• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Законодавче регулювання використання ГМО в насінництві та розсадництві
Управління фітосанітарної безпеки, опубліковано 23 грудня 2021 року о 08:32

     Сьогодні є надзвичайно актуальним питання контролю за наявністю ГМО в садивному та насіннєвому матеріалі, оскільки в подальшому саме ця вирощена сировина є основою для виробництва готової продукції. Згідно із Законом України «Про державну систему біобезпеки при створенні, випробуванні, транспортуванні та використанні генетично модифікованих організмів» від 31.05.2007 року № 1103-V, що регулює відносини між органами виконавчої влади, виробниками, продавцями (постачальниками), розробниками, дослідниками, науковцями та споживачами генетично модифікованих організмів та продукції, виробленої за технологіями, що передбачають їх розробку, створення, випробування, дослідження, транспортування, імпорт, експорт, розміщення на ринку, вивільнення у навколишнє середовище та використання в Україні із забезпеченням біологічної і генетичної безпеки, використання генетично модифікованих рослин у "відкритій системі", тобто при контакті із навколишнім середовищем, можливе лише після державної реєстрації.

     На даний час інформація про реєстрацію генетично модифікованих організмів сортів сільськогосподарських рослин у відкритій системі на сайті профільного міністерства відсутня, тому використання сортів сільськогосподарських культур, створених на основі генетично модифікованих організмів у відкритих системах, є незаконним. При придбанні насіння потрібно слідкувати, аби воно не було трансгенним і не підпадало під дію даного закону. Слід зазначити, що принциповою позицією більшості вітчизняних суб’єктів господарювання є висів лише насіння, що не містить генетично модифікованих організмів.

     Науково-методична рада Держпродспоживслужби, спільно з Інститутом захисту рослин НААН України, розглянула та схвалила «Методичні рекомендації щодо відбору проб насіння, зерна та рослин для визначення наявності генетично модифікованих організмів під час здійснення заходів нагляду (контролю) в сферах зерноведення, рослинництва, насінництва і розсадництва, охорони прав на сорти рослин та ГМО у відкритих системах» (протокол №3 від 04.10.2019 року), відповідно до ДСТУ 4138-2002 «Насіння сільськогосподарських культур. Методи визначення якості насіння». Ці методичні рекомендації поширюються на призначене для сівби насіння, зерно, рослини сільськогосподарських культур та встановлюють вимоги до здійснення відбору проб насіння, зерна та рослин для проведення оцінки наявності генетично модифікованих організмів та забезпечення достовірного результату проведення оцінки наявності генетично модифікованих організмів у насінні, зерні, рослинах.

     Правильно здійснений відбір проби та її підготовка до аналізу є обов´язковою умовою для отримання достовірних результатів якісної та кількісної оцінки вмісту ГМО в насінні, зерні, рослинах. Відбір зразків насіння, зерна здійснюється на підставі письмового вмотивованого рішення керівника органу державного нагляду (контролю) згідно із Законом України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності».

     Здійснення державного нагляду (контролю) за дотриманням заходів біологічної і генетичної безпеки щодо сільськогосподарських культур при створенні, дослідженні та практичному використанні генетично модифікованих організмів у відкритих системах на підприємствах, в установах і організаціях агропромислового комплексу, незалежно від їх підпорядкування і форми власності, покладено на відділ контролю у сфері насінництва та розсадництва управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області.

     Планові заходи державного нагляду (контролю) у сфері ГМО у відкритих системах на 2022 рік передбачені (зараз тимчасово призупинені у зв’язку зі змінами у законодавстві України п.п.4 п.2 Прикінцевих положень Закону України № 533-1Х від 17.03.2020 року «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), позапланові заходи проводяться на виконання припису та у випадках звернень фізичних чи юридичних осіб. Для проведення дослідження ГМО у відкритих системах в межах здійснення заходів державного нагляду (контролю) у 2022 році Дніпропетровській регіональній державній лабораторії будуть виділені кошти з бюджету в сумі 28200 грн.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux