• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Інформаційне повідомлення про стан розвитку та поширення основних шкідників і хвороб сільськогосподарських рослин у Дніпропетровській області станом на 01.02.2024
Управління фітосанітарної безпеки, опубліковано 02 лютого 2024 року о 14:10

Метеорологічні умови

У другій половині ІІІ декади січня трималась мінлива, хмарна погода з незначними опадами. Середня температура повітря у звітному періоді становила 1,8º морозу. Максимальна температура повітря підвищувалась до 5° тепла, поверхня ґрунту в цей час прогрівалась до 4,5° тепла. Мінімальна температура повітря знижувалась до 6,5° морозу, поверхня снігу в цей час охолоджувалась до 7º морозу.

Опади спостерігались у вигляді мокрого снігу з дощем, їхня сума становила 5 мм. Сніговий покрив на сільськогосподарських угіддях відсутній.

Результати відбору монолітів озимої пшениці в базових господарствах

Згідно з методичними рекомендаціями, 25 січня в базових господарствах області проведено відбір монолітів озимої пшениці для встановлення стану їхньої перезимівлі.

Погодно-кліматичні умови першої половини зимового періоду характеризувались мінливою та вологою погодою. Низькі температури повітря спостерігались лише у ІІ декаді січня - температура повітря знижувалась до 18° морозу, промерзання ґрунту становило 20 см, мінімальна температура ґрунту на глибині залягання вузла кущення знижувалась до 3° морозу і була незагрозлива для рослин озимих культур. До цього часу трималась доволі тепла погода з частими опадами. У рослин озимих культур спостерігались слабкі процеси вегетації, що негативно вплинуло на їхню морозостійкість, рослини втрачали поживні речовини. Відсутність умов для загартування (унаслідок тривалої теплої погоди) призвела до часткового пошкодження листкової поверхні рослин, що в подальшому може негативно вплинути на стан рослин озимих культур.

За попередніми даними відрощування монолітів озимих зернових культур виявлено, що загибель рослин озимої пшениці становить максимально до 2%, озимого ячменю - до 3%. У наступній інформації буде надано остаточні результати відрощування озимини.

Мишоподібні гризуни

Погодні умови звітного періоду (часті відлиги, опади тощо) були здебільшого несприятливими для розвитку мишоподібних гризунів. При проведенні обстежень сільськогосподарських угідь виявлено сліди життєдіяльності гризунів (пошкоджені рослини гризунами тощо), але збільшення житлових нір шкідників не спостерігається. Надалі встановлення відносно теплої погоди та достатня кормова база сприятимуть поступовому збільшенню чисельності гризунів.

На посівах озимої пшениці заселення площ шкідниками становить 39%, середня чисельність - 1,4 кол./га з 2,7 житлової нори, максимально – 3 кол./га з 3 житловими норами.

На посівах озимого ріпаку заселено 43% обстежених площ, середня чисельність - 1,5 кол./га з 2,8 житлової нори, максимально – 4 кол./га з 4 житловими норами.

Заселення посівів багаторічних трав становить 100%, середня чисельність колоній - 2 кол./га з 4,8 житлової нори, максимально – 5 кол./га з 6 житловими норами.

На неорних землях середня чисельність колоній гризунів становила 2,3 кол./га з 4 житловими норами, максимально – 6 кол. з 6 житловими норами.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux