З метою попередження виникнення випадків та спалахів гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь в організованих дитячих колективах Департаментом освіти Кам’янської міської ради проведено нараду з постачальниками харчових продуктів за участю спеціалістів Кам’янського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області.
Під час виступу спеціалісти Кам’янського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області акцентували увагу присутніх на тому, що Уряд своїм розпорядженням від 27.10.2023 № 990-р схвалив Стратегію реформування шкільного харчування на період до 2027 року (надалі – Стратегія). Стратегія реалізується двома етапами: перший етап – 2023-2024 роки, другий етап – 2025-2027 роки. Подальший розвиток реформи системи шкільного харчування зумовлений необхідністю обізнаності постачальників у питаннях забезпечення продуктами харчування закладів освіти, потребою в оновленні та модернізації обладнання та харчоблоків закладів освіти, дотримання вимог системи НАССР, розвитку кадрового потенціалу, впровадження нових норм харчування, меню, а також формування культури здорового харчування тощо.
Прийняття Стратегії є одним з важливих кроків у процесі зміни та переформатування системи організації харчування у закладах освіти й забезпечення дітей якісною та поживною їжею. Держпродспоживслужба виступає надійним партнером у сфері реформування шкільного харчування. На виконання цього документа спеціалістами Кам’янського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області проводиться моніторинг щодо дотримання вимог чинного законодавства при організації харчування у закладах загальної середньої освіти, а також вивчаються питання постачання продуктів харчування.
У форматі активного діалогу під час наради опрацьовано та обговорено важливі питання організації харчування в умовах воєнного стану, а саме: ознайомлення з вимогами спільного наказу Департаменту освіти і науки Дніпропетровської ОДА та ГУ Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області від 09.08.2023 №408/0/212-23/387-ОД «Про організацію харчування дітей в закладах освіти області у період дії воєнного стану» та Методичних рекомендацій щодо організації харчування в закладах освіти на період дії воєнного стану, Закону України від 23.12.1997 № 771/97-ВР «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», постанови Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення і відпочинку». Наголошено на дотриманні санітарно-гігієнічних вимог під час постачання продуктів харчування, забезпечення простежуваності, надано детальні роз’яснення з таких питань:
У нараді взяли участь керівники підприємств-постачальників та їхні представники, які відповідають за постачання продуктів харчування. Вони отримали вичерпні відповіді на нагальні запитання та рекомендації щодо порядку постачання харчових продуктів, недопущення порушень вимог чинного законодавства, а також питань профілактики гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь.