• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Юридичні та санітарні аспекти організації шкільного харчування
опубліковано 10 серпня 2021 року о 16:41

     09 серпня 2021 року відбулася пресконференція в ІА «МІСТ-ДНІПРО» щодо юридичних і санітарних аспектів організації шкільного харчування. У пресконференції взяли участь головний спеціаліст управління держнагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області Маргарита Малишева та адвокат Майя Сергєєва.

     Нагадуємо, що за ініціативи Першої Леді у 2019 році в Україні було розпочато реформу шкільного харчування з поступового проведення оцінки матеріально-технічної бази харчоблоків, визначення їх потужності. Своєрідний перший етап реформування дитячого харчування в закладах освіти – оновлення нормативної бази – завершено.

     Так, у 2020 році було затверджено Санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти, яким передбачено сучасні підходи до улаштування, утримання шкіл, організації навчально-виховного процесу, здійснення медичного обслуговування та організації харчування.

     Також у 2020 році затверджено Гігієнічні вимоги до виробництва та обігу харчових продуктів на потужностях, розташованих у закладах загальної середньої освіти, що визначають умови та заходи щодо належної гігієнічної практики під час організації харчування у школах.

     24 березня 2021 року Уряд ухвалив Постанову Кабінету Міністрів України від 24 березня 2021 № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку» (надалі – Постанова), яка набирає чинності з 01.09.2021.

     В основу Постанови покладено принципи здорового харчування. Постановою затверджено не лише, власне, норми споживання дітьми певних продуктів харчування, які мають входити до щоденного раціону, але й норми щодо енергетичної та поживної цінності їжі відповідно до загальних вікових потреб здобувачів освіти/дітей, залежно від режиму харчування та згідно з нормами фізіологічних потреб в основних харчових речовинах й енергії, визначеними МОЗ.

     Затверджений Постановою Порядок організації харчування визначає принципи планування та механізм організації харчування здобувачів освіти/дітей у закладах дошкільної освіти, закладах загальної середньої освіти та інших закладах освіти, що провадять освітню діяльність на певному рівні (рівнях) повної загальної середньої освіти, дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, де перебувають діти віком від 1 до 18 років ( у т.ч. у закладах сфери соціального захисту).

     Також особливості норм споживання основних груп харчових продуктів можуть застосовуватися для організації харчування дітей віком від 14 років і старше (поширюються на здобувачів освіти закладів професійно-технічної освіти, фахової передвищої та вищої освіти).

     Крім того, організація харчування за Постановою передбачає:

* визначення режиму, способу, форми та графіка харчування відповідно до особливостей контингенту здобувачів освіти;

* планування меню та приготування страв з урахуванням національних кулінарних традицій та сучасних підходів до організації харчування.

* визначення матеріально-технічного забезпечення закладу освіти чи закладу оздоровлення та відпочинку, наявності відповідних приміщень, постійне оновлення та підтримку в належному робочому стані обладнання та устаткування харчоблоку, забезпечення посудом, меблями, умовами для зберігання продуктів харчування тощо;

* здійснення внутрішнього контролю за якістю харчових продуктів та готових страв, дотримання вимог санітарного законодавства та законодавства про безпечність та якість харчових продуктів;

* ведення відповідної документації з організації харчування, що є письмовим підтвердженням контролю відповідальних осіб;

* розтлумачення таких способів організації харчування, як аутсорсинг та кейтеринг;

* введення понять таких форм організації харчування, як монопрофільне (один набір страв, не передбачає самостійного вибору споживачами його компонентів) та мультипрофільне (містить кілька наборів страв, передбачає їх вибір або вибір їх компонентів та може бути реалізовано як комплексне меню, тобто 2-3 меню на вибір, на кшталт «шведського столу» тощо);

* введення примірного чотиритижневого меню (з 01.09.2021 усі заклади освіти мають перейти на застосування примірного 4-тижневого меню, що повинно враховувати особливі дієтичні потреби, сезонність, наявні харчові продукти, вихід порцій для різних вікових груп, й, звісно, відповідати вимогам санітарного законодавства та нормам харчування).

     Порядком організації харчування чітко регламентовано функції керівника (засновника) закладу освіти, суб’єкта господарювання, який надає послуги з організації харчування, медичних працівників тощо; має бути визначена відповідальна особа за організацію харчування, що здійснює загальну координацію та контроль.

     Одним з основних питань у організації харчування дітей є взаємодія учасників освітнього процесу, процесу оздоровлення та відпочинку, постачальників харчових продуктів та/або послуг з харчування, засновників відповідних закладів, органів управління та територіальних органів Держпродспоживслужби.

     Поміж іншого у Постанові передбачено забезпечення харчуванням здобувачів освіти/дітей з особливими дієтичними потребами, зокрема визначено:

* причини особливих дієтичних потреб;

* обов’язкове надання спеціальної інформації здобувачам освіти/дітям щодо харчування;

* необхідність коригування енергетичної цінності страв;

* виключення, обмеження або заміни харчових продуктів;

* заходи щодо невідкладної допомоги у разі гострих ускладнень;

* вміст глютену в харчових продуктах;

* вміст речовин та готових страв/виробів, які призводять до алергічних реакцій або непереносимості;

* норми споживання грудного молока, дитячих сумішей та харчових продуктів прикорму для дітей, особливості харчування здобувачів освіти, які активно займаються спортом.

     Держпродспоживслужба бере безпосередню участь у прискоренні реформи шкільного харчування, впровадженні якісних змін та їх реалізації. Держпродспоживслужба здійснює постійний контроль за виконанням вимог діючих нормативно-правових документів шляхом проведення планових та позапланових заходів державного нагляду, а також Держпродспоживслужба постійно співпрацює в даному напрямку з управліннями освіти та органами місцевого самоврядування, у тому числі шляхом створення комісій з перевірки закладів освіти щодо стану їх готовності до роботи в новому навчальному році та запровадження заходів з реформування шкільного харчування.

     Крім територіальних комісій з перевірки шкіл, з початку серпня 2021 року на виконання Протокольного рішення за результатами селекторної наради під головуванням Заступника Керівника Офісу Президента України від 19.07.2021, спеціалістами Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області проводиться спільний з Департаментом освіти і науки облдержадміністрації моніторинг стану готовності закладів освіти Дніпропетровської області, у тому числі з питань запровадження нової системи здорового харчування учнів.

     Протягом серпня 2021 року комісійно перевірено 164 заклади загальної середньої освіти щодо стану їх готовності до нового навчального року, що становить майже 20 % від загальної кількості шкіл Дніпропетровської області.


https://most-dnepr.info/news/press/200217_yuridicheskie_sanitarnie_aspekti.htm

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux