Головний спеціаліст управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області Олена Лукацька 09.07.2021 у прямому ефірі радіо «ЄВРОПА ПЛЮС» відповіла на запитання слухачів на тему «Чи відповідають українські продукти харчування заявленій якості?»
-Як підтвердити якість харчових продуктів та хто їх перевіряє?
-Які види продуктів частіше бувають неякісними, а які, навпаки, є більш якісними?
-Які Державні стандарти на продукти діють в Україні?
-Які існують ґатунки для продуктів та в чому їх різниця?
-Які споживачі більш захищені від «підробок» та «фальсифікатів» -вітчизняні чи іноземні?
-Чи безпечно купувати харчові продукти в супермаркетах та на ринках?
Експерт зазначила, що харчові продукти як вітчизняного, так і іноземного виробництва, що реалізуються на території України, повинні бути безпечними для життя і здоров'я людей, відповідати вимогам українського законодавства з безпеки та окремим показникам якості харчових продуктів.
Відповідальність за випуск та реалізацію харчових продуктів несе оператор ринку. Від виробника в торговельну мережу харчові продукти повинні надходити з супровідними документами: товаро-транспортними накладними та якісними посвідченнями на продукти.
Безпечність та якість продуктів в Україні контролює Держпродспоживслужба та підпорядковані їй територіальні управління.
Більшість вітчизняної продукції виготовляється за Державними стандартами України (ДСТУ), де визначено, яким органолептичним, фізико-хімічним, мікробіологічним показникам повинен відповідати харчовий продукт. На деякі харчові продукти виробники розробляють власні Технічні умови.
Фахівець звернула увагу, що краще та безпечно купувати харчові продукти в супермаркетах, магазинах та на агропродовольчих ринках.
Необхідно уникати стихійних ринків. Якщо люди будуть купувати харчові продукти «з асфальту»—вони залишаються незахищеними з боку законодавства, адже незареєстрованих виробників фактично неможливо притягнути до відповідальності.