• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Пам’ятаємо про профілактику харчових отруєнь, святкуючи різдвяні та новорічні свята

     Різдвяні та новорічні свята для більшості з нас - це особливий час, який ми проводимо разом із сім’єю та друзями за святковим столом.

     Напередодні вважаємо за доцільне ще раз нагадати про дотримання санітарних правил при виборі харчових продуктів, дотримання технології приготування та зберігання готових страв, що допоможе убезпечити себе і своїх рідних від харчових отруєнь та гострих кишкових інфекцій. Для цього варто скористатись деякими порадами.

     По-перше, необхідно більш ретельно підійти до вибору харчових продуктів. Напередодні свят в торговельних мережах проводяться святкові акції з великими знижками на харчові продукти, що дуже приваблює покупців до закупівлі якомога більше продуктів за привабливими цінами. Саме у цей період більшість продавців намагається розпродати продукцію, термін реалізація якої спливає. Щоб не наражати себе та близьких на небезпеку – уважно перевіряйте термін придатності харчових продуктів, наявність стікерів, цілісність пакування, зовнійшній вигляд. Пам’ятайте, кожен покупець має право вимагати від продавця документи, що підтверджують якість та безпеку харчових продуктів. Якщо вам не надають відповідну інформацію або ви сумніваєтеся в її достовірності, краще відмовитися від покупки, якою би привабливою не була ціна, щоб потім не жалкувати.

     Радимо зберігати всі отримані чеки, щоб у разі необхідності довести факт купівлі продукції саме у цього продавця.

     По-друге, в сучасному світі популярна послуга доставки готової їжі. Краще користуватися послугами перевіреного виробника. Пам’ятайте, що, відповідно до Закону України № 2639-VIII «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів», кожна замовлена страва повинна мати етикетку (стікер), де вказана обов’язкова інформація: найменування потужності, на якій виготовлена ця страва, її номер реєстрації в Державному реєстрі, назва страви, дата виготовлення, умови зберігання і обовязкова позначка «вжити до…». Ретельно перевіряйте умови доставки готової їжі, щоб в одній сумці не доставляли до вас, наприклад, «суші» та засіб для боротьби з комахами. Обов’язково при отриманні замовлення зберігайте чек.

     По-третє, враховуючи, що кожна господиня захоче пригостити своїх рідних різноманітними смачними домашніми стравами, варто ретельно дотримуватися санітарних норм та технології приготування. Необхідно перед початком приготування їжі та при переході від одного технологічного процесу до іншого мити руки з милом. Усі сирі продукти, овочі, фрукти ретельно мити під проточною водою. Під час приготування страв з м’яса, риби, фаршу дотримуватися температурного режиму запікання в духовій шафі. Особливо небезпечними є салати з майонезом, форшмак, холодець. Не варто готувати ці страви заздалегідь та у великій кількості, салати слід заправляти перед подачею до святкового столу.

     Нагадуємо терміни зберігання найбільш популярних новорічних страв у холодильнику:

  • для салату «Оселедець під шубою» , оскільки потрібен час на просочення – 24 години;
  • для салату «Олів'є» в заправленому вигляді – 4 години;
  • для класичного салату «Крабовий» з різними додатковими інгридієнтами – 24 години (у заправленому вигляді) та 48 годин (без заправки);
  • для фаршированих яєць за умови, що яйця були зварені круто не менше 15 хвилин, термін зберігання – 1-2 доби;
  • м’ясний холодець , заливне з риби/ м’яса може зберігатися при температурі від 0 до +6 С - 2-3 дні.

     Лікарі констатують, шо саме після новорічних свят фіксується підвищення загострень хронічних захворювань шлунка, виразок, панкреатитів, розладів травлення. Радимо не зловживати їжею та алкоголем. Не намагайтесь за годину до Нового року все з’їсти. Краще всі страви спробувати невеликими порціями та рівномірно розподілити протягом новорічної ночі.

     У разі виявлення перших ознак харчових отруєнь: різкого погіршення самопочуття, болю у животі, підвищення температури тіла, блювання, проносу, слабкості, необхідно терміново звернутися до сімейного лікаря та викликати швидку допомогу!

     Не викидайте залишки продуктів, які могли стати причиною отруєння. Результати проведених лабораторних досліджень їжі, яку ви вживали, допоможуть лікарям швидко провести діагностіку та призначити відповідне лікування.

     Сподіваємося, що для кожної родини стануть незабутніми та яскравими Новорічні та Різдвяні свята і ніщо не завадить щасливому святкуванню!

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux