• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Інформаційне повідомлення про стан розвитку та розповсюдження основних шкідників і хвороб сільськогосподарських рослин у Дніпропетровській області станом на 23.07.2020 року
Управління фітосанітарної безпеки, опубліковано 23 липня 2020 року о 11:28

МЕТЕОРОЛОГІЧНІ УМОВИ

В другій декаді липня переважала нестійка, прохолодна, погода. На початку ІІІ декади липня спостерігалась суха та спекотна погода. Середньодобові температури повітря в більшості часу  на 1º-7º були нижче за норму і становили 15º- 22° тепла. Лише на початку декади вони на 1º – 4º  були вище за  норму і знаходились в межах від 23º – 25º тепла. Середньодекадна температура повітря виявилась близькою до середньої багаторічної  і становила 21,2º тепла. Максимальна температура повітря підвищувалась до 32,7° тепла, поверхня ґрунту в цей час прогрівалась до 62° тепла. Мінімальна температура повітря знижувалась до 12,7° тепла поверхня ґрунту охолоджувалась до 12º тепла. 

Агрометеорологічні умови для росту та розвитку пізніх с/г культур були задовільні. Стан посіву соняшника на даний час добрий.

Шкідники та хвороби озимої пшениці, ярого ячменю,кукурудзи та сої

Переважно молоді клопи черепашки доживлюються на 47% обстежених площ посівів зернових колосових культур. Середня чисельність 0,3 екз/м², максимально 2. Пошкоджено в середньому 2,5% колосків. За віковим складом личинки У віку склали 18%, молоді клопи – 82%.

Жуки хлібної жужелиці знаходяться на полях озимої пшениці під грудочками землі. Заселено 20% площ, за середньої чисельності 0,1 екз/м², максимально 2.

Гусениці стеблового метелика шкодять на 31% обстежених площ посівів кукурудзи, середня чисельність гусениць 1 гус/росл при заселенні 1,5% рослин. За віковим складом гусениці І віку становили – 55%, ІІ – 38%, ІІІ – 7%.

Смугаста блішка. Заселено 100% обстежених площ посівів кукурудзи, пошкоджено в середньому до 3% рослин, за середньої чисельності 1 екз/росл.

Попелиці виявлені на всіх обстежених площах посівів кукурудзи, пошкоджено в середньому 4% рослин, максимально 8, середня чисельність 1 кол/росл.

Попелиці на посівах сої заселили всі обстежені площі, за середньої чисельності 2 екз/росл, максимально 1 кол/росл, пошкоджено в середньому до 3% рослин, максимально 7% в слабкому ступені.

Триває шкодочинність гусениць акацієвої вогнівки І покоління на посівах сої, за середньої чисельності 1 гус/стручок. Пошкоджено в середньому 2% стручків.

Павутинний кліщ. Заселено 100% обстежених площ посіву сої, за середньої чисельності 1,5, максимально 3 екз/лист, пошкоджено 4% рослин.

 

Септоріозом колоса уражено 10% обстежених площ посівів озимої пшениці, в середньому 0,2% колосків, максимально 2%. Розвиток хвороби 2%.

Альтернаріоз колоса виявлений на майже 4% обстежених площ посівів озимої пшениці, уражено 0,2% колосків. Розвиток хвороби 2%.

Септоріоз колоса на ярому ячмені уразив 7% обстежених площ, в середньому 0,2% колосків, максимально 1%. Розвиток хвороби 2%.

Пухирчастою сажкою уражено 2% обстежених площ посівів, 0,1 % рослин.

 

Шкідники та хвороби соняшнику.

Геліхризова попелиця шкодить на посівах соняшнику, виявлена на стеблах та кошиках. Заселено 44% обстежених площ, пошкоджено в середньому 3% рослин, максимально 7%, середня чисельність 1 кол/росл, максимально 2.

Соняшникова вогнівка. Триває літ метеликів і відкладання яєць на посівах соняшнику. На 10 кроків налічено в середньому 1 метелик, максимально 2. Найближчим часом очікується відродження гусениць.

Іржа на посівах соняшникуУражено 15% обстежених площ посівів, в середньому 1% рослин, максимально 3%, розвиток хвороби 3%.

Пероноспорозом на посівах соняшнику уражено 21% обстежених площ, в середньому 1,5% рослин, максимально 4%. Розвиток хвороби 3%.

 

Багатоїдні шкідники

Триває залялькування гусениць озимої совки.  При обстеженні посівів соняшнику і кукурудзи гусениці шкідника виявлені на 36% обстежених площ та 100% площ овочевих культур. Середня чисельність гусениць 0,3 гус/м², максимально 2. За віковим складом гусениці УІ віку становили 55%, лялечки – 45%. Найближчим часом очікується літ метеликів ІІ покоління.

Саранові. На неорних землях середня чисельність личинок нестадних видів становила 0,6 екз/м², максимально 6 (рибгоспи «Петриківський» та «Самарський»). За віковим складом личинки ІУ віку становили 62%, У – 38%.

За видовим складом кобилка блакитнокрила становила 25%, кобилка темнокрила – 26%, хрестовичка мала – 26%, кобилка чорносмугаста – 23%, знайдені поодинокі екземпляри італійського пруса.

Гусениці лучного метелика І покоління завершують живлення на 12 % обстежених площ посівів соняшнику, кукурудзи, сої (крайові смуги) та 100% площ багаторічних трав. Середня чисельність гусениць 0,2 гус/росл. За віковим складом гусениці ІУ віку становили 70%, У – 30%.

Білан капустяний ІІ поколінняСпостерігається літ та відкладання яєць. На 10 кроків налічується в середньому 1 метелик, максимально 3.

Капустяна совка І поколінняЗавершується залякування гусениць на рослинах капусти. Було заселено 2% рослин, середня чисельність 1 гус/росл, за віковим складом гусениці УІ віку становили 40%, лялечки – 60%.

Спостерігається розтягнутий період живлення гусениць бавовникової совки. Гусениці харчуються на посівах соняшнику та кукурудзи. Заселено 15% обстежених площ посівів, в середньому 1,5% рослин, за середньої чисельності 1 гус/росл. За віковим складом гусениці ІІІ віку становили 36%, ІУ – 55%, У – 9%.

 

Шкідники овочевих культур

Імаго та личинки літнього покоління колорадського жука шкодять на рослинах картоплі томатів та баклажан. Середня чисельність імаго 1 екз/росл, личинок – 3 екз/росл, максимально 6, пошкоджено в середньому 7% рослин.

Гусениці капустяної молі ІІ покоління заселили та пошкодили в середньому 3,5% рослин капусти, максимально 5%, за середньої чисельності 1 гус/росл. За віковим складом гусениці ІІ віку становили 35%,  ІІІ – 65%.

Попелиці на капусті пошкодили 8% рослин, середня чисельність 1 кол/росл. Заселені всі обстежені площі.

Фітофтороз. Хворобою уражено в середньому 3,5% рослин томатів, максимально 6%, розвиток хвороби 3%.

Бактеріоз огірків. Уражено 3% рослин, з розвитком хвороби 4%.

Пероноспороз огірків. Хворобою уражено в середньому 4% рослин, розвиток хвороби 4%.

Попелиці на огірках. Заселені всі обстежені площі, пошкоджено в середньому 3,5% рослин, максимально 6%, середня чисельність 1 колонія/росл, максимально 2.

 

Шкідники саду

Яблунева плодожерка ІІ покоління. Триває живлення гусениць ІІ покоління всередині плодів на 57% дерев. Із обстежених 100 плодів в середньому пошкоджено 4,0% плодів, максимально 8% із 1гус/плід. Віковий склад гусениць становить: ІІ віку-20%, ІІІ-60% і ІУ-20%

Каліфорнійська щитівка ІІ покоління. Личинки ІІ покоління продовжують шкодочинність на 20% дерев. Середня чисельність складала 0,1 лич/пмг, максимально 1. Пошкоджено 3% плодів, максимально 6%.

Білан жилкуватий. Триває літ метеликів. В радіусі 25м налічується в середньому 2, максимально 3 метелика.

Зелена яблунева попелиця. Нові покоління личинок шкодочинять  на листі. Заселено 100% дерев. Середня чисельність складала 1,2кол/лист, максимально 3 при заселенні нових 3,5% листочків, максимально 6%.

Червоногалова попелиця. Триває шкодочинність попелиць на 58% дерев. Пошкоджено в середньому 4,5% листя, максимально 11% із середньою чисельністю 1кол/лист, максимально 2.

Вишнева попелиця. Продовжується шкодочинність вишневої попелиці (особливо на молодих пагонах) на всіх обстежених деревах. Середня чисельність складала 3кол/лист, максимально 4 при заселенні 12% листочків, максимально 26%.

Сливова плодожерка ІІ покоління. Розпочалося відродження гусениць ІІ покоління. Пошкодження плодів на даний час поодиноке.

Червоним плодовим кліщем заселено 78% дерев. Пошкоджено в середньому 8%, максимально 18% із середньою чисельністю 2екз/лист, максимально 4.

Бурий плодовий кліщ шкодочинить на 13% дерев. Заселено і пошкоджено в середньому 4,5% листя, максимально 8% із середньою чисельністю 3екз/лист, максимально 5.

Глодовий кліщ шкодочинить на 3% дерев. Пошкоджено в середньому 2,5% листя, максимально 7% із середньою чисельністю 2,5екз/лист, максимально 4.
 

Хвороби плодових культур

Борошниста роса на яблуні. Спостерігається засихання хворого листя. Хворобою уражено 36% дерев. В середньому уражено 9% листя, максимально17% з розвитком хвороби 15%. 

Парша на яблуні. Хворобою уражено 9% дерев. Листя уражено в середньому 4,5%, максимально 8% з розвитком хвороби 10%. Плодів уражено в середньому 3%, максимально 6% з розвитком хвороби 5%.

Кучерявість листя персика. Хворобою уражено 16% дерев, в середньому 3,5% листя, максимально 8%  з розвитком хвороби 15%.

Кокомікоз на вишні і черешні. Уражено 3% дерев, в середньому 3% листя, максимально 6% з розвитком хвороби 10%.

Моніліальний опік на черешні. Поширення хвороби не спостерігається. Хвороба виявлена на поодиноких деревах, уражено 1,5% пагонів, максимально 3% з розвитком хвороби 5%.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux