Підготовка та закладання на зберігання зернових культур

Управління фітосанітарної безпеки, опубліковано 05 листопада 2025 року о 14:18

       Збереження якості насіння, від збирання до використання, є одним із найважливіших завдань, що постають перед сільгоспвиробником. Високі врожаї можна отримати лише при використанні здорового високоякісного насіння, що має високі потенціальні властивості. Тому насіння до посіву треба зберігати в таких умовах, щоб воно забезпечило високу енергію проростання, високу схожість і було здатне дати здорову високопродуктивну рослину, а це вимагає певних умов і спеціального режиму зберігання.

       Слід розуміти, що початок зберігання насіння розпочинається в бункері комбайна у вигляді свіжозібраного вороху. Під час перевезення на тік насіння зберігається в транспортних засобах. Лише після закінчення повного циклу післязбиральної обробки – сушіння, очищення, сортування тощо насіння закладають у комори на довготривале зберігання.

       Термін зберігання може бути різним. Насіння озимих культур висівається вже за 1 – 1,5 міс. після збирання, ярих за 7-8 місяців. Насіння, що закладається на зберігання, до часу посіву має зберегти посівні якості і мати здатність давати здорові і сильні рослини наступного покоління.

       Насіння травмоване, проросле, неякісно очищене, пошкоджене зберігається погано. Для тривалого зберігання слід використовувати насіння з вологістю на 2-3% нижчою від передбаченої державним стандартом. У цьому випадку фізіологічні процеси проявляються лише у формі уповільненого дихання. Це пояснюється відсутністю вільної вологи. Своєчасне очищення теж різко знижує її фізіологічну активність. Доведено, що проведення цієї роботи в більш пізні строки дозволяє довести партії насіння до рівня посівних кондицій, але не впливає позитивно на стан насіння при зберіганні, його життєздатність та схожість.

       При зберіганні необхідно запобігти видовому, сортовому засміченню насіння. Для цього складають план розміщення насіння в насіннєсховищах.

       Відповідно до ДСТУ 2240-93, сховища мають бути критими та сухими, знезараженими від комірних шкідників. Мішки зберігають при вологості насіння, яка не перевищує стандартну, на настилах або піддонах, віддалених від підлоги не менше ніж на 15 см, а від стіни –  на 70 см. Розміри штабелів та відстань між ними мають сприяти відбору проб насіння з будь-якого місця і проведенню технологічних операцій. При зберіганні насіння насипом висота бурту не має перевищувати: для олійних – 1,5 м, інших культур – 2 м. У складських приміщеннях з активною вентиляцією висота бурту насіння зернових культур допускається до 3 м. Слід уникати розміщення в сусідніх засіках насіння важковідокремлюваних культур (жито і пшениця, ячмінь і овес).

       Усі партії добазового та базового насіння незалежно від призначення, а також партії сертифікованого насіння першої генерації, призначені для реалізації, підлягають обов’язковому пакуванню та маркуванню. Партії сертифікованого насіння нижчих генерацій, які призначені для реалізації, допускається зберігати без пакування (у засіках, буртах), але з обов’язковим маркуванням.

       Упаковки, призначені для зберігання насіння, мають бути цілими, міцними, чистими, сухими і знезараженими від шкідників і збудників хвороб. Для пакування насіння, призначеного для реалізації, використовують лише нові упаковки.

       Слід також зазначити, що упаковки повинні забезпечувати надійну цілісність  вмісту під час зберігання і транспортування та унеможливлювати зміну їхнього вмісту після закриття упаковок.

       Необхідно забезпечити повне зберігання сухого насіння від псування та засміченості іншими культурами і сортами.

       У період зберігання насіння у насіннєсховищах контролюють температуру і відносну вологість повітря за допомогою термометрів і гігрометрів, наявність шкідливих комах і гризунів. Температура насіння – найважливіший показник, що характеризує стан насіннєвої маси. Низька температура в усіх ділянках маси насіння є показником її нормального стану. Провітрювання насіннєсховищ і насіння проводять при тривалому зберіганні. Доцільність цього заходу значною мірою залежить від вологості насіння. Що воно сухіше, то менша потреба у провітрюванні.

       Догляд за зберіганням насіння включає вжиття заходів покращення умов, а також попередження та ліквідацію небажаних процесів у насінні.

       Кожна партія насіння, що зберігається, має пройти перевірку посівних, якостей та отримати сертифікат, що засвідчує посівні якості насіння, згідно зі встановленою формою, а до закінчення терміну дії документа про якість, здійснити аналіз повторно.       

       Сертифікат,  що  засвідчує  посівні  якості  насіння,  або товарні  якості  садивного матеріалу, набирає чинності з дати його видачі.
Строк дії сертифіката, що засвідчує посівні якості насіння становить:
– на насіння озимих культур, перевіреного за життєздатністю, – до закінчення сівби в поточному році;
– на насіння озимих та ярих зернових культур – чотири місяці;
– на насіння овочевих, баштанних, кормових культур до II категорії – вісім місяців, III і наступних категорій – шість місяців;
– на насіння кукурудзи, протруєної та затареної, – один рік;
    – на насіння соняшнику, протруєного та затареного, – чотири місяці.

       Згідно з чинним законодавством, контроль за додержанням суб’єктами насінництва та розсадництва вимог законодавства у сфері насінництва та розсадництва здійснюють спеціалісти відділу контролю у сфері насінництва, розсадництва та якості зерна управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області, які також проводять консультативну та  роз’яснювальну роботу серед суб’єктів господарювання та фізичних осіб, спрямовану  на попередження  порушень чинного законодавства у сфері насінництва та розсадництва.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux