальний матеріал з двох протилежних боків для доступності та легкого його розпізнавання. Маркування дерев’яного пакувального матеріалу може бути трьох видів залежно від розмірів дерев’яного пакувального матеріалу.

     Маркування повинно легко читатися та бути нанесене фарбою чи шляхом випалювання, що не змивається і не переноситься на інші предмети. Для маркування дерев’яного пакувального матеріалу використовується фарба зеленого або синього кольору. Використання фарб інших кольорів не дозволяється. Маркування включає:

- у лівій частині - символ та скорочену назву Міжнародної конвенції про захист рослин(IPPC);

- у правій частині: дволітерний код країни виробника дерев’яного пакувального матеріалу, п’ятизначний код, присвоєний особі, яка включена до Реєстру, символи HT або MB.

У межах нанесення маркування не повинно бути жодної іншої інформації.

Поряд з маркуванням можуть проставлятися логотип торговельної марки виробника, номер партії та дата проведення маркування (у форматі: ДД.ММ.РРРР).

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux