• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Інформаційне повідомлення про стан розвитку та розповсюдження основних шкідників і хвороб сільськогосподарських рослин у Дніпропетровській області станом на 22.10.2020
Управління фітосанітарної безпеки, опубліковано 22 жовтня 2020 року о 15:59

МЕТЕОРОЛОГІЧНІ УМОВИ

В другій декаді жовтня продовжувала утримуватись аномально тепла з істотними опадами та туманами погода. Середньодобові температури повітря на 1º- 10º були вище за норму і становили 8º – 17º тепла. Лише в кінці декади вони були нижче за норму або близькі до неї і становили 7º тепла. Середньодекадна температура повітря виявилась на 5,3° вище за середню багаторічну і становила 13,9º тепла. Максимальна температура повітря підвищувалась до 23,8° тепла, поверхня ґрунту прогрівалась до 32° тепла. Мінімальна температура повітря  знижувалась до 1,6° тепла поверхня ґрунту охолоджувалась до 1º морозу. На висоті 2см відмічались заморозки до 2º морозу.

Сума опадів за декаду склала 18 мм або 164 % норми. Опади покращили зволоження ґрунту. Агрометеорологічні умови декади були сприятливі для росту та розвитку озимих культур. Стан посівів добрий.

 

Багатоїдні шкідники

Озима совка ІІ покоління. Триває живлення гусениць шкідника на посівах озимої пшениці та озимого ріпаку. Середня чисельність – 0,3 екз/м², максимально 2. Віковий склад гусениць становить ІІІ – 46%, ІУ – 49%, У – 5%.

Гусениці бавовникової совки ІІІ покоління шкодять на рослинах пізньої капусти та озимого ріпаку (ранніх строків посіву). Заселено до 1% рослин, середня чисельність 1 гус/росл. За віковим складом гусениці ІУ віку становили 43%, У – 50%, УІ – 7%. Найближчим часом розпочнеться залялькування гусениць шкідника

Гусениці ріпакового та капустяного біланів харчуються на посівах озимого ріпаку, заселено в середньому 1,5% рослин, за середньої чисельності 2 гус/росл. За віковим складом гусениці ІІІ віку становлять 26%, ІУ – 70%, У – 4%.

  

Шкідники та хвороби озимої пшениці та озимого ріпаку

Личинки хлібної жужелиці виявлені лише в посівах озимої пшениці, посіяної по стерньовим попередникам, заселено 14% обстежених площ, за середньої чисельності личинок – 0,2 екз/м². За віковим складом личинки І віку становили 44%, ІІ – 56%.

На посівах озимої пшениці спостерігається шкодочинність личинок злакових мух. Личинки чорної пшеничної мухи виявлені на 22% обстежених  площ посівів, за середньої  чисельності 0,5 екз/м²; личинки шведської заселили 29% площ, середня чисельність 1,1 екз/м²; личинками гессенської мухи заселено 26% площ, середня чисельність 0,4 екз/м².

В теплі сонячні дні на посівах озимого ріпаку продовжується харчування хрестоцвітних блішок, за середньої чисельності – 0,3, максимально 2 екз/м², пошкоджено в середньому 2,5% рослин, максимально 5%.

Спостерігається шкодочинність несправжніх гусениць ріпакового пильщика на посівах озимого ріпаку. Заселено 49% обстежених площ посівів, в середньому 2% рослин,  за середньої чисельності 1 неспр гус/росл. За віковим складом личинки ІІ віку становлять 54%, ІІІ – 39%, ІУ – 7%.

Продовжується відкладання яєць ріпаковим листоїдом. Заселено 61% обстежених площ посівів озимого ріпаку. Середня чисельність 0,2 екз/м², максимально 2.

 

Хвороби соняшника та озимого ріпаку

На незібраних площах соняшнику після опадів, які спостерігались в першій та другій декадах жовтня, туманів та, місцями, заморозків, зі сторін лісосмуг виявлено ураження сірою та білою гнилями. Уражено до 1% обстежених площ та прояви хвороб виявлені на поодиноких кошиках.

На посівах озимого ріпаку (де сходи були отримані раніше) виявлено ураження хворобами пероноспороз та плямистості на 14% площ, прояви хвороб виявлені на поодиноких рослинах. Розвиток хвороби 0,1%.

 

Мишоподібні гризуни

Погодні умови ІІ декади жовтня були сприятливими для розвитку та поширення гризунів.

Заселено 19% обстежених площ посівів озимих культур, середня чисельність 0,1 кол/га з 1,2 ж.н, максимально 1 кол/га з 3 ж.н (на крайових смугах).

На посівах багаторічних трав шкідники заселили всі обстежені площі, середня чисельність – 0,2 кол/га з 2,3 ж.н/га, максимально 2 колонії з 3 ж.н.

Шкідники виявлені на всіх площах неорних земель, за середньої чисельності – 0,4 кол/га з 2,7 ж. н., максимально 3 колонії/га з 5 жилими норами.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux