Спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області, що працюють за напрямком гігієни дітей і підлітків, долучилися до участі в онлайн воркшопі на тему "Споживання здорової їжі та якісне харчування в школах України", який відбувся 27-28 квітня 2021 року.
Онлайн семінар розподілено на 2 дні з двогодинними сесіями кожного дня. Сесії охоплювали широке коло тем, які стосуються прикладів ефективних програм шкільного харчування в Європейському Регіоні ВООЗ, ефективного впровадження програм шкільного харчування та інших суміжних тем, як, наприклад, закупівлі харчових продуктів.
У воркшопі взяли участь представники ВООЗ в Україні, Європейського регіонального бюро ВООЗ, Регіонального бюро ЮНІСЕФ для Європи та Центральної Азії, Голова Держпродспоживслужби України, профільні спеціалісти Штаб-квартири ВООЗ, Хорватського Інституту Громадського Здоров’я, Австралійського Університету Ньюкаслу, авторка Словенського проєкту «Діти Куховарять», а також стейкхолдери, які відіграють ключову роль у процесі та відповідальні за програми шкільного харчування, безпечність продуктів та захист споживачів.
Воркшоп проводився відповідно до домовленостей, передбачених дворічною Угодою про співробітництво між ВООЗ та Урядом України в рамках ініціативи боротьби з неінфекційними хворобами та факторами ризику, за фінансової підтримки Швейцарського Агентства з Розвитку та Співробітництва.
Воркшоп спрямовано на розбудову національної спроможності в таких сферах:
-впровадження ефективної програми шкільного харчування як на національному, так і на регіональному рівнях;
-планування, імплементація, оцінка відповідності та ефективності політики надання послуг та закупівель корисних для здоров’я харчових продуктів у секторі освіти.
Серед основних тем, що піднімалися під час семінару:
Нагадаємо, що за ініціативою Першої Леді в Україні з 2020 року триває реформування шкільного харчування. Перший етап реформування дитячого харчування в закладах освіти – оновлення нормативної бази – завершено.
Держпродспоживслужба бере безпосередню участь у прискоренні реформи шкільного харчування, впровадженні якісних змін та їх реалізації.