• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Інформаційне повідомлення про стан розвитку та розповсюдження основних шкідників і хвороб сільськогосподарських рослин у Дніпропетровській області станом на 01.10.2020 року
Управління фітосанітарної безпеки, опубліковано 05 жовтня 2020 року о 08:42

МЕТЕОРОЛОГІЧНІ УМОВИ

Перша половина ІІІ декади вересня характеризувалась теплою та переважно сухою погодою. Надалі, спостерігалось зниження температури  повітря та опади. Середньодекадна температура повітря становила 16,2º тепла, максимальна температура підвищувалась до 27,5° тепла, мінімальна знижувалась до 3,0° тепла.

Опади були відмічені у другій половині декади сума їх склала від 7 мм до 22мм. Через випадання опадів очікується покращення умов для отримання сходів озимих культур та накопичення продуктивної вологи в грунті.

Господарства області продовжують посів озимої пшениці, закінчують збирання врожаю соняшника та кукурудзи.

 

Багатоїдні шкідники

На падалиці озимої пшениці, зріджених сходах озимого ріпаку та овочевих культурах спостерігається шкодочинність гусениці озимої совки ІІ покоління. Середня чисельність – 0,2 екз/м², максимально 2. Віковий склад гусениць становить ІІ віку – 33%, ІІІ – 60, ІУ – 7%.

Саранові. В місцях резервації (неорні землі, балки, толоки) виявлені поодинокі імаго, що свідчить про завершення відкладання яєць сарановими. Середня чисельність яйцекладок 0,5 екз/м², максимально 5 екз/м².

Спостерігається залялькування гусениць білана капустяного ІІІ покоління.

На рослинах пізньої капусти спостерігається живлення гусениць бавовникової совки ІІІ покоління. Заселено до 1% рослин, середня чисельність 1 гус/росл. За віковим складом гусениці І віку – 12%, ІІ – 64%, ІІІ – 24%.

На неорних землях та сходах озимого ріпаку виявлено літ метеликів ріпакового білана та відкладання яєць. У радіусі 25 м налічено 2 екземпляра.

 

Шкідники та хвороби озимої пшениці,озимого ріпаку та кукурудзи
Хлібна жужелиця. Триває відкладання яєць, їх ембріональний розвиток та розпочалось відродження личинок – виявлені поодинокі екземпляри. Заселено 44% обстежених площ падалиці озимої пшениці, середня чисельність імаго склала 0,1 екз/м2, максимально 1, яйцекладок – 0,1 екз/м².

На падалиці озимої пшениці спостерігається шкодочинність личинок злакових мух, попелиць та хлібних смугастих блішок.

В теплі сонячні дні на зріджених сходах озимого ріпаку виявлене харчування хрестоцвітних блішок, за середньої чисельності – 0,2, максимально 1 екз/м², пошкоджено в середньому 1,5% рослин, максимально 4%.

За попередніми даними осінніх грунтових обстежень гусениці стеблового метелика заселили 31% обстежених площ після посіву кукурудзи, в середньому 1,8% рослинних решток, за середньої чисельності 1 гус/росл.решку

Клоп черепашка знаходиться в місцях зимівлі. Заселено 65% обстежених площ лісосмуг, за середньої чисельності 0,2 екз/м2, максимально 4.

 

Фузаріоз качанів кукурудзиХворобою уражено 0,3% качанів, максимально 2% з розвитком хвороби 0,2%.

Бактеріоз качанів уразив 0,3% качанів, максимально 1% з розвитком хвороби 0,2%.

 

Хвороби овочевих культур

Колорадський жук знаходиться в нижніх шарах грунту, де і буде проходити його зимівля. За попередніми даними осінніх ґрунтових розкопок, середня чисельність складала 2,6 екз/кв.м, максимально 3.

Слизистий бактеріоз капусти. Уражено в середньому 1,5% рослин, максимально 3% з розвитком хвороби 0,2%.

 

Мишоподібні гризуни

Спостерігається шкодочинність мишоподібних гризунів на незібраних площах кукурудзи. Заселено 44% площ посівів кукурудзи, середня чисельність – 0,3 кол/га з 1,6 ж.н/га, максимально 2 колонії з 4 ж.н .

На неорних землях заселені всі обстеженні площі, за середньої чисельності 0,3 кол/га з 2,2 ж. н., максимально 2 колонії/га з 3 жилими норами.


Шкідники саду

Шкідники плодових насаджень знаходяться в стадії підготовки до зимівлі.

Гусениці яблуневої плодожерки переважно знаходяться під корою дерев, де і буде проходити їх зимівля. За попередніми даними осінніх обстежень шкідником заселено 57% дерев і середня чисельність гусениць складає 2,8гус/дер, максимально 4.

Білан жилкуватий. За попередніми даними осінніх обстежень гнізда шкідника виявлено на 2% дерев і середня чисельність гнізд на заселене дерево складає 1,3 гнізд/дер, максимально 3.

Каліфорнійська щитівка. За попередніми даними осінніх обстежень середня чисельність шкідника склала 0,2 щит/п.м.г., максимально 2 при заселені 20% дерев.

Яблуневий пильщик. За попередніми даними осінніх обстежень заселено 26% приствольного шару грунту яблуневих дерев. Середня чисельність  несправжніх гусениць складає 1,0 екз/м², максимально 3.

Вишнева муха. За попередніми даними осінніх обстежень приствольного шару грунту вишневих дерев встановлено, що заселено 19% дерев із середньою  чисельністю 2,5 пуп/м², максимально 6.

Сливова плодожерка. За попередніми даними осінніх обстежень шкідником заселено 52% дерев і середня чисельність гусениць складає 2,2 гус/дер, максимально 3.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux