• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Інформаційне повідомлення про стан розвитку та поширення основних шкідників і хвороб сільськогосподарських рослин у Дніпропетровській області станом на 03.03.2023 року
Управління фітосанітарної безпеки, опубліковано 03 березня 2023 року о 11:12

Метеорологічні умови

     У третій декаді лютого спостерігалась тепла та волога погода. Середньодекадна температура повітря виявилась на 2,1° вище за середню багаторічну і становила 0,6º тепла. Максимальна температура повітря підвищувалась до 8,0° тепла, поверхня ґрунту прогрівалась до 9° тепла. Мінімальна температура повітря знижувалась до 8,5º морозу, поверхня ґрунту охолоджувалась до 9º морозу.

     Сума опадів за декаду склала 21 мм, або 263% норми. На кінець декади ґрунт був талий. Озимі культури впродовж декади перебували у стані зимового спокою, умови для перезимівлі були задовільні.

Результати відрощування монолітів озимої пшениці 

     Осіння вегетація озимих культур відбувалась при достатній вологозабезпеченості та теплозабезпеченості.

     Запаси корисної вологи на 28 жовтня під озимою пшеницею по соняшнику були достатні і становили в орному шарі ґрунту 39 мм, у метровому ‒ 77 мм.

     29 листопада озимі зернові культури припинили вегетацію та увійшли у зиму у доброму та задовільному станах.

     У січні мінімальна температура ґрунту на глибині залягання вузла кущіння озимої пшениці під час найбільшого похолодання знижувалась до 8° морозу і була незагрозлива для рослин озимих культур. Розрахункова критична температура вимерзання озимої пшениці у фазі кущення на 31 січня становила 16,9º морозу. Упродовж місяця загрозливих явищ для перезимівлі озимих культур не спостерігалося, посіви перебували переважно у стані зимового спокою.

     У лютому переважала нестійка за температурним режимом, з опадами, туманами, слабкою ожеледдю та ожеледицею погода. Мінімальна температура ґрунту на глибині залягання вузла кущіння озимої пшениці під час найбільшого похолодання знижувалась до 4° морозу і була вище критичної температури вимерзання озимих. Розрахункова критична температура вимерзання на 28 лютого для рослин озимої пшениці у фазі кущіння становила 13,9º морозу, у фазі 3-й лист ‒ 11,9º морозу, у фазі проростання та сходи ‒ 10,9º морозу.

     Сніговий покрив упродовж місяця залягав епізодично. Упродовж місяця загрозливих явищ для перезимівлі озимих культур не спостерігалося. Стан посівів добрий.

     За попередніми даними відрощування монолітів озимих зернових культур, що були відібрані 23 лютого 2023 року, загибель рослин озимої пшениці у середньому склала 1%, максимально ‒ 3%; загибель рослин озимого ячменю у середньому становила 2%, максимально ‒ 4%. Озимі перебувають переважно у фазі кущення.

 Мишоподібні гризуни

     У третій декаді лютого переважала тепла та дощова погода, на сільськогосподарських угіддях спостерігалось перезволоження поверхневого шару ґрунту, що не сприяло масовому заселенню нових площ мишоподібними гризунами. На сільськогосподарських посівах та неорних землях виявлена поява лише поодиноких житлових нір.

     Заселено 32% обстежених площ посівів озимої пшениці. Середня чисельність мишоподібних гризунів ‒ 1 кол./га з 1,1 житлової нори, максимально ‒ 2 колонії з 3 житловими норами.

     На посівах озимого ріпаку заселення площ гризунами становить 35%. Середня чисельність ‒ 1 кол./га з 1,3 житлової нори, максимально ‒ 3 колонії з 3 житловими норами (на крайових смугах).

     Мишоподібні гризуни виявлені на всіх обстежених площах посівів багаторічних трав, середня чисельність шкідників становила 1 кол./га з 1,7 житлової нори, максимально – 4 кол. з 4 житловими норами.

     На неорних землях середня чисельність шкідників складає 2 кол./га з 2,3 житлової нори, максимально – 4 кол. з 5 житловими норами.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux