З настанням холодної пори року різко зростає кількість гострих респіраторних вірусних інфекцій, серед яких є грип.
Головне управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області нагадує, що грип – це висококонтагіозне вірусне захворювання з можливістю тяжких ускладнень. Джерелом інфекції при грипі є хвора людина. Особливо заразна інфікована людина при грипі в розпал хвороби, тобто в гарячковому стані. Передача інфекції відбувається повітряно-крапельним шляхом.
Сезонні епідемії зазвичай припадають на осінньо-зимовий період.
Симптоми грипу: різкий підйом температури до 38-400С; лихоманка; слабкість; біль у м’язах, суглобах, животі, очах.
Хворий відчуває ускладнення дихання через ніс, першіння в горлі, стиснення за грудиною, сухий болючий кашель.
Грип вкрай небезпечний своїми ускладненнями: легеневі ускладнення (пневмонія, бронхіт); ускладнення в роботі верхніх дихальних шляхів; ускладнення в роботі нервової системи.
Грип часто супроводжується загостренням хронічних захворювань.
Існує два види профілактики грипу – специфічна і неспецифічна. Специфічна профілактика – це вакцинація. Сьогоднішні вакцини проти грипу безпечні та ефективні. Через постійну антигенну мінливість вірусу грипу ВООЗ щорічно оновлює рекомендації зі складу вакцини щодо цілеспрямованої боротьби з вірусами, циркуляція яких з найбільшою ймовірністю очікується в сезоні. Оскільки в Україні сезон грипу припадає на осінь і зиму, оптимально робити щеплення в період з вересня по листопад.
ВООЗ рекомендує вакцинацію медикам і особам, які належать до груп ризику виникнення серйозних ускладнень. До таких належать:
Неспецифічна профілактика – це комплекс процедур і рекомендацій, які допоможуть уникнути зараження грипом. Її можна розділити на три складові.
1. Зміцнення організму в цілому. Для цього слід включити в раціон харчування більше сирої рослинної їжі (не менше 50%). Це капуста, морква, цибуля, яблука, помідори, гарбуз. Також в раціоні має бути більше бобових і горіхів – ці продукти грають роль імуномодуляторів.
Що стосується м’яса і молочної продукції, то їхнє вживання має бути не менше двох-трьох разів на тиждень. Уживайте нежирні сорти м’яса. Вагому роль відіграють рослинні олії, що містять поліненасичені жирні кислоти – горіхову, оливкову олії, риб’ячий жир.
У зимку добре вживати вітамінні напої: відвари з сухофруктів, шипшини, малини, чай з імбиром, медом і лимоном.
Обмежте в раціоні харчування солодощі, продукти з великою кількістю вуглеводів, консервантів, жирів.
Не забувайте про повноцінний сон. У період епідемії грипу 7-8 - годинний сон буде відмінною підмогою вашому імунітету. А ось на заняття спортом, особливо на силові тренування, слід налягати трохи менше, оскільки вони знижують імунітет. Але від зарядки відмовлятися, авжеж, не варто.
2. Зменшити контакт з вірусом і, як наслідок, уникнути зараження, допоможуть гігієнічні заходи. Намагайтеся, по можливості, уникати контактів з людьми, у яких помітні ознаки хвороби – кашель, нежить, температура. Менше часу проводьте в місцях масового скупчення людей, особливо, якщо приміщення не провітрюється. Якщо ж такі контакти неминучі, змащуйте порожнину носа перед виходом з дому віфероном або оксоліном – ці мазі доступні в будь-якій аптеці.
Також пам’ятайте, що, крім повітряно-краплинного шляху, інфекція передається і контактним способом. Тобто, слід уникати рукостискань, а також торкання брудними руками носа, рота і очей. Регулярно мийте руки з милом або обробляйте їх спеціальними дезінфікуючими гелями. Ці прості процедури знижують імовірність захворіти на 40 відсотків.
Постарайтеся, щоб слизові оболонки вашого носа не пересихали. Для цього можна капати в ніс сольові розчини (їх можна або купити в аптеці або приготувати самостійно) або ж придбати зволожувач повітря.
Регулярно проводьте вологе прибирання, а також не забувайте провітрювати приміщення.
Забудьте про носові хустки – користуйтеся тільки одноразовими серветками. Хустки і багаторазові серветки підвищують як ризик зараження, так і ймовірність поширення інфекції.
Якщо відчуваєте ознаки застуди, кашляєте або чхаєте і не можете залишитися вдома – одягайте захисну медичну маску.
3. Останній пункт неспецифічної профілактики – приймання спеціальних лікарських препаратів, які спрямовані на конкретний вірус і можуть допомогти уникнути появи хвороби. Зверніться до свого сімейного лікаря, і він допоможе підібрати вам необхідний препарат.
Пам'ятайте про ці прості правила, бережіть себе!