• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Штучні квіти – шкода довкіллю і здоров’ю людей!

Кам’янське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області звертається до мешканців з проханням забезпечити здорове довкілля та безпечну екологічну систему! З наближенням поминальних днів ми повертаємось до звички використання штучних квітів, не заглиблюючись в проблеми, які вони породжують.

Традиція приносити штучні квіти і вінки на кладовище з’явилася близько 25 років тому. До цього квіти приносили лише живі, а вінки - лише з природних матеріалів.

Штучні квіти - загроза екології та нашому життю. Пластик, з якого вони зроблені, розкладається десятирічччями. Під впливом сонця та при спалюванні виділяється велика кількість діоксинів та канцерогенів, які несуть шкоду всьому живому та сприяють виникненню онкологічних захворювань та зниженню імунітету. Квіти виготовляють із синтетичних пластмас, ниток та паперу оброблених парафіном. Достеменно не відомий склад пластику, позаяк весь ринок квітів імпортується переважно з Китаю й сертифікати на них відсутні.

Популярність пластикових квітів пояснюється їхньою яскравістю, красою, довшим терміном зберігання та дешевшою вартістю порівняно з живими. Проте свій яскравий колір ця «краса» втратить вже за два-три місяці, а от негативний вплив ми будемо відчувати ще дуже довго.

Утилізувати такі квіти відповідно до вимог чинного законодавства наразі неможливо, оскільки в області відсутні відповідні переробні потужності. Шкоди від такої «краси» набагато більше, ніж «милування» ними декілька годин під час поминальних днів.

На даний час не існує законодавства, яке б забороняло ввезення в Україну штучних квітів або їхнє використання для прикрашання могил. Втім, багато органів місцевого самоврядування за власною ініціативою вирішують заборонити продаж та використання штучних квітів на територіях громад. Громадянам не обов’язково чекати запровадження заборон і штрафів, лишень потрібно усвідомити ту шкоду, яку несуть такі покупки і свідомо відмовитися від них.

Штучні квіти категорично забороняється спалювати й закопувати, бо під час горіння виділяють небезпечні для здоров’я людини шкідливі речовини - фенол, формальдегід, оксиди азоту та сірки й діоксини, які мають сильний канцерогенний вплив і є однією з причин розвитку онкологічних захворювань.

Головне управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області вкотре наголошує: не завдавайте шкоди довкіллю та створюйте нові екологічні традиції, відмовтесь від старих звичок. Зберігайте пам'ять про померлих, пам’ятаючи, що альтернативою штучним вінкам та квітам є живі рослини (барвінок, безсмертник, нарциси, іриси, сухоцвіти тощо).

Будьмо відповідальними до себе, оточення та довкілля!

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux