• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Що треба знати про дизентерію

Літо – чудова пора відпочинку і бурхливого розвитку всього живого. Але це ще й сезон харчових отруєнь і кишкових інфекцій.

Саме влітку значно збільшується вірогідність виникнення серед дорослих і дітей гострих кишкових інфекцій. Одна з них – дизентерія, або шигельоз. Це бактеріальна інфекція, яка характеризується ураженням товстого кишечника з типовими проявами коліту та появою крові у випорожненнях.

Хвороба передається фекально-оральним механізмом, переважно харчовим (збудник - шигела Зонне) або водним (шигела Флекснера) шляхом. Передача шигели Григор’єва-Шига реалізується переважно контактно-побутовим шляхом.

Люди "з'їдають" небезпечні бактерії разом із харчами і водою. У воду збудники хвороб потрапляють, як правило, з калом, сечею та блювотними масами хворих та бактеріоносіїв.

Потрапивши до їжі, хвороботворні бактерії дуже швидко розмножуються. Багато з них виділяють отруйні продукти життєдіяльності. Ці продукти життєдіяльності, або ж токсини, діють на нервові центри кишківника, що призводить до виділення в нього невластивої йому рідини. Бактерії, потрапляючи на слизову оболонку кишківника, активно розмножуються і викликають запалення та ерозію тканин. Від цього підвищується температура та виникає блювота.

Симптоми дизентерії проявляються у вигляді діареї та загальної інтоксикації організму: нудота, діарея, головний біль, зневоднення організму, підвищена температура, млявість, болі у печінці, шлунку.

Інкубаційний період може тривати від одного дня до тижня, найчастіше становить 2-3 дні.

З метою профілактики шигельозу, як і інших кишкових інфекцій, слід:

-ретельно мити руки з милом перед та після туалету, перед вживанням їжі та її приготуванням;

-не купувати продукти харчування на стихійних ринках, де якість та безпечність продуктів не перевіряється, а самі продавці працюють без медичних оглядів і часто в антисанітарних умовах;

-перед вживанням молока та молочних продуктів, які придбані на фермерських ринках, обов’язково проводити термічну обробку;

-не допускати споживання продуктів сумнівної якості та із закінченим терміном зберігання;

-для пиття та приготування їжі використовувати питну воду гарантованої якості (наприклад, фасовану бутильовану) або з централізованих джерел водопостачання; при децентралізованому водопостачанні (криниці) – воду перед вживанням кип’ятити;

-ретельно мити овочі й фрукти проточною водою; для споживання дітьми – обдати окропом;

-не допускати в житлове приміщення, особливо, де зберігаються продукти, залітання мух, які можуть розносити збудника захворювання.

Пам’ятайте! Хворобу легше попередити, ніж її лікувати. Бережіть своє здоров’я та здоров’я близьких, а особливо дітей!

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux