• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Сертифікація насіння та садивного матеріалу
Управління фітосанітарної безпеки, опубліковано 01 жовтня 2021 року о 08:54

     У Дніпропетровській області завершилося збирання озимих зернових культур. Наступним етапом внутрішньогосподарського контролю є доробка насіння та його сертифікація з метою визначення посівних якостей насіння.
Суб’єкти насінництва та розсадництва, які планують здійснювати реалізацію насіння врожаю 2021 року, мають провести оформлення документації на насіння відповідно до статті 15 Закону України «Про насіння і садивний матеріал» та Порядку проведення сертифікації, видачі та скасування сертифікатів на насіння та/або садивний матеріал та форм сертифікатів на насіння та/або садивний матеріал, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21.02.2017 р. №97 (зі змінами, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 02.12.2020 р. №1187).
     Офіційно насіння та садивний матеріал вводяться в обіг лише після їх сертифікації. Сертифікат, що засвідчує посівні якості насіння або товарні якості садивного матеріалу, набирає чинності з дати його видачі. Сертифікація насіння та садивного матеріалу – комплекс заходів, спрямованих на визначення сортових і посівних якостей насіння та сортових і товарних якостей садивного матеріалу з метою документального підтвердження відповідності вимогам законодавства у сфері насінництва та розсадництва. Сертифікати на насіння або сертифікати на садивний матеріал можуть бути видані, якщо: – насіння та садивний матеріал належить до сорту, занесеного до Реєстру сортів рослин України; – насіння за сортовими або посівними якостями відповідає вимогам законодавства у сфері насінництва та розсадництва; – садивний матеріал за сортовими або товарними якостями відповідає вимогам законодавства у сфері насінництва та розсадництва. Сертифікати на насіння або садивний матеріал та супровідні документи є дійсними на всій території України.

     Строк дії сертифіката, що засвідчує сортові якості насіння або садивного матеріалу, є необмеженим. Строк дії сертифіката, що засвідчує посівні якості насіння або товарні якості садивного матеріалу, становить:

на насіння овочевих, баштанних культур, кормових коренеплодів відкритого і закритого грунтів – дванадцять місяців, а упаковані у герметичну тару– двадцять чотири місяці;

на насіння кукурудзи протруєної  один рік;

– на насіння соняшнику протруєного   вісім місяців;

на насіння цукрових буряків – шість місяців;

– на насіння картоплі, затарене в мішки, у ящичні піддони та насипом– тридцять днів;

– на насіння озимих та ярих зернових культур, а також інших культур, крім перелічених вище  чотири місяці.

     Оригінали сертифікатів, що засвідчують сортові якості насіння або садивного матеріалу, зберігаються у заявників, а сертифікатів, що засвідчують посівні якості насіння або товарні якості садивного матеріалу, – у суб’єктів, що звернулися для їх оформлення.

     Використання для сівби насіння та посадки садивного матеріалу, що не має відповідного сертифіката, забороняється. Законом України «Про насіння та садивний матеріал» передбачено, що особи, винні в порушенні законодавства у сфері насінництва та розсадництва, несуть відповідальність згідно із законом. Нагадуємо, що в Дніпропетровській області діяльність з оцінки відповідності у сфері насінництва та розсадництва та видачу сертифікатів на насіння та садивний матеріал здійснюють два органи: ДП «Державний центр сертифікації і експертизи сільськогосподарської продукції» і ТОВ «АГРОСЕРТ».

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux