Вимоги ЄС щодо простежуваності для рибних продуктів


     Процедурна інструкція Комісії Кодекс Аліментаріус визначає простежуваність як «здатність простежувати за рухом харчових продуктів через певні етапи виробництва, обробки та розподілу». Згідно з ДСТУ ISO 22005:2009 «Простежуваність у кормових та харчових ланцюгах. Загальні принципи та основні вимоги щодо розроблення та запровадження системи (ISO 22005:2007, IDT)», простежуваність означає «здатність прослідкувати переміщування харчового продукту через визначений етап виробництва, оброблення та дистрибуції». Простежуваність сприяє отриманню інформації про придатність, історію та джерело походження харчових продуктів і не робить їх безпечними, але є інструментом управління, що дозволяє забезпечити безпечність й дає змогу вживати заходи, якщо сировина чи продукція виявиться небезпечною (наприклад, вилучення або відкликання). Стандартами простежуваності продукції рибного промислу та аквакультури є: стандарт вирощеної риби в аквакультурі, стандарт виловленої риби і технічний стандарт.

     Ст. 58 Регламенту (ЄС) № 1224/2009 містить вимоги щодо забезпечення простежуваності для рибних продуктів. Відповідно до вимог цього Регламенту, усі партії рибних продуктів та продуктів аквакультури повинні обов’язково простежуватися на всіх етапах їх виробництва, переробки й розповсюдження, починаючи від лову або збирання й закінчуючи реалізацією таких продуктів. Крім того, Регламент (ЄС) № 1224/2009 установлює, що всі рибні продукти та продукти аквакультури мають бути належним чином промарковані з тим, щоб можна було простежити/відслідкувати кожну партію.

     Оператори ринку повинні запровадити системи і процедури, що дозволяють ідентифікувати будь-якого оператора ринку, якому було поставлено їхню продукцію. Така інформація має надаватися компетентним органам на їхню вимогу.

     При цьому ст. 58 Регламенту (ЄС) № 1224/2009 містить мінімальний перелік необхідних вимог до маркування й надання інформації для всіх партій рибних продуктів і продуктів аквакультури.

     Мінімальний перелік необхідних вимог до маркування та надання інформації для партій рибних продуктів та продуктів аквакультури включає:

  • ідентифікаційний номер кожної партії;
  • зовнішній ідентифікаційний номер та найменування риболовного судна або назву виробничої одиниці аквакультури;
  • альфа-3 код для кожного виду риби (ФАО);
  • дату вилову та дату виробництва;
  • кількість кожного виду в кілограмах (маса нетто) або кількість поштучно;
  • найменування та адресу постачальника;
  • комерційну назву, латинську назву, географічну зону та спосіб виробництва;
  • інформацію про те, чи були рибні продукти попередньо заморожені».
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux