• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Прийнято за основу проєкт Закону "Про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення якості харчових продуктів, що споживаються дітьми"

     Головне управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області інформує.

     Верховною Радою України 23 вересня 2021 прийнято в першому читані проєкт Закону зареєстрований за № 5148.

     Метою законопроекту є заборона використання пальмової олії у харчових продуктах, зокрема й у дитячому харчуванні.

     Законопроєктом передбачається врегулювати застосування гідрогенізованої пальмової олії у виробництві харчових продуктів, які здебільше споживаються дітьми, та встановити вимоги до маркування харчових продуктів, що містять пальмову олію.

     Проєктом, зокрема, пропонується заборонити:

1️. Використовування пальмової олії поряд з іншими жирами та білками немолочного походження у виробництві традиційних молочних продуктів.

2️. Використовування гідрогенізованої пальмової олії, гідрогенізовані рослинні жири, кунжутну та льняну олії, глютен, а також інгредієнти, вироблені із застосуванням пестицидів у виробництві дитячого харчування.

3️. Використовування гідрогенізованої пальмової олії, сухі молочні продукти з додаванням гідрогенізованих рослинних жирів у виробництві продуктів дитячого харчування та традиційних харчових продуктів, кондитерських виробів, у тому числі з какао, шоколаду та продуктів із вмістом шоколаду, морозива.

4️. Встановлюється граничний вміст трансжирних кислот у харчових продуктах.

5️. Встановлюється серйозна ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ за пропонування до реалізації або реалізацію харчових продуктів або кормів, що містять речовини, заборонені законодавством.

6️. Запроваджується чітке та зрозуміле маркування харчової продукції, що містить пальмову олію, реклама тощо.

7. Встановлюється відповідальність за пропонування до реалізації або реалізацію харчових продуктів або кормів, що містять речовини та/або інгредієнти, заборонені законодавством (за таке порушення передбачається накладення штрафу на юридичних осіб у розмірі сорока мінімальних заробітних плат, на фізичних осіб - підприємців – у розмірі двадцяти п'яти мінімальних заробітних плат (станом на 2021 рік це 240 000 та 150 000 гривень);

     Довідково. За висновками експертів Всесвітньої організації охорони здоров’я вживання пальмової олії призводить до ожиріння і розвитку хронічних захворювань в глобальному масштабі, а її виробництво завдає шкоди природі. ВООЗ оцінює, що щороку 500 000 людей в усьому світі гинуть через серцево-судинні хвороби, які розвинулись через надмірне споживання трансжирів.

     Ці зміни запроваджуються з метою підвищення якості та безпечності харчових продуктів, в будь-якому випадку це крок уперед по забезпеченню безпеки харчування дітей згідно останніх світових тенденцій.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux