• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Моніторинг стану вжиття заходів з реформування шкільного харчування у Дніпровському районі

Кабінет Міністрів України 27 жовтня 2023 року схвалив Стратегію реформування системи шкільного харчування до 2027 року (далі – Стратегія) та затвердив операційний план заходів з її реалізації у 2023-2024 роках.

Зазначена стратегія містить 4 ключові напрями:

  • організація якісного та безпечного харчування: закупівлі та фінансування;
  • відновлення та модернізація харчоблоків: комплексний підхід. Дотримання вимог системи НАССР;
  • розвиток кадрового потенціалу;
  • впровадження нових норм харчування, меню, а також формування культури здорового харчування.

На підставі наказу Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області від 28.11.2023 № 571-ОД з метою контролю за виконанням операційного плану заходів Стратегії реформування системи шкільного харчування спеціалістами Дніпровського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області проводиться моніторинг (збір інформації) у закладах загальної середньої освіти. Усього з грудня 2023 року і дотепер проведено збір інформації у 12 закладах загальної середньої освіти, які функціонують у змішаній формі навчання з організацією харчування учнів. За результатами збору інформації керівникам чотирьох закладів направлено листи з пропозиціями та термінами усунення виявлених порушень.

Під час збору інформації з’ясовуються питання:

  • наявність у закладі освіти примірного чотиритижневого примірного сезонного меню та його дотримання;
  • режим (кратність) харчування. Харчування може організовуватися одноразово, дворазово або триразово;
  • форма організації харчування. Формами організації харчування є використання монопрофільного меню, що визначає один набір страв і не передбачає самостійного вибору споживачами або використання мультипрофільного меню, що містить кілька наборів страв та передбачає їхній вибір;

- спосіб організації харчування.

Способами організації харчування є:

1) приготування та реалізація готових страв закладом освіти самостійно (працівниками, що входять до штатного розпису закладу);

2) організація харчування постачальником харчових продуктів та/або послуг з харчування (кейтеринг або аутсорсинг). У такому разі штат їдальні (харчоблоку), буфету не належить до штатного розпису відповідного закладу.

У ході збору інформації перевіряється виконання вимог чинного законодавства, а саме: забезпечення харчоблоків гарячою та холодною проточною водою, функціонування каналізаційної системи, достатність холодильного і технологічного обладнання, умови та терміни зберігання продуктів харчування, дотримання технології приготування страв, правил миття столового і кухонного посуду, наявність умов для дотримання персоналом харчоблоків особистої гігієни та проходження періодичних медичних оглядів.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux