• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Інформаційне повідомлення про стан розвитку та поширення основних шкідників і хвороб сільськогосподарських рослин у Дніпропетровській області станом на 14.09.2023
Управління фітосанітарної безпеки, опубліковано 14 вересня 2023 року о 14:11

Метеорологічні умови

     У першій та на початку ІІ декади вересня спостерігалась тепла з недобором опадів погода. Середньодекадна температура повітря виявилась на 0,8° вище за середню багаторічну і становила 18,6º тепла. Максимальна температура повітря підвищувалась до 32,0° тепла, поверхня ґрунту прогрівалась до 51° тепла. Мінімальна температура повітря знижувалась до 4,5° тепла, поверхня ґрунту в цей час охолоджувалась до 2º тепла.

     Запаси продуктивної вологи у грунті на глибині 10 см складають 14 мм, на 20 см – 24 мм. Агрометеорологічні умови для визрівання пізніх с/г культур були сприятливі. Стан посіву соняшнику добрий.

 Фенологія культур

     соняшник – збирання;

     кукурудза – збирання;

     озимий ріпак – посів – розетка;

     яблуня – дозрівання та збирання плодів.

Шкідники озимої пшениці та озимого ріпаку

     Розпочалось відродження несправжніх гусениць ріпакового пильщика на посівах озимого ріпаку. Заселено 53% обстежених площ та 2% рослин за середньої чисельності 2 екз./росл. Усі несправжні гусениці - І віку.

     Білокрилка виявлена на 38% обстежених площ посівів ріпаку за середньої чисельності 2 екз./лист, максимально – 5 при заселенні 12% рослин.

     Ріпаковий біланНа початку ІІ декади вересня спостерігався поодинокий літ метеликів та шкодочинність гусениць на посівах озимого ріпаку. У радіусі 25 м налічено у середньому 1 метелика. Гусеницями заселено 41% обстежених площ посівів за середньої чисельності 1 гус./рослину, максимально – 2 при заселенні 1% рослин. За віковим складом гусениці І віку становлять 65%, ІІ – 35%.

     На посівах озимого ріпаку виявлена поява ріпакового листоїда. Після додаткового живлення шкідник відкладатиме яйця, що і залишаться на зимівлю.

     Хрестоцвіті блішки шкодять на посівах озимого ріпакуЗаселені всі обстежені площі за середньої чисельності 0,3 екз./м2, максимально – 2. Пошкоджено близько 3% рослин, максимально – 6% у слабкому ступені.

     Хлібна жужелиця. Триває відкладання яєць на падалиці озимої пшениці. Середня чисельність складає 0,2 екз./м2, максимально - 3.

     Клоп шкідлива черепашка. Заселено 65% обстежених лісосмуг. Середня чисельність складає 0,2 екз./ м2, максимально - 4.

 Хвороби кукурудзи та соняшнику

    Посушлива погода, що спостерігається вже тривалий час на більшій частині області, не сприятлива для поширення основних хвороб сільськогосподарських рослин.

    Біла та сіра гнилы. Уражено 4% обстежених площ, близько 1% кошиків (біля лісосмуг), розвиток хвороби – 1%.

    Бактеріоз. Уражено 15% обстежених площ, у середньому - 2% качанів, розвиток хвороби - 3%.

    Летюча сажка на кукурудзі. Уражено 3% обстежених площ, у середньому - 0,1% рослин. Розвиток хвороби – 3%.

    Пухирчаста сажка виявлена на 15% обстежених площ посівів кукурудзи, уражено 0,2% рослин. Розвиток хвороби – 5%.

 Багатоїдні шкідники

     Гусениці лучного метелика ІІІ покоління шкодять на крайових смугах посівів багаторічних трав та озимого ріпаку, середня чисельність – 1 гус./росл. Гусениці ІІ віку становлять 37%, ІІІ - 58%, ІУ -5%. Заселено 100% обстежених площ посівів багаторічних трав та 22% площ озимого ріпаку, пошкоджено у середньому 1% рослин озимого ріпаку та 2,5% рослин багаторічних трав.

     Розпочалось відродження гусениць бавовникової совки ІІІ покоління на посівах озимого ріпаку. Заселено 35% обстежених площ посівів озимого ріпаку за середньої чисельності 1 гус./росл. при заселенні 1% рослин.

     Триває відродження та шкодочинність гусениць озимої совки ІІ покоління на посівах озимого ріпаку та забур’янених парових площах. Заселено 36% обстежених площ посівів озимого ріпаку.

     Триває відкладання яєць та живлення комах саранових у місцях резервації (неорні землі, балки, толоки). Середня чисельність імаго – 0,2 екз./м², максимально – 1, ворочків – 0,4 вор./м². Переважають нестадні види шкідника.

Шкідники та хвороби овочевих культур

     Триває шкодочинність попелиць на пізній капусті. Заселені всі площі, у середньому - 18% рослин, максимально - 25% за середньої чисельності 2 кол./росл., максимально - 4 кол./росл.

     Слизистий бактеріоз. Уражено у середньому 1% рослин капусти, максимально – 3%. Розвиток хвороби – 1%.

 Шкідники саду 

     Розпочався вихід гусениць яблуневої плодожерки ІІІ покоління з плодів та переміщення у місця їхньої подальшої зимівлі. Пошкоджені плоди виявлені на 4% дерев, пошкоджено у середньому 2,5% плодів, максимально – 5% із 1 гус./плід.

     Каліфорнійська щитівка ІІ покоління. Відроджені личинки І та ІІ віку залишаться під щитками на зимівлю. Заселено 31% дерев за середньої чисельності 0,2 екз./погон.метр гілки, максимально – 1.

     Гусениці білана жилкуватого та золотогуза утворюють зимові гнізда. Заселено 2% дерев, середня чисельність складає 0,3 гус./погон.м. гілки, максимально – 1. Пошкоджено у середньому 3,5% листя, максимально - 6.

     Червоний та бурий плодові кліщі. Триває відкладання яєць, що залишаться на зимівлю. Заселено 82% дерев червоним плодовим кліщем, бурий плодовий кліщ виявлений на 17% дерев.

     Глодовий плодовий кліщ. Спостерігається припинення живлення шкідника, самиці розпочали переміщення у місця зимівлі (під відсталу кору та рослинні рештки). Заселено 6% дерев. Пошкоджено у середньому 6% листя, максимально – 10% за середньої чисельності 1екз./лист, максимально – 3.

 Хвороби плодових культур

    Парша на яблуні. Уражено 23% дерев, у середньому - 12% листя, максимально – 18%, із розвитком хвороби -10%. Плодів уражено у середньому 7%, максимально – 11%, із розвитком хвороби – 7%.

    Плодова гниль виявлена на 17% дерев, уражено у середньому 1% плодів, максимально – 3%, розвиток хвороби - 3%.

    Кокомікоз сливи. Хворобою уражено 7% дерев, у середньому - 6% листя, максимально - 13%, розвиток хвороби - 3%.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux