• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Рекомендації щодо зберігання зернових культур
Управління фітосанітарної безпеки, опубліковано 10 серпня 2021 року о 17:03

     Аграрії нашої держави вже на завершальному етапі збирання зернових культур урожаю 2021 року. Зазвичай першими закінчують жнивувати сільськогосподарські підприємства південних областей України. Проте незабаром і Дніпропетровщина ввійде у завершальну жнивну кампанію.

     Слід розуміти, що початок зберігання насіння розпочинається в бункері комбайна у вигляді свіжозібраного вороху. Під час перевезення на тік насіння зберігається у транспортних засобах. Лише після закінчення повного циклу післязбиральної обробки - сушіння, очищення, сортування тощо насіння закладають у комори на довготривале зберігання.

     Насіння, що закладається на зберігання, повинно мати високу життєздатність. Насіння зі зниженою енергією проростання та схожістю, травмоване, проросле, неякісно відсортоване, пошкоджене патогенною мікрофлорою негативно впливає на кінцевий результат збереження якості. Наявність пророслих зерен у насіннєвій масі може призвести до значного зниження схожості та переведення всієї партії насіння до некондиційної. При зберіганні необхідно запобігти видовому, сортовому засміченню насіння. Для цього складають план розміщення насіння в насіннєсховищах.

     При організації всіх технологічних процесів - підготовки складських приміщень та партій насіння, раціонального розміщення його у сховищах, підтримання оптимального режиму зберігання слід дотримуватись чинних нормативних вимог і не забувати про необхідність внутрішньогосподарського контролю за партіями насіння, що зберігається.

     Вирішальними факторами для зберігання насіння є його вологість та температура: оптимальна температура при зберіганні становить +5-10⁰С, вологість насіння пшениці, жита, ячменю, вівса не повинна перевищувати 14%. При вологості насіння на критичному рівні розпочинається ріст і розвиток мікроорганізмів. Наприклад, гриби-ксерофіти можуть розвиватися на поверхні насіння зернових з вологістю 14,5-15,0%, а на насінні бобових – з вологістю 16%. У таких умовах, особливо на свіжозібраному насінні, спостерігається так зване в'яле пліснявіння. При цьому мікроорганізми проникають у внутрішні тканини насіння, уражають його і руйнують не лише покривні тканини, але і зародок. В'яле пліснявіння, особливо в період післязбиральної обробки насіння, може призвести до повної втрати схожості.

     Господарство повинно бути забезпечене спеціальним насіннєсховищем, обладнаним засіками. Перед засипанням насіння на зберігання необхідно провести дезінфекцію складу, найпростіший спосіб дезінфекції приміщення - обробка його свіжогашеним вапном. З метою доведення насіння до високих посівних кондицій господарства дуже часто декілька разів перепускають зернову масу через сортувальні машини. При цьому встановлено, що один пропуск через навантажувач травмує від 2 до 9% насіння, через ОВП-20 і ОВС-25 - від 3 до 8, а через ОС-4,5М і СМ-4 - від 2 до 7%. Після таких обробок загальне травмування насіння може досягати 100%, а польова схожість може знизитися до 40%.

     Для запобігання додатковому травмуванню насіння протягом сушіння слід суворо дотримуватись встановлених режимів. Допускається нерівномірність нагрівання зерна в межах 3-4°С, нерівномірність сушіння ±1°С, відносна вологість відпрацьованого теплоносія - 65-75%. Не можна перевищувати температуру зовнішнього повітря більш ніж на 10-15°С. Зниження вологості за одне проходження зернової маси не повинно перевищувати для зернових, зернобобових, круп’яних і кукурудзи - 3-4%. У період зберігання насіння у насіннєсховищах контролюють температуру і відносну вологість повітря за допомогою термометрів і гігрометрів. Температура насіння - найважливіший показник, що характеризує стан насіннєвої маси. Низька температура в усіх ділянках маси насіння є показником її нормального стану. Провітрювання насіннєсховищ і насіння проводять при тривалому зберіганні. Доцільність цього заходу значною мірою залежить від вологості насіння. Чим воно сухіше, тим менше потреба у провітрюванні.

     Висота насипу насіння зернових культур не повинна перевищувати 2.5 м, а при підвищеній вологості і потеплінні - не більше 1.5 м. При зберіганні насіння у мішках їх вкладають на дерев’яні настили, які повинні бути розміщені не нижче 10 см від підлоги. Для насіння зернових культур у штабелі не повинно бути розміщено більше 8 рядів мішків.

     Кожна партія насіння, що зберігається, повинна пройти перевірку посівних якостей та отримати Сертифікат, що засвідчує посівні якості насіння, згідно зі встановленою формою, а до закінчення терміну дії документа про якість, здійснити аналіз повторно. Облік насіння, його рух, якість повинні бути відображені у «Шнуровій книзі обліку насіння» встановленої форми. Записи в ній повинні відповідати сортовим і насіннєвим документам та даним бухгалтерського обліку.

     Отже, від того, наскільки швидко і ощадливо пройде процес збирання і закладання зернових на зберігання, залежить якість зберігання врожаю. Процес зберігання такий же важливий для отримання якісного насіннєвого матеріалу, як і процес вирощування. Тому зберіганню слід приділяти максимум уваги.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux