На сьогоднішній день актуальними проблемами залишаються неналежні умови організації достатнього, якісного, безпечного, збалансованого харчування
у закладах освіти, а також відсутність у більшості дітей звичок здорового харчування. Реформа шкільного харчування почалася в Україні у 2020 році з ініціативи першої леді Олени Зеленської.
Раціональне харчування тих, хто навчається, - одна з умов створення здоров'язберігаючого середовища у загальноосвітніх установах, зниження негативних ефектів і наслідків функціонування системи освіти. Тому Кабінет Міністрів України своїм розпорядженням від 27.10.2023 № 990-р схвалив Стратегію реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року. Стратегія визначає план дій на 2023-2024 роки, пріоритетні напрямки роботи до 2027 року та операційні завдання.
Ухвалення цього документа є одним із найважливіших кроків у процесі зміни та переформатування системи організації харчування в закладах освіти та забезпечення дітей якісною та поживною їжею.
Фактично цей документ - готовий план дій на найближчі роки. Він спрямований на:
- підвищення фінансової та інституційної спроможності громад;
- відновлення та модернізацію харчоблоків закладів освіти з використанням новітніх технологічних процесів, покращення показників енергоефективності;
- забезпечення органів місцевого самоврядування та закладів освіти достатнім штатом кваліфікованих працівників, які якісно та безпечно організовують харчування та сприяють формуванню в учнів здорових харчових звичок;
- запровадження нових норм харчування та меню;
- формування культури здорового харчування в Україні.
Стратегічна мета реалізації реформи - забезпечити різноманітне, збалансоване та якісне харчування в закладах освіти, сприяючи соціальному захисту вразливих груп населення та формуючи навички здорового харчування серед дітей і дорослих.
Серед показників досягнення стратегічної мети:
- зменшення відсотка ожиріння серед дітей віком до 18 років;
- рівень задоволеності учнів харчуванням у закладах освіти;
- зміна харчових уподобань дітей шкільного віку;
- збільшення кількості учнів, які харчуються в закладах освіти;
- збільшення кількості комплексно модернізованих або відновлених харчоблоків.
Реформа шкільного харчування підтримується всіма регіонами: у кожній області діють регіональні плани щодо створення належних умов для безпечного харчування у закладах освіти і забезпечується формування культури здорового харчування.
Так, розпорядженням голови Дніпропетровської обласної державної адміністрації від 15.02.2024 №Р-59/0/3-24 затверджено План заходів з реалізації у 2024 році Стратегії реформування шкільного харчування на період до 2027 року у Дніпропетровській області. Також Головним управлінням Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області та Департаментом освіти і науки Дніпропетровської обласної державної адміністрації ухвалено спільний наказ від 09.08.2023 № 408/0/212-23/387-ОД «Про організацію харчування дітей в закладах освіти області у період воєнного стану».
Реалізація стратегії реформи шкільного харчування має стати основою формування здорового суспільства та значного зниження рівня неінфекційних захворювань в Україні!
Про культуру здорового харчування, формування здорових харчових звичок у дітей та План заходів з реалізації у 2024 році Стратегії реформування шкільного харчування на період до 2027 року у Дніпропетровській області розповіла головна спеціалістка управління держнагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області Маргарита Малишева під час пресконференцій для ІА «Міст-Дніпро» та ІА «Оператина служба новин».