• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Відпочинок на пляжах області

     Про відпочинок на пляжах Дніпропетровської області та про те, чим можуть бути небезпечні водойми, говорили на пресконференції телеканалу «Відкритий». До пресконференції долучилися головний спеціаліст управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області Маргарита Малишева та провідний інспектор Головного управління Держслужби з надзвичайних ситуацій в Дніпропетровській області Сергій Качан.

     З настанням літнього оздоровчого періоду важливе гігієнічне значення для населення має санітарно-гігієнічний стан пляжів області, адже ці об’єкти можуть принести не тільки оздоровчий ефект для організму людини, а й стати місцем зараження низкою інфекційних захворювань, а саме: гастроентероколітів, дизентерії, вірусного гепатиту А, лептоспірозу тощо. При цьому захворювання можуть передаватись через воду при купанні, митті рук, через продукти харчування, при користуванні питними фонтанчиками, а також контактним шляхом – через забруднений пісок та предмети загального вжитку.

     Особливістю організації функціонування пляжів у 2021 році, як і у минулому, є забезпечення можливості дотримання протиепідемічних вимог щодо протидії поширення гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої
коронавірусом SARS-CoV-2, запропонованих МОЗ України.

     Стан підготовки пляжних зон до експлуатації щорічно оцінюється комісійно  напередодні купального сезону, зокрема щодо відповідності санітарно-гігієнічним та протиепідемічним вимогам.

     Власники   чи  балансоутримувачі  пляжів  у  процесі  їх експлуатації повинні забезпечити прибирання  берега,  роздягалень, зеленої   зони,  миття  тари  і  дезінфекцію  вбиралень,  а  також перевезення зібраних відходів щоденно до 8 години ранку. Урни необхідно розташовувати на відстані 3-5 м від смуги зелених  насаджень і не менше ніж 10 м від урізу води. Урни мають бути розставлені  з   розрахунку   не   менше   однієї   урни   на 625 кв.м  території  пляжу. Відстань  між установленими урнами не повинна перевищувати 25 м.
     Контейнери для зберігання побутових відходів слід встановлювати поза межами прибережної захисної смуги річок і водойм та пляжної зони з розрахунку один контейнер місткістю 1,1 куб.м на 2500 кв.м площі пляжу.
     На територіях пляжів необхідно влаштовувати громадські вбиральні з розрахунку одне місце на 75 відвідувачів. Відстань від громадських вбиралень до місця купання має бути не менше ніж 50 м і не більше ніж 200 м.
     На території пляжу необхідно встановлювати фонтанчики з підведенням питної води, призначеної для споживання людиною відповідно до вимог санітарного законодавства. Відстань між фонтанчиками не повинна перевищувати 200 м. Відведення використаних вод дозволяється в проточні водойми на відстані не менше 100 м за течією від межі пляжу. Забороняється відведення води з питних фонтанчиків у місця, не призначені для цього.
     Відкриті   і   закриті   роздягальні,   павільйони   для роздягання,  гардероби  слід мити щодня із застосуванням мийних та дезінфекційних засобів,  дозволених до використання  Міністерством охорони здоров'я України.

         Щорічно  на  пляж  необхідно  підсипати чистий пісок або гальку.
На піщаних пляжах не рідше одного разу на тиждень необхідно проводити механізоване рихлення поверхневого шару піску з видаленням зібраних відходів. Після рихлення пісок необхідно вирівнювати.
         У   місцях,   призначених   для   купання,  категорично забороняється прати білизну і купати тварин.

         На пляжах повинні бути організовані медичні  пункти  та рятувальні станції.

          Об'єкти обслуговування населення,  що розташовуються на пляжах,  повинні  бути  забезпечені   централізованими   системами водопостачання    та    водовідведення. У разі   відсутності централізованих інженерних мереж необхідно  влаштовувати  систему водопостачання  для  кожного  окремого  об'єкта та локальні очисні споруди водовідведення і розміщувати їх  поза  межами  прибережної захисної смуги річок і водойм та пляжної зони.

        Крім того, балансоутримувачі або власники пляжів до їх відкриття мають забезпечити проведення лабораторних досліджень води водоймища, води питної та піску (щонайменше двічі). Надалі, протягом пляжного сезону, лабораторні дослідження води водоймища та води питної повинні проводитися 1 раз на два тижні, дослідження піску – 1 раз на місяць.

У поточному році на території Дніпропетровської області місцевими органами влади планувалось до відкриття 12 міських пляжів. Нині в області відкрито для відпочиваючих 9 міських пляжів.

        Проте, на сьогодні, через невідповідність санітарно-гігієнічним вимогам території пляжу та води водоймища обмежено купання на пляжі в парку ім.Федора Мершавцева м. Кривого Рогу та на пляжі Парку Сагайдак м. Дніпра. У зв’язку з чим на територіях пляжних зон встановлено інформаційні щити щодо заборони купання та  проводяться повторні лабораторні дослідження.    

        Крім того, за відомостями ДСНС, відбулося підтоплення зливових колекторів та водовідвідних каналів надмірними кількостями атмосферних опадів, які випали протягом червня. Для організації безпечних умов оздоровлення та відпочинку населення на водних об’єктах, важливою умовою постає проведення обов’язкових повторних лабораторних досліджень навколишнього середовища, після встановлення сталих сприятливих погодних умов з метою запобігання виникнення та розповсюдження інфекційних захворювань.

      Питання функціонування пляжів в межах компетенції знаходиться на контролі Держпродспоживслужби області.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux