• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Небезпечність злакових цикадок!
Управління фітосанітарної безпеки, опубліковано 30 квітня 2021 року о 11:08

     В Україні поширені понад 15 видів злакових цикадок, з яких найбільшої шкоди завдають шестикрапкова, смугаста та темна. Розмножуються у великій кількості в посушливі роки. Навесні вони можуть пошкодити 15-35% рослин озимих та ярих культур за чисельності 2-5 екз./м 2 . Улітку в осередках високої щільності популяції цих шкідників пошкодженість рослин озимих і ярих колосових може сягти 50-52%. До того ж їхнє листя набуває мармурового відтінку, що є ознаками вірусних та мікоплазмових хвороб.

     У серпні - на початку вересня цикади концентруються на сходах падалиці. Потім вони заселяють 30-50% площ озимої пшениці, пошкодивши від 3-12 до 35% рослин за чисельності 10-12, максимально - 20 екз./100 помахів ентомологічним сачком. Інколи в осередках є необхідність здійснювання захисних заходів зернових-колосових культур.

     Шестикрапкова й смугаста цикадки зимують у стадії яйця в посівах озимини, у багаторічних кормових і на диких злаках. Яйця відкладають у тканини листка або його піхву, а також у прикореневій частині стебла. У половині квітня ( в роки з холодною весною), а в цьому році в середині березня виплоджуються личинки, які мають п'ять віків. Личинки молодших віків малорухливі, живляться соком молодих листків. З III віку вони здатні стрибати, проте тримаються переважно на тій самій ділянці. Личинка, залежно від температурного режиму, розвивається за 20-30 діб. Літ цикадок першого покоління триває близько місяця. Вони розселяються на озимині або перелітають на сходи ярих культур, де відкладають по 50-200 яєць. Дорослі цикадки другого покоління після достигання ярих культур перелітають на дикі рослини, а згодом - на сходи падалиці й озимини, де відкладають зимуючі яйця. Друга генерація цикадок в умовах області чисельніша за першу.

     На відміну від смугастої й шестикрапкової цикадок, у темної зимують не яйця, а личинки ІІІ-ІV віків. Тому навесні особини останнього виду з'являються раніше, ніж інші. Личинки й дорослі цикадки живуть прихованим життям, живлячись переважно прикореневими частинами рослин.

     Шкодочинність цикадок у тому, що вони висмоктують поживні речовини з рослин і це пригнічує розвиток останніх. Від численних уколів листки знебарвлюються, що призводить до загибелі рослин. Характерною ознакою пошкоджень є жовтувато-фіолетове забарвлення листків сходів озимини й утворення білих плям у місцях уколів на ярих культурах. Під час відкладання яєць цикадки яйцекладом пошкоджують рослини, що послаблює їх, сприяє розвитку грибкових захворювань, зокрема борошнистої роси, й зменшує зимостійкість озимини. Пошкодження ярих культур під час колосіння, формування й достигання зерна зменшує масу зерен. До того ж цикадки переносять вірусні та мікоплазмові хвороби рослин, недобори врожаю від яких, особливо озимої пшениці, в окремі роки становлять 15-20 відсотків.

     У захисних заходах проти комплексу шкідників є необхідним значну увагу приділити й злаковим цикадам. Масовий розвиток і висока їхня шкодочинність цілком імовірні в усіх грунтово-кліматичних зонах, особливо за сприятливих для розвитку умов - аномально теплої посушливої погоди в березні - травні. Тож, розробляючи тактику проведення захисних заходів проти шкідників на зернових культурах, слід приділити увагу захисту від цикад.

     Економічні пороги шкодочинності злакових цикад такі: під час осінньої вегетації та навесні озимої пшениці - 70-150 особин/м 2 , у фази колосіння - молочної стиглості - 100 імаго на п'ять помахів ентомологічним сачком, або 200-300 личинок/1м 2 .

     Заходи захисту. Для захисту посівів зернових культур від пошкоджень злаковими цикадами важливий комплекс агротехнічних і хімічних заходів. Так, лущення стерні та глибока зяблева оранка сприяють знищенню падалиці - резерватора цих шкідників. Потрібно також дотримуватися оптимальних строків сівби озимих (уникнення ранніх строків сівби), враховуючи те, що з настанням осінньої прохолодної погоди шкодочинність цикад знижується. За раннього висіву (уникнення пізніх строків посівів ярих зернових-колосових), зміцнілі рослини легше витримують пошкодження й менш сприйнятливі до заражень вірусами.

     В осередках високої чисельності злакових цикад варто здійснити обприскування крайових смуг посівів зернових (до 50-100 м) рекомендованими до використання в Україні інсектицидами. Для обробки насіння проти цикадок застосовують протруйники інсектицидної дії.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux