• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Карантин у закладах освіти

     Головна спеціалістка управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області Маргарита Малишева 09.02.2021 взяла участь у пресконференції ІА «МОСТ-ДНЕПР» на тему «Статистика і профілактика карантинних обмежень у школах та дитячих садках Дніпропетровщини».

     Маргарита Малишева повідомила представникам засобів масової інформації про ситуацію із захворюваністю на COVID-19 у школах та дитячих садках області. Акцентувала увагу на важливості дотримання протиепідемічних заходів та повітряно-теплового режиму в дитячих закладах освіти.

     Так, за даними обласного департаменту освіти і науки, у період з 01.09.2020 по 30.12.2020 у закладах загальної середньої освіти області на коронавірус захворіло 1258 дітей (0,4% від загальної кількості) та 1502 (5,4% від загальної кількості) педагогів і технічного персоналу.

     Якщо брати динаміку росту захворюваності на COVID-19, наприклад, за вересень-жовтень 2020 року по м. Дніпро, то найбільша кількість захворілих дітей реєструвалась наприкінці вересня – в першій половині жовтня 2020 року (тоді за день реєструвалося від 136 до 156 випадків серед дітей). Серед педагогів найбільші рівні захворюваності по м. Дніпро реєструвалися у жовтні 2020 року (трохи більше 100 випадків за добу).

     Аналізуючи динаміку росту захворювання на COVID-19 з початку 2021 року, у закладах загальної середньої освіти м. Дніпро, досі щодоби реєструвалося від 5 до 12 випадків захворілих учнів та від 6 до 15 захворілих вчителів.

     За минулу добу (10.02.2021) по м. Дніпро зареєстровано 5 нових випадків серед дітей, 0 - серед працівників. Всього хворіє по місту 29 дітей та 8 працівників. На сьогодні на самоізоляції перебуває 20 класів (568 учнів) та 350 працівників закладів освіти. Усього з 01.09.2020 захворілих дітей зареєстровано - 1088 випадків, серед вчителів та працівників шкіл – 872 випадки.

     Розглядаючи стан захворюваності на COVID-19 серед учнів та вчителів у порівнянні з минулим роком, кількість зареєстрованих випадків значно зменшилася. Варто зазначити, що на зниження захворюваності впливає й неухильне дотримання всіх протиепідемічних заходів.

     Під час дії карантину спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області постійно здійснюють моніторингові обстеження загальноосвітніх та дошкільних навчальних закладів стосовно дотримання ними, затверджених постановами Головного державного санітарного лікаря України протиепідемічних заходів та санітарно-гігієнічних вимог, які визначають особливості діяльності закладів освіти на період карантинних обмежень.

     Так, у 2020 році на предмет дотримання протиепідемічних заходів перевірено:

  • дошкільні навчальні заклади (з червня 2020 року): перевірено 1427, виявлено 129 порушень (9%), за що на керівників закладів складено 39 протоколів про адміністративні правопорушення, винесено 111 попереджень про усунення виявлених порушень;
  • загальноосвітні навчальні заклади (з 01.09.2020): перевірено 1084, виявлено 169 порушень (16%), за що на керівників закладів складено 59 протоколів про адміністративні правопорушення, винесено 134 попередження про усунення виявлених порушень.

      З початку 2021 року:

  • дошкільні навчальні заклади (починаючи з 11.01.2021): перевірено 440, виявлено 81 порушення (18%), складено 9 протоколів, винесено 81 попередження;
  • загальноосвітні навчальні заклади (починаючи з 25.01.2021): перевірено 254, виявлено 40 порушень (16%),  складено протоколів, винесено 40 попереджень.

     Найпоширеніші порушення, які зустрічаються під час проведення моніторингу в закладах освіти: 

  • температурний скринінг проводиться не усім працівникам та допуск до роботи персоналу здійснюється без проведення термометрії безконтактним термометром;
  • використовуються несправні або не налаштовані безконтактні термометри;
  • не організовано централізований збір засобів індивідуального захисту (захисні маски, респіратори),  паперових серветок в окремі  контейнери/урни з кришками та поліетиленовими пакетами;
  • порушуються правила дотримання особистої гігієни дітей та персоналу в частині несвоєчасного забезпечення паперовими рушниками, милом, антисептиком тощо.

      У зв’язку з ускладненням метеоумов спеціалістами Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області та його структурних підрозділів посилено контроль за дотриманням не лише протиепідемічних заходів, але й повітряно-теплового режиму в закладах освіти області. Дотримання повітряно-теплового режиму на разі є особливо актуальним, адже це може вплинути на показники захворюваності у дитячих організованих колективах.

      Нагадую, що на час дії карантинних обмежень, у закладах загальної середньої освіти повинні бути організовані протиепідемічні заходи, передбачені вимогами постанови головного державного санітарного лікаря України від 22.08.2020 № 50,  у закладах дошкільної освіти – згідно постанови головного державного санітарного лікаря України від 22.09.2020 № 55  та іншими нормативно-правовими актами, зокрема, Законом України «Про захист населення від інфекційних хвороб» та відповідними Санітарними регламентами.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux