Кабінет Міністрів України 27 жовтня 2023 року схвалив Стратегію реформування системи шкільного харчування до 2027 року (далі – Стратегія) та затвердив операційний план заходів з її реалізації у 2023-2024 роках.
Зазначена стратегія містить 4 ключові напрями:
На підставі наказу Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області від 28.11.2023 № 571-ОД з метою контролю за виконанням операційного плану заходів Стратегії реформування системи шкільного харчування спеціалістами Дніпровського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області проводиться моніторинг (збір інформації) у закладах загальної середньої освіти. Усього з грудня 2023 року і дотепер проведено збір інформації у 12 закладах загальної середньої освіти, які функціонують у змішаній формі навчання з організацією харчування учнів. За результатами збору інформації керівникам чотирьох закладів направлено листи з пропозиціями та термінами усунення виявлених порушень.
Під час збору інформації з’ясовуються питання:
- спосіб організації харчування.
Способами організації харчування є:
1) приготування та реалізація готових страв закладом освіти самостійно (працівниками, що входять до штатного розпису закладу);
2) організація харчування постачальником харчових продуктів та/або послуг з харчування (кейтеринг або аутсорсинг). У такому разі штат їдальні (харчоблоку), буфету не належить до штатного розпису відповідного закладу.
У ході збору інформації перевіряється виконання вимог чинного законодавства, а саме: забезпечення харчоблоків гарячою та холодною проточною водою, функціонування каналізаційної системи, достатність холодильного і технологічного обладнання, умови та терміни зберігання продуктів харчування, дотримання технології приготування страв, правил миття столового і кухонного посуду, наявність умов для дотримання персоналом харчоблоків особистої гігієни та проходження періодичних медичних оглядів.