• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
І знову ботулізм!!!
опубліковано 28 грудня 2021 року о 13:21

     У місті Нікополі зареєстровано випадок ботулізму. Захворіла жінка 1977 року народження (44 роки).

     Випадок захворювання пов’язаний із вживанням консервованого тушкованого м’яса зі свинини домашнього виготовлення, невідомого походження, яку постраждала знайшла в контейнері для ТПВ поблизу місця проживання.

     Постраждала вживала консервацію ввечері 23.12.2021.

     Перші симптоми з’явились 24.12.2021 о 14:00, коли відчула загальну слабкість, сухість у роті, запаморочення.

     25.12.2021 о 09:10 жінка у тяжкому стані машиною швидкої допомоги була госпіталізована в інфекційне відділення КП «Нікопольська лікарня» Покровської сільської ради Нікопольського району», де їй о 16:30 була введена протиботулінічна сироватка. На сьогодні стан хворої середньої важкості, вона продовжує лікування в стаціонарі.

     Держпродспоживслужба вкотре нагадує про небезпеку вживання харчових продуктів невідомого походження, виготовлених у домашніх умовах!

     Ботулізм – дуже небезпечне захворювання токсико-інфекційного характеру, яке досить активно розповсюджується на території України.

     Присутність ботулотоксину в харчових продуктах не змінює їх органолептичних властивостей. Вегетативні форми і спори виявляються у кишечнику різних домашніх і особливо диких тварин, водоплавних птахів, риб. Потрапляючи у зовнішнє середовище (ґрунт, мул озер і річок), спори довгостроково зберігаються і накопичуються.

     Практично всі харчові продукти, забруднені ґрунтом або вмістом кишечника тварин, птахів, риб можуть містити спори або вегетативні форми збудників ботулізму. Проте захворювання може виникнути тільки при вживанні тих, які зберігалися при анаеробних або близьких до анаеробних умовах без попередньої достатньої термічної обробки. Це можуть бути консерви, особливо домашнього приготування, копчені, в'ялені м'ясні та рибні вироби, а також інші продукти, в яких є умови для розвитку вегетативних форм збудників та токсиноутворення.

     Першими симптомами захворювання є: слабкість, запаморочення, головний біль, сухість в роті. Температура тіла найчастіше не підвищена, може бути нудота, блювота, послаблення випорожнення. Протягом декількох годин або 1-2 діб з’являються характерні для ботулізму симптоми ураження нервових центрів головного мозку: порушення зору, двоїння в очах, сітка перед очима, розширення зіниць, опущення повік, біль та труднощі при русі очних яблук, порушення ковтання. Пізніше виникає ураження дихального центру, в результаті чого може настати розлад дихання і смерть від задухи.

     Найчастіше реєструються захворювання, пов'язані з вживанням в'яленої, соленої або копченої риби, грибів домашнього консервування, м'ясних і ковбасних виробів домашнього приготування, бобових консервів.

     Існує поняття «гніздової» інфікованості продукту збудниками ботулізму і утворення токсинів. Тому зустрічаються випадки захворювання на ботулізм, коли не всі особи, які вживали один продукт, хворіють.

     У питаннях профілактики ботулізму основним є дотримання чистоти сировини. Тому, чим ретельніше промита риба перед засолом, чим чистіше відмито городину перед консервуванням, тим менша ймовірність потрапляння до продукту збудника ботулізму.

     Рибу перед засолом необхідно звільнити від нутрощів, ретельно промити зовнішню та внутрішню поверхні. Гриби складно повністю звільнити від мікрочастинок ґрунту, тому не рекомендується консервувати їх у герметично закритих банках у домашніх умовах.

     Найменше здуття кришки — причина для категоричної відмови від вживання в їжу вмісту даної банки. Також необхідно категорично виключити придбання в місцях несанкціонованої торгівлі, у приватних осіб консервів, в’яленої, копченої, солоної риби та інших продуктів харчування, виготовлених у домашніх умовах або невідомого походження.

     У випадку появи перших симптомів захворювання слід негайно звернутися до лікаря.

     Бережіть себе та будьте здорові!


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux