• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Увага, ботулізм! Симптоми та профілактика

Щороку в Дніпропетровській області реєструються випадки захворювання на ботулізм. У поточному році в Дніпропетровській області вже зареєстровано чотири випадки з діагнозом – ботулізм; усі захворілі особи були госпіталізовані до стаціонару, де їм було введено ботулінічний антитоксин.

Постраждалі вживали рибу: копчено-в’яленого товстолоба не- встановленого виробника, в’ялену та сушену плотву домашнього приготування, бомбажну консерву без маркування та невідомого походження.

В Україні за 2023 рік зареєстровано 74 осередки ботулізму, внаслідок яких захворіло 85 осіб, з них 4 дитини. П’ять випадків стали летальними. Понад половину (57,1%) - захворіли через вживання консервованих продуктів, решта — через в’ялену/сушену рибу домашнього приготування.

Ботулізм – це дуже небезпечна і в багатьох випадках смертельна харчова токсикоінфекція, яка виникає при вживанні продуктів, заражених мікробами групи клостридій Clostridium botulinum.

Ці мікроби у великій кількості присутні в грунті та в мулі річок та озер, куди потрапляють з фекаліями тварин. У несприятливих умовах мікроби переходять у спорову форму та можуть виживати при низьких температурах тривалий період. Спори дуже стійкі до дії факторів зовнішнього середовища, вони не гинуть навіть при кип’ятінні протягом 5 годин. Харчові продукти, забруднені цими мікробами і недостатньо оброблені, стають причиною захворювання на ботулізм. Збудник розмножується в анаеробному середовищі (середовищі, в якому немає або недостатньо кисню, наприклад, в банці з консервою), при цьому виділяється ботулінічний токсин. Ботулотоксин – одна з найсильніших отрут, що зустрічаються в природі.

Найчастіше Clostridium botulinum можна виявити в продуктах домашнього приготування: солоній та копченій рибі, м’ясній консерві, консервованих грибах і овочах.

Характерно, що спори Clostridium botulinum містяться в зараженому продукті не рівномірно, а зосереджені в окремих ділянках. Тому з однієї банки або одну і ту ж копчену рибу може їсти вся сім’я, а захворіти можуть лише один або кілька людей, які споживала в їжу ті ділянки консерви, в яких були спори збудника та ботулінічний токсин.

Інкубаційний період при ботулізмі становить від кількох годин до 5 днів.

Його тривалість залежить від кількості ботулотоксину, що потрапив в організм хворого.

Симптоми ботулізму найчастіше з’являються поступово, без різких підйомів температури, тому виникає ілюзія несерйозності хвороби. Спочатку з’являються короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім — стадія парезу кишківника (здуття живота, закреп).

Надалі з’являється порушення зору — одна з найперших ознак ботулізму. Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу. Хворі скаржаться на відчуття «грудки» в горлі, біль під час ковтання, подразнення в горлі.

Неврологічна симптоматика триває кілька днів і супроводжується загальнотоксичним синдромом — хворі скаржаться на сильний головний біль, запаморочення, безсоння, загальну слабкість, підвищення температури тіла. У важких випадках пацієнтів турбує відчуття нестачі повітря. Розвивається дихальна недостатність, що є причиною смерті при ботулізмі.

За найменшої підозри на ботулізм негайно зверніться до лікаря

Тільки кваліфікована допомога в умовах стаціонару з введенням ботулінічного антитоксину врятує вам життя.

З метою недопущення захворювання на ботулізм рекомендуємо:

  • відмовитись від вживання продукції як домашнього, так і промислового виробництва, якщо ємність має ознаки порушеної герметичності, деформована або роздута;
  • не вживати в'ялену, копчену, солону та консервовану рибу домашнього виготовлення;
  • не вживати продукти, якщо сумніваєтесь у їхній якості та дотриманні правил зберігання та/або транспортування;
  • не купувати консерви та інші продукти домашнього виготовлення з рук та на стихійних ринках.

Пам’ятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати. Будь-яке отруєння не проходить безслідно. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux