• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Краса без ризику для здоров’я!

Кам’янське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області наголошує на правилах безпеки при відвідуванні перукарень чи салонів краси.

При експлуатації перукарень чи салонів краси керівники та персонал повинні чітко дотримуватись гігієнічних та санітарно-протиепідемічних вимог відповідно до ДСанПіН 2.2.2.022-99 «Державні санітарні правила та норми для перукарень різних типів».

Питання безпеки в перукарнях і салонах краси досить актуальне. Серед десятків послуг, які надаються салонами краси та перукарнями, є і такі, що можуть бути небезпечними для здоров’я. Інколи бажання бути гарними та доглянутими притуплює настороженість до того, що «салонні процедури» можуть принести не тільки користь, але і шкоду, часто досить серйозну. Більшість клієнтів не звертають уваги на використання у салонах краси засобів профілактики щодо запобігання поширенню інфекційних захворювань.

Проте салони краси та перукарні потенційно є зоною ризику зараження педикульозом, грибковими захворюваннями шкіри, волосся та нігтів, герпесом, стафілококовими інфекціями, вірусними гепатитами і навіть сифілісом та ВІЛ/СНІД. Небезпека зараження виникає у випадках порушення санітарно-гігієнічного та санітарно-протиепідемічного режимів у перукарні (зокрема порушення правил прибирання приміщень, використання непродезінфікованих інструментів, брудної білизни тощо).

Інфікуватися можуть і майстри, і клієнти. Кожному майстру необхідно обов’язково пам’ятати, що, на превеликий жаль, клієнти можуть бути безсимптомними носіями збудників різних інфекцій. Тому, щоб не заразити когось і не заразитися самому, при проведенні процедур (особливо манікюру, педикюру тощо) необхідно суворо дотримуватися запобіжних заходів та правил особистої гігієни (користування гумовими чи поліетиленовими рукавичками, антисептичними розчинами, захисними мазями та кремами для рук тощо), регулярно проходити періодичні медичні огляди та гігієнічне навчання. Великі навантаження та безвідповідальне ставлення персоналу перукарень до виконання вимог ДСанПіН 2.2.2.022-99 «Державні санітарні правила та норми для перукарень різних типів» щодо дотримання санітарно-протиепідемічного режиму, вимог з обробки, дезінфекції та стерилізації інструментарію можуть призвести до появи серйозних захворювань.

Інструменти багаторазового застосування, які задіяні при проведенні маніпуляцій (усі види шприців для шкіри, бори і фрези для обробки мозолів, загрубілої шкіри, нігтьової виїмки, алмазні шліфувальні камені, ножиці, кусачки, манікюрний інструмент, призначений для обробки шкіри навколо нігтів та їхньої внутрішньої поверхні), – це потенційно небезпечний фактор передачі інфекції, бо достатня інфікуюча доза дуже мала, а час перебування на предметах побуту великий.

Для роботи з кожним клієнтом майстер повинен використовувати стерильний інструментарій та чисту білизну. Щоб запобігти зараженню, протерти інструмент просто спиртом чи перекисом водню недостатньо – а саме так часто роблять працівники багатьох салонів. За санітарними вимогами інструмент багаторазового використання має проходити декілька етапів стерилізації. Спочатку проводиться дезінфекція, далі механічна очистка (промивання за допомогою спеціальної щітки під проточною водою) і власне стерилізація. Для проведення стерилізаційної обробки в перукарні допускається використання стерилізаторів, працюючих за методом ультрафіолетової, термічної, ультразвукової або комбінованої стерилізації, а також засобів, призначених для стерилізації інструментарію. Допускається використання стерилізаторів, що мають сертифікат відповідності і дозволені до застосування МОЗ України. Стерилізація проводиться згідно з інструкцією з використання, затвердженою МОЗ України.

Кам’янське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області рекомендує звертати увагу на такі вимоги:

  • перед початком роботи з кожним відвідувачем майстер повинен вимити руки з милом;
  • покрити клієнта чистим пеньюаром, підкласти підкомірець, який змінюється після кожного клієнта (одноразовий);
  • персонал закладу повинен мати не менше 2 комплектів інструментів для почергового їхнього знезаражування з дотриманням терміну експозиції та стерилізації;
  • ножиці, ріжучі частини електричних машинок, інструменти для манікюру, інструменти і предмети з пластичних мас, змінні насадки для обладнання в косметологічних і педикюрних кабінетах, інструменти для нанесення гриму, макіяжу, для виконання татуажу та перманентного макіяжу після кожного використання повинні обов’язково знезаражуватися дезінфектантами, що мають позитивний висновок державної санітарно-гігієнічної експертизи та стерилізуватися;
  • кушетки для масажу перед обслуговуванням наступного клієнта повинні накриватися чистим простирадлом;
  • фарби та апарати, що використовуються для виконання татуажу, повинні бути дозволені до застосування органами державного нагляду у сфері санітарного законодавства. При проведенні татуажу та косметичних процедур, пов’язаних із порушенням цілісності шкірних покривів, бажано використовувати одноразові насадки та голки;
  • видалення відстриженого волосся з шиї та обличчя клієнта виконується одноразовими ватними тампонами, щіткою або пензлем. Пензлі, щітки необхідно дезінфікувати, очищати механічно та стерилізувати;
  • при підозрі на інфекційні шкіряні захворювання у відвідувачів із зміною шкіряного покрову (висипання, плями, злущування тощо), нігтів, волосся майстер має право обслуговувати клієнта після подання документа з відповідної лікувальної медичної установи щодо незаразності захворювання.

Лише пересвідчившись у виконанні вищезазначених вимог у обраному закладі, можна уберегти себе від небажаних захворювань. Перш за все – це ваше здоров’я, і ви маєте дбати про нього!

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux