Споживання здорової їжі та якісне харчування в школах України

     Спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області, що працюють за напрямком гігієни дітей і підлітків, долучилися до участі в онлайн воркшопі на тему "Споживання здорової їжі та якісне харчування в школах України", який відбувся 27-28 квітня 2021 року.

     Онлайн семінар розподілено на 2 дні з двогодинними сесіями кожного дня. Сесії охоплювали широке коло тем, які стосуються прикладів ефективних програм шкільного харчування в Європейському Регіоні ВООЗ, ефективного впровадження програм шкільного харчування та інших суміжних тем, як, наприклад, закупівлі харчових продуктів.

     У воркшопі взяли участь представники ВООЗ в Україні, Європейського регіонального бюро ВООЗ, Регіонального бюро ЮНІСЕФ для Європи та Центральної Азії, Голова Держпродспоживслужби України, профільні спеціалісти Штаб-квартири ВООЗ, Хорватського Інституту Громадського Здоров’я, Австралійського Університету Ньюкаслу, авторка Словенського проєкту «Діти Куховарять», а також стейкхолдери, які відіграють ключову роль у процесі та відповідальні за програми шкільного харчування, безпечність продуктів та захист споживачів.

     Воркшоп проводився відповідно до домовленостей, передбачених дворічною Угодою про співробітництво між ВООЗ та Урядом України в рамках ініціативи боротьби з неінфекційними хворобами та факторами ризику, за фінансової підтримки Швейцарського Агентства з Розвитку та Співробітництва.

     Воркшоп спрямовано на розбудову національної спроможності в таких сферах:

   -впровадження ефективної програми шкільного харчування як на національному, так і на регіональному рівнях;

   -планування, імплементація, оцінка відповідності та ефективності політики надання послуг та закупівель корисних для здоров’я харчових продуктів у секторі освіти.

     Серед основних тем, що піднімалися під час семінару:

  •      Регіональна перспектива щодо харчування для дітей та підлітків шкільного віку та підхід ЮНІСЕФ до розбудови програм шкільного харчування.
  •      Дитяче ожиріння та шкільне харчування. Важливість Європейської Ініціативи ВООЗ з нагляду за дитячим ожирінням для інформування про політику боротьби з дитячим ожирінням.
  •      Здоров’я дітей і підлітків та просування охорони здоров’я в школах у Європейському Регіоні ВООЗ.
  •      Фізичні активності в школах.
  •      Ефективне впровадження програм зі шкільного харчування. Стратегії для покращення ефективності впровадження політик, які направлені на школи.
  •      Як покращити якість води в школах.
  •      Надання безпечної їжі дітям в школах. Важливість політики з надання послуг та закупівель здорових харчових продуктів тощо.

          Нагадаємо, що за ініціативою Першої Леді в Україні з 2020 року триває реформування шкільного харчування. Перший етап реформування дитячого харчування в закладах освіти – оновлення нормативної бази – завершено.

          Держпродспоживслужба бере безпосередню участь у прискоренні реформи шкільного харчування, впровадженні якісних змін та їх реалізації.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux