• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Неефективне впровадження системи НАССР у закладах торгівлі

     Система НАССР (від анг. - Hazard Analysis and Critical Control Points) - це система аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках. Ця система ідентифікує, оцінює та контролює небезпечні фактори, які є визначальними для безпечності харчових продуктів.

     Головна мета при впровадженні системи НАССР – забезпечення безпеки харчової продукції на всіх етапах харчового ланцюга «від лану – до столу».

     Отже, суть системи НАССР полягає у здійсненні контролю за безпечністю харчових продуктів та виявленні потенційної небезпеки (біологічна, хімічна, фізична).

     Упровадження системи НАССР є обов’язком для всіх операторів ринку харчових продуктів, як для великих виробників, так і для малих магазинів, кіосків та палаток.

     До 20.09.2019 усі оператори ринку повинні були б вже розробити та запровадити ефективну та дієву систему НАССР, що дозволяє контролювати всі небезпечні фактори, які можуть бути у харчовому продукті.

     Однак, незважаючи на вимоги харчового законодавства, більшість операторів ринку ставляться до цього легковажно, доки не зрозуміють, які наслідки для них можуть бути.

     До Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області звертаються споживачі зі скаргами на придбання неякісних харчових продуктів у закладах торгівлі. Інколи, після вживання небезпечної для здоров’я їжі, у людей трапляються харчові отруєння.

     Так, громадянка придбала в магазині «АШАН» міста Дніпра тістечко «Картопля», яке було виготовлено в кондитерському цеху ТОВ «АШАН Україна ГІПЕРМАРКЕТ». Після вживання тістечка побачила в ньому металевий шуруп. Споживачка звернулася зі скаргою до Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області.

     У ході проведення позапланового інспектування встановлено, що оператором ринку залишки небезпечної продукції вилучені з обігу та утилізовані в повному обсязі. Наразі проводиться розслідування щодо можливого потрапляння стороннього предмету до продукту.

     Цей випадок підтверджує, що система управління безпечністю харчових продуктів (система НАССР) в супермаркеті працює недостатньо. Оператор ринку не контролює критичні точки, які можуть вплинути на безпечність кінцевого продукту, не забезпечує умови, які гарантують виробництво якісної та безпечної продукції.

     Вимоги системи НАССР досить суворі, адже від їх виконання залежить життя та здоров’я людей, і базуються вони на основних санітарних правилах і гігієнічних вимогах.

     Гігієнічні вимоги при впровадженні системи НАССР стосуються інфраструктури, планування та організації виробничого середовища, належного санітарного стану приміщень та обладнання, наявності води питної, системи каналізації, освітлення, дотримання гігієнічних вимог персоналом.

     Процедури, засновані на принципах системи НАССР, це схема перевірки оператором ринку ефективності та дієвості застосування гігієнічних вимог і технологічних параметрів під час виробництва та реалізації харчових продуктів.

     Запровадження системи НАССР потребує дотримання елементарних санітарних правил і гігієнічних вимог.

     За невиконання та невпровадження постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках системи НАССР, відповідно до вимог Закону України № 2042-VIII, на оператора ринку накладається штраф, на юридичних осіб - у розмірі 30 мінімальних заробітних плат (станом на 01.12.2021 – 195 000 грн), на фізичних осіб - підприємців - у розмірі 15 мінімальних заробітних плат (станом на 01.12.2021 – 97 500 грн).

     Також передбачено, що за перше порушення протягом останніх трьох років державні інспектори видають оператору ринку припис щодо усунення порушень без оформлення протоколу.

     Невиконання або несвоєчасне виконання припису тягне за собою відповідальність у вигляді штрафу: на юридичних осіб - у розмірі 8 мінімальних заробітних плат (станом на 01.12.2021 – 52 000 грн), на фізичних осіб - підприємців - у розмірі 5 мінімальних заробітних плат (станом на 01.12.2021 – 32 500 грн)

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux