• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Каліфорнійська щитівка: особливості шкідника та методи боротьби
Управління фітосанітарної безпеки, опубліковано 24 лютого 2021 року о 10:18

     Каліфорнійська щитівка (Quadraspidiotus perniciosus Comst.) відноситься до ряду Рівнокрилі і може пошкоджувати близько 270 видів рослин плодові, ягідні та лісо-декоративні культури. Основними рослинами-живителями є яблуня, слива, персик, груша, айва, шипшина, бузок, акація, горіх та ін.

Ознакою живлення шкідника на корі і на плодах є наявність червоних плям, утворених «бродяжками» – личинками цього шкідливого організму, які можуть пересуватись по усьому дереву.

На заражених деревах помітне почервоніння камбію і деревини, а при пошкоджені тонких пагонів також і серцевини, що добре видно на косому зрізі чи навіть на зрізаній корі. На фоні червоної плями особливо добре помітне місце прикріплення.


     Зимує шкідник у фазі личинки 1-го віку. Личинки мають жовте тіло і щільний чорний щіток. Пробудження зимуючої генерації розпочинається навесні, разом із початком руху соку у яблуні. Перша линька личинок співпадає з періодом набухання бруньок. Після другої линьки самці досягають статевої зрілості і збільшуються у розмірах.

Самки живородні, відродження личинок триває з кінця травня до початку червня. Личинки («бродяжки») активні, пересуваються декілька годин по всій рослині. Згодом прикріплюються хоботком до рослини-живителя і виділяють білі воскові нитки, утворюючи білий щиток, який вкриває усе їхнє тіло. Дуже скоро щиток стає світло-сірим, потім темно-сірим.

У наших умовах розвивається 2 покоління шкідника. Вихід «бродяжок» першого покоління спостерігається на початку червня, другого – у липні. Розвиток кожного із літніх поколінь завершується за 60 діб при температурі 20-21°С і за 40 діб при 25-26°С.

Поширюється каліфорнійська щитівка з садивним матеріалом – саджанцями і живцями. “Бродяжки” можуть переповзати з дерева на дерево по гілкам, що змикаються, і переноситися на одязі людей.

Для боротьби зі шкідником використовують агротехнічні та хімічні засоби боротьби.

Агротехнічні засоби

Хімічні засоби

1. Проріджування садів, викорчовування і знищення старих, пошкоджених дерев;

2. Ретельне очищення стовбурів та основних гілок дерев від мертвої кори й спалення її (під корою можуть розміщуватися колонії щитівок);

3. Вчасне обрізування, проріджування крони, видалення сухих гілок;

4. Знищення прикореневої порослі навколо стовбурів у міжряддях і на узбіччях доріг;

5. Видалення з саду та спалювання всіх гілок, сучків та решток кори (після обрізування)

Перше обприскування проти шкідника проводять при температурі вище 5°С, коли рослина пробуджується, але бруньки ще не розпустились. Цей період дуже розтягнутий – з кінця лютого до кінця березня (залежно від погодних умов). Для боротьби у цей час застосовують препарати методом промивання (вся рослина має бути покрита розчином від верху до низу).

Наступні обробки можна проводити під час виходу “бродяжок” літніх поколінь; застосовуючи лише ті препарати, що дозволені до використання в Україні.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux