• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Вимоги ЄС щодо простежуваності для рибних продуктів

     Процедурна інструкція Комісії Кодекс Аліментаріус визначає простежуваність як «здатність простежувати за рухом харчових продуктів через певні етапи виробництва, обробки та розподілу». Згідно з ДСТУ ISO 22005:2009 «Простежуваність у кормових та харчових ланцюгах. Загальні принципи та основні вимоги щодо розроблення та запровадження системи (ISO 22005:2007, IDT)», простежуваність означає «здатність прослідкувати переміщування харчового продукту через визначений етап виробництва, оброблення та дистрибуції». Простежуваність сприяє отриманню інформації про придатність, історію та джерело походження харчових продуктів і не робить їх безпечними, але є інструментом управління, що дозволяє забезпечити безпечність й дає змогу вживати заходи, якщо сировина чи продукція виявиться небезпечною (наприклад, вилучення або відкликання). Стандартами простежуваності продукції рибного промислу та аквакультури є: стандарт вирощеної риби в аквакультурі, стандарт виловленої риби і технічний стандарт.

     Ст. 58 Регламенту (ЄС) № 1224/2009 містить вимоги щодо забезпечення простежуваності для рибних продуктів. Відповідно до вимог цього Регламенту, усі партії рибних продуктів та продуктів аквакультури повинні обов’язково простежуватися на всіх етапах їх виробництва, переробки й розповсюдження, починаючи від лову або збирання й закінчуючи реалізацією таких продуктів. Крім того, Регламент (ЄС) № 1224/2009 установлює, що всі рибні продукти та продукти аквакультури мають бути належним чином промарковані з тим, щоб можна було простежити/відслідкувати кожну партію.

     Оператори ринку повинні запровадити системи і процедури, що дозволяють ідентифікувати будь-якого оператора ринку, якому було поставлено їхню продукцію. Така інформація має надаватися компетентним органам на їхню вимогу.

     При цьому ст. 58 Регламенту (ЄС) № 1224/2009 містить мінімальний перелік необхідних вимог до маркування й надання інформації для всіх партій рибних продуктів і продуктів аквакультури.

     Мінімальний перелік необхідних вимог до маркування та надання інформації для партій рибних продуктів та продуктів аквакультури включає:

  • ідентифікаційний номер кожної партії;
  • зовнішній ідентифікаційний номер та найменування риболовного судна або назву виробничої одиниці аквакультури;
  • альфа-3 код для кожного виду риби (ФАО);
  • дату вилову та дату виробництва;
  • кількість кожного виду в кілограмах (маса нетто) або кількість поштучно;
  • найменування та адресу постачальника;
  • комерційну назву, латинську назву, географічну зону та спосіб виробництва;
  • інформацію про те, чи були рибні продукти попередньо заморожені».
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux