• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Вплив трансжирів та насичених жирних кислот на здоров’я людей

Головне управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області з метою запровадження заходів щодо регулювання вмісту трансжирних кислот у харчових продуктах та вплив трансжирів і насичених жирних кислот на здоров’я людей повідомляє.

У жовтні 2023 року в Україні набув чинності наказ Міністерства охорони здоров’я України від 16.07.2020 № 1613 «Про затвердження правил додавання вітамінів, мінеральних речовин та деяких інших речовин до харчових продуктів», зареєстрований в Міністерстві юстиції України від 16.09.2020 за № 891/35174, про обмеження вмісту трансжирних кислот у харчових продуктах до 2 г на 100 г загальної кількості усіх жирів.

24 квітня 2019 року Комісія Європейського Парламенту та Ради прийняла Регламент Комісії (ЄС) 2019/649 «Про внесення змін до Додатка III до Регламенту (ЄС) N 1925/2006 Європейського Парламенту та Ради щодо вмісту трансжирних кислот у харчових продуктах». Таким чином, у 2019 році на території всього Європейського Союзу запроваджено регулювання вмісту трансжирних кислот, а саме: вміст трансжирних кислот у харчових продуктах, призначених для кінцевого споживача не повинен перевищувати 2 г на 100 г жиру.

В країнах Європейського Союзу спостерігається значне зниження рівня споживання трансжирних кислот. Такі країни як Австрія, Угорщина, Ісландія, Норвегія, Швейцарія та Латвія ввели суттєві обмеження та майже повну заборону використання трансжирних кислот у харчових продуктах.

Трансжирні кислоти найчастіше зустрічаються в технологічно оброблених харчових продуктах, що містять частково гідрогенізовані рослинні олії. Максимальне обмеження вмісту промислових трансжирних кислот у харчових продуктах отримало докази високої ефективності та економічної доцільності серед заходів у сфері громадського здоров'я, які дозволяють поліпшити раціон харчування, поступове вирішення проблем надлишкової ваги, ожиріння та знизити ризик неінфекційних захворювань, особливо серцево-судинних захворювань, пов'язаних з ураженням кровоносних судин атеросклерозом.

В Україні споживання трансжирних кислот викликає особливе занепокоєння, їх високий рівень споживання корелює з підвищеним ризиком розвитку цілого ряду порушень у стані здоров'я населення, включаючи серцево-судинні захворювання, такі як ішемічна хвороба серця, стенокардія, інфаркти міокарда, серцева недостатність Згідно з рекомендацією Всесвітньої організації охорони здоров'я, загальне споживання трансжирних кислот не повинно перевищувати 1 % від загального споживання калорій, що відповідає менш 2,2 г на день при раціоні, що становлять 2000 калорій. Раціон харчування з надлишковим вмістом трансжирних кислот підвищує ризик виникнення серцево-судинних захворювань на 21 % та смертність від них на 28 %, може викликати ожиріння, цукровий діабет, розлади імунної системи. Тому вилучення трансжирів з харчових продуктів може врятувати життя цілим поколінням українців.

Трансжирні кислоти або трансжири бувають природні (у м’ясі, молоці) та промислові.

Середня норма споживання природних насичених жирів у раціоні на день складає:

-для чоловіків - не більше 30 г на день,

-для жінок - не більше 20 г на день.

Промислові трансжири утворюються під час приготування продуктів. Їх можливо знайти в тортах, тістечках, кондитерських виробах, маргарині, спредах, ковбасних виробах, смаженій картоплі фрі, чіпсах тощо. Наприклад, кокосову і соняшникову олію гідрогенізують, щоб виготовити морозиво, цукерки, маргарини, спреди. Трансжири небезпечні, вони впливають на здоров’я людей.

Велика кількість трансжирів міститься в таких продуктах, як:

-кондитерські вироби - торти, тістечка, пиріжки, млинці, печиво, вафлі, цукерки, а також продукти, що містять будь-яке смажене тісто;

-фастфуди - картопля фрі, нагетси, бургери, чебуреки;

-морозиво, молочні напої, кава й гарячий шоколад із вершками,

-картопляні чипси, сухарики, попкорн,

-перероблене м'ясо — ковбаси, сосиски, сардельки, шинка, бекон, солоне та копчене м'ясо, м'ясні консерви;

-сухі суміші для приготування супів, соусів, кремів, млинців, кондитерських виробів;

-соуси, кетчупи, майонези, сирні та плавлені сири, тверді сири, заморожені напівфабрикати.

Використання гідрогенізованих жирів може бути одним із способів здешевити виробництво, такі харчові продукти краще і довше зберігаються. Трансжири знижують собівартість продукту, тому виробники їх активно застосовують.

Споживачам рекомендовано прочитати споживчу етикетку перед тим, як придбати готовий до вживання продукт або напівфабрикат. Особливо це стосується дитячого і підліткового харчування, коли організм росте і формується. У складі продукту трансжири зазвичай зазначаються, як кулінарний, гідрогенізований, сатурований, модифікований, рослинний, комбінований, фритюрний жир або спред чи маргарин.

Також споживачам рекомендовано виключати споживання трансжирів повністю або мінімізувати їхнє споживання, вживати лише натуральну тваринну їжу. Завдяки здатності клітин оновлюватися трансжири можуть виводитися з організму. Для цього треба готувати їжу самостійно, надавати перевагу рослинній їжі, замінити майонези та соуси оливковою олією, а фастфуди і напівфабрикати - відвареними або приготовленими на парі стравами.

Бажано споживати більше м’яса, риби, морепродуктів, яєць, свіжих овочів, фруктів, авокадо, горіхів, насіння, бобових та цілісних злаків.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux