• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Правила перевезення домашніх тварин за кордон

     Як поїхати за кордон з собакою чи котом? Доволі поширене запитання. З отриманням безвізу українці почали частіше подорожувати, а яка ж подорож без домашнього улюбленця? Для виїзду за межі країни з тваринами, необхідно виконати певні правила ввезення та вивезення, про які домовились країни Євросоюзу.

     Для того, щоб ввезення собак, котів та домашніх тхорів (фреток) в країну ЄС не вважалося комерційною операцією (торгівлею), необхідно забезпечити виконання таких вимог:

  • 5 тварин або менше;
  • відсутність комерційного інтересу або передачі власності. Згідно з Регламентом (ЄС) 576/2013, під “некомерційним переміщенням” мається на увазі будь-яке переміщення, що не має на меті продажу чи передачу права володіння домашньою тваринною;
  • перевезення в супроводі господаря (власника) або особи, відповідальної за тварин під час перевезення. Перевезення тварин окремо від господаря дозволяється в тому випадку, якщо воно здійснюється у строк, що не перевищує п'яти днів до або після поїздки господаря (власника) / відповідальної особи;
  • експертний висновок щодо дослідження на титр антирабічних антитіл, котре здійснюється на зразку крові, відібраному ветеринаром, уповноваженим компетентним органом, не менш ніж за 30 днів після попередньої вакцинації іта принаймні за три місяці до дати видачі сертифіката європейського зразка, якщо перевірений (встановлений) титр антитіл дорівнює або більше ніж 0,5 МЕ/мл. Власники чи уповноважені ними особи мають право здійснювати некомерційне переміщення домашніх тварини до ЄС з України у віці не меншому ніж 7 місяців з дати народження.

Основними вимогами для некомерційного переміщення домашніх тварин є:

     Ідентифікація тварин: 

     Тварини повинні бути ідентифіковані за допомогою мікрочіпа (транспондера), що відповідає нормам ISO 11784 та ISO 11785.

     Якщо тварина ідентифікована за допомогою чіткого татуювання, і за наявності документів, які підтверджують, що татуювання було зроблено до 3 липня 2011 року, ідентифікація вважається відповідною нормам ЄС.

     Ідентифікуючий документ:

     Домашні тварини для некомерційного переміщення до ЄС мають супроводжуватися ветеринарним сертифікатом третьої країни (ветеринарний сертифікат на мовах країн-членів ЄС видається прикордонним державним інспектором ветеринарної медицини на підставі ветеринарного свідоцтва Ф-1, виписаного державним лікарем ветеринарної медицини. У графу “номер” ветеринарного сертифіката до ЄС вписується серія та номер ветеринарного свідоцтва Ф-1, на підставі якого виписується ветеринарний сертифікат. Сертифікат англійською та українською мовами викладено на офіційному вебпорталі Держпродспоживслужби (https://dpss.gov.ua) у розділі “Сертифікати на експорт з України” (копія у додатку), у якому розміщені методичні рекомендації до заповнення вищезазначеного ветеринарного сертифіката до ЄС.

     Прикордонні державні інспектори ветеринарної медицини заповнюють та затверджують (підписом та печаткою на кожній сторінці) вищезгаданий ветеринарний сертифікат.

     Ветеринарний сертифікат для некомерційного переміщення домашніх тварин дійсний протягом 10 днів з дати видачі офіційним ветеринаром (прикордонним державним інспектором ветеринарної медицини) до дати проведення документальних та ідентифікаційних перевірок у пунктах в’їзду подорожуючого до ЄС (пункти (BIPs), що доступні за посиланням.

     Декларація відповідальної особи/власника тварини: разом з вищевказаним сертифікатом власник або особа, відповідальна за тварину під час перевезення, повинна пред'явити декларацію відповідно до зразка, наведеного у частині 3 Додатка IV Регламенту (ЄС) 577/2013, що розміщений на сайті https://dpss.gov.ua/.

     3. Вакцинація домашніх тварин:

     Для некомерційного перевезення домашніх тварин вони повинні бути обов’язково вакциновані проти сказу.

     Крім того, вимагається попередня протипаразитарна обробка собак проти ехінококозу (Echinococcus multilocularis), які направляються до Фінляндії, Ірландії, Мальти та Великобританії, відповідно до Делегованого Регламенту Комісії (ЄС) № 1152/2011.

     4. Дослідження на титр антирабічних антитіл повинно бути виконано в лабораторії, затвердженій Європейською Комісією відповідно до статті 3 Рішення Ради 2000/258/ЄC.

     Разом з цим інформуємо, що Державний науково-дослідний інститут з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи (ДНДІЛДВСЕ) здійснює дослідження на титр антирабічних антитіл, докладна інформація за посиланням: http://vetlabresearch.gov.ua/index.php)

     Бланк експертного висновку, який видається в Україні, має декілька ступенів захисту. Експертний висновок містить підписи керівника установи або його заступника та завідувача науково-дослідного вірусологічного відділу, або його заступника або виконавця цих досліджень. На експертному висновку ставиться печатка ДНДІЛДВСЕ “Для експертних висновків № 2”.

     Дослідження домашніх тварин, що переміщуються до ЄС, походять з/або транзитом через територію або третю країну, крім перелічених у Додатку II до Виконавчого Регламенту Комісії (ЄС) № 577/2013, на титр антирабічних антитіл здійснюється на зразку крові, відібраному ветеринаром, уповноваженим компетентним органом, не менш ніж за 30 днів після попередньої вакцинації і принаймні за три місяці до дати видачі цього сертифіката, перевірений (встановлений) титр антитіл дорівнює або більше ніж 0,5 МЕ/мл.

     Будь-який український чи іноземний громадянин, що хоче перетинати кордон з домашньою твариною з України до ЄС, повинен дослідити її на наявність поствакцинальних антитіл до вірусу сказу в лабораторії, яка має такі повноваження. Завірена копія експертного висновку (довідки) повинна бути прикладена до ветеринарного сертифіката.

     Увага! Якщо немає в наявності експертного висновка (довідки) від однієї зі схвалених лабораторій про результати дослідження на антирабічні антитіла, домашні тварини не мають право переміщуватися на територію країн-членів ЄС з України. 

     У випадку невідповідності інформації чи відсутності вакцинації проти сказу та висновків (довідки) зі схваленої лабораторії про результати дослідження на антирабічні антитіла, прикордонний державний інспектор ветеринарної медицини не має права виписувати ветеринарний сертифікат на некомерційне переміщення домашніх тварин до ЄС.

     У разі невиконання правил, наведених вище, вся відповідальність покладається на власника тварини чи уповноваженої ним особи. 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux