Грибний сезон: небезпека отруєння

опубліковано 04 листопада 2025 року о 15:41

В Україні триває грибний сезон. З початку вересня 2025 року на Дніпропетровщині зареєстровано 6 випадків з 10 постраждалими особами, зокрема постраждало 4 неповнолітніх дітей.

Найотрутнішими є токсини блідої поганки, мухоморів білого і смердючого, сморжів і деяких інших грибів. Гриб, яким труяться найчастіше, — бліда поганка, бо її плутають з печерицями чи сироїжками.

Також отруєння можуть спричинити і умовно-їстівні гриби та їстівні, які не пройшли належної термічної обробки або виросли на забруднених територіях чи уздовж швидкісних трас.

Тяжкість отруєння грибами обумовлюється тим, що вони містять отруйні сполуки, що вибірково діють на внутрішні органи і системи людини, вражаючи шлунково-кишковий тракт, центральну нервову систему, серцево-судинну систему, печінку та нирки.

Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хв після споживання, так і протягом кількох днів:

Симптоми грибного отруєння:

  • нудота;
  • блювота;
  • різкий біль у животі;
  • діарея;
  • запаморочення;
  • підвищення температури тіла;
  • зниження пульсу;
  • задуха;
  • судоми;
  • відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги);
  • марення, поява галюцинацій.

 

Криворізьке районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області рекомендує дотримуватися основних правил щодо профілактики отруєнь грибами:

не купуйте дикорослі гриби на стихійних ринках;

- ніколи не збирайте дикорослі гриби, якщо не маєте чітких знань щодо їхньої безпечності, особливо остерігайтеся пластинчатих грибів (пластинки на нижній частині шапинки гриба), краще збирайте трубчасті (шапинка таких грибів знизу нагадує губку);

- уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі;

- не збирайте старі, перезрілі або дуже молоді гриби, у яких нечітко виражено морфологічні ознаки, а також ті, що ростуть поблизу швидкісних трас промислових об’єктів, сміттєзвалищ;

- гриби — не дитяча їжа, тому не давайте грибних страв малолітнім дітям.      Не можна вживати грибів вагітним та жінкам, що годують грудьми, людям похилого віку, хворим на захворювання шлунково-кишкового тракту.


Як краще вчинити, щоб не отруїтися грибами:

Не купуйте грибів на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль.

Найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, а споживати штучно вирощені печериці, гливи, купуючи їх у магазинах.


Необхідно пам’ятати: отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню. При перших же ознаках отруєння слід негайно звернутися до лікаря, а до його приходу спробувати штучно викликати блювання, провести швидке очищення шлунку, їхнього промивання великою кількістю води, щоб вивести отруту з організму. Не можна вживати спиртні напої, оскільки вони сприяють усмоктуванню отрути слизовою оболонкою шлунку.

Якщо постраждалій особі не надати своєчасно медичну допомогу в перші години, то врятувати її життя буде складно.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux