05 серпня 2021 року в пресцентрі ІА «Міст-Дніпро» відбулася прес-конференція на тему «Статистика та профілактика отруєнь баштанними культурами», в якій взяла участь головний спеціаліст відділу безпечності харчових продуктів Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області Олена Лукацька.
Особливу увагу фахівець акцентувала на придбанні кавунів та динь тільки в супермаркетах та на агропродовольчих ринках, в яких реалізація харчових продуктів здійснюється після проведеного лабораторного контролю. Застерегла споживачів від купівлі кавунів та динь на стихійних ринках, на узбіччях доріг. При купівлі баштанних культур необхідно звертати увагу на наявність у реалізатора експертизи про проведення лабораторних досліджень на вміст нітратів.
З усіх рослин саме баштанну культуру вважають одним з найбільш активних накопичувачів нітратів. У незрілих овочах вміст нітратів у 2-3 рази вище, ніж у дозрілих. Небезпека в тому, що велика кількість нітратів, яка потрапляє до організму людини, викликає тяжкі отруєння, особливо ураженими можуть бути діти та вагітні жінки.
Олена Лукацька навела про статистичні дані та розповіла про профілактику щодо отруєнь баштанними культурами в області. Вона повідомила, що в разі харчових отруєнь кавунами чи динями необхідно звернутися до медичного закладу, пройти лікування та подати відповідну заяву до територіального управління Держпродспоживслужби. За результатами розгляду звернення державними інспекторами Держпродспоживслужби будуть проведені позапланові заходи державного контролю та вжиті заходи реагування до суб’єктів господарювання, які здійснюють продаж небезпечної харчової продукції.