• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
ОБЕРЕЖНО! ПЕРІОД АКТИВНОСТІ КЛІЩІВ!

Щороку в місті Павлограді проводяться роботи з дезінсекції зелених зон міста. За інформацією управління комунального господарства та будівництва Павлоградської міської ради, цьогоріч КП «Медична профілактична дезінфекція» з початку квітня вже розпочало обробку парків від кліщів.

Павлоградське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області попереджає про небезпеку, яку можуть нести кліщі!

У природі сезонна активність кліщів спостерігається з березня по листопад, має два виражених піки активності у квітні-травні та серпні-вересні. Кліщі можуть нападати на людину у будь-який час дня і ночі, у будь-яку погоду. Як правило, їх менше у суху спекотну погоду і більше у прохолодну, похмуру.

Живляться кліщі кров’ю людей та тварин, занурившись хоботком глибоко в шкіру. Кровосмоктання кліща може тривати до 12 діб. Напившись крові людини або тварини, кліщ відпадає самостійно для відкладання яєць у грунт.

Кліщі присмоктуються до людей не лише під час перебування на природі, але й через деякий час, після відвідування зеленої зони, залишившись на одязі, речах. Існує ризик нападу кліщів в електричці, автобусі, якщо поряд є попутники, які повертаються з лісу. Крім того, кліщі можуть заноситись до житла людини з букетами квітів, собаками, іншими тваринами.

Загальноприйнятий міф: кліщі сидять на деревах і падають нам на голову. Але насправді кліщі перебувають не на високих деревах, а на траві та кущах і чіпляються за ноги тих, що проходять повз. Учепившись за штанину або светр, кліщ повзе вгору у пошуках місця, зручного для укусу. Процес присмоктування не викликає больових відчуттів (у своїй слині кліщ містить знеболюючу речовину, яка й вгамовує біль від укусу). Потрапивши на тіло «господаря», кліщ починає інтенсивно харчуватися, напиваючись кров’ю. Іноді цей процес триває до кількох днів. Кліщі спроможні поглинути кров у кількості, яка в сотні разів перевищує масу їхнього тіла.

На відміну від комарів крізь одяг вони кусати не можуть. Їм потрібна ніжна шкіра. Улюблені місця для укусів - на рівні поясу, під гумкою від штанів, під колінами, на шиї, на підключичних, пахвових та пахових ділянках, за вухами.

Кліщі є переносниками збудників вірусних, риккетсіозних, бактеріальних захворювань людей та тварин. На території України кліщі переносять хворобу Лайма (іксодовий кліщовий бореліоз), кліщовий енцефаліт, туляремію тощо серед людей, а також піроплазмоз серед собак. Від хворої людини до здорової збудники цих захворювань не передаються.

Хвороба Лайма (Лайм-бореліоз, іксодовий кліщовий бореліоз) - це інфекційне захворювання, переносниками якого є іксодові кліщі. Ризик зараження залежить від тривалості присмоктування кліща: протягом доби вірогідність інфікування досить мала, а в кінці третьої доби наближається до 100%. Тривалість інкубаційного (прихованого) періоду - від однієї до 60 діб, найчастіше - 14 діб. Першим специфічним проявом хвороби Лайма є поява на шкірі мігруючої кільцеподібної еритеми червоно-рожевого кольору 5-6 cм у діаметрі. Частіше всього еритема (почервоніння) з’являється на місці присмоктування кліща. У процесі свого розвитку еритема поступово в центрі блідне, зона почервоніння переміщується до периферії, іноді до 50 см. Часто разом з еритемою у людини з’являється гарячка, головний біль, затверділість м’язів шиї, ломота в усьому тілі і млявість. Слід відмітити, що у 30 - 40% тих, хто захворів, еритема не спостерігається. Якщо лікування хворих осіб на ранній стадії не проводиться, хвороба набуває хронічного перебігу, приводячи до тривалої непрацездатності та інвалідності. У хворих людей уражаються різні органи: шкіра, суглоби, м’язи, нервова і серцево-судинна система, печінка, очі.

Кліщовий вірусний енцефаліт - це гостре інфекційне вірусне захворювання з переважним ураженням центральної нервової системи, яке може привести до інвалідності, а в окремих випадках - до летальних випадків. Вірус кліщового енцефаліту зберігається, розмножується в організмі кліща та передається наступним поколінням. Зараження людини відбувається під час кровоссання кліща, при випадковому роздавлюванні кліща чи розчісування місця укусу та втиранні в шкіру зі слиною чи тканинами кліща збудника інфекції, при вживанні в їжу сирого молока інфікованих кіз, корів. Період від зараження до перших клінічних проявів хвороби (інкубаційний період) триває, в середньому, 7-14 днів, з коливаннями від однієї до 30 діб. У хворого різко піднімається температура тіла до 38-39 Сº, з’являється нудота, блювота, турбують болі в м’язах шиї, спини, кінцівок. У місті присмоктування кліща з’являється еритема. В подальшому відмічається симптоми ураження центральної нервової, серцево-судинної, дихальної систем.

При відвідуванні місць, де можуть бути кліщі, Павлоградське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області рекомендує:

- збираючись до лісу, одягайтесь так, щоби не залишати відкритими руки, а особливо ноги. Це, зокрема, стосується дітей, які будуть на природі надто активними. Тому, збираючись в місця потенційної небезпеки, потурбуйтеся про правильний одяг. Він обов’язково має бути з прилеглим коміром і манжетами. Не забудьте заправити штани у шкарпетки (взуття) та одягти головний убір. Украй небажаний ворсистий одяг: як правило, в ньому розміщується безліч кліщів;

- через кожні 30 хвилин не забувайте оглядати відкриті ділянки тіла. Особливо ретельно потрібно обстежувати ділянки тіла, покриті волоссям;

- удома одразу змініть одяг, білизну, ретельно його огляньте, виперіть та випрасуйте. Не можна залишати цей одяг біля ліжка чи спати в ньому. Витрушування одягу не позбавляє від кліщів;

- якщо разом з вами на природі перебував ваш собака - його теж слід оглянути на наявність кліщів до того, як впустити до помешкання;

- використовуйте репеленти (засоби, що відлякують кліщів). Препарати слід купувати в аптечній мережі, наносити відповідно до інструкції. Користуватись репелентами слід з урахуванням особливостей свого організму. При виникненні алергічних реакцій необхідно звертатись до лікарів.

Якщо все-таки до вас присмоктався кліщ, не радимо відривати його відразу. Такі маніпуляції загрожують тим, що ви відділите лише тулуб паразита, а хоботок його залишиться глибоко у шкірі, що може потім викликати запалення. Тому радимо звернутися по допомогу до фахівців у найближчий травматологічний пункт.

Таким чином, першочергове значення в профілактиці хвороб, що передаються через укус кліща, мають заходи особистого захисту від нападу кліщів! Бережіть себе та будьте здорові!

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux