• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Інформація щодо відбору контрольних проб насіння
Управління фітосанітарної безпеки, опубліковано 26 квітня 2021 року о 14:01

     Одним із елементів державного нагляду (контролю) у сфері насінництва та розсадництва є відбір контрольних проб насіння.

     Порядок відбирання зразків (контрольних проб) регулюється ст. 13-16 Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» та Постановою Кабінету Міністрів України від 31 жовтня 2007 року №1280 «Про затвердження Порядку відбору зразків продукції для визначення її якісних показників та форми акта відбору зразків продукції». Крім того, Науково-методичною радою Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів України (протокол № 1 від 11 березня 2020 р.) розглянуто і схвалено «Методичні рекомендації з відбору контрольних проб насіння, проведення експертизи (випробувань) і прийняття висновку щодо відповідності якості партій насіння вимогам законодавства в сфері насінництва та розсадництва у разі здійсненні державного нагляду (контролю)». 

     Відбір зразків (контрольних проб) насіння здійснюється на підставі письмового вмотивованого Рішення керівника або заступника територіального органу Держпродспоживслужби посадовою особою органу державного нагляду (контролю) – державним інспектором у сфері насінництва та розсадництва у присутності керівника суб’єкта господарювання (або уповноваженої ним особи).Відбір зразків проводять від партій насіння, на які за результатами аналізу Органу з оцінки відповідності видано «Сертифікат, що засвідчує посівні якості насіння». В окремих випадках, за рішенням територіально органу, контрольні проби можуть відбиратись від партій насіння, на які видано «Протокол випробування».

     Інспектор до початку відбору зобов’язан надати суб’єкту господарювання Рішення про відбір зразків (контрольних проб) насіння та ознайомити його з порядком відбору проб насіння, а також перевірити:

- дотримання порядку пакування, маркування та зберігання партії насіння;

- наявність документів, що засвідчують сортові та посівні якості на партію насіння, їх чинність;

- відповідність інформації на етикетках, інформації зазначеній в супровідних документах.

     У разі встановлення невідповідності партії насіння супровідним документам, неможливості її ідентифікації або ж недотримання порядку пакування, маркування та зберігання партії насіння – відбір проб не проводять.

     Відбір контрольних проб здійснюється за місцем провадження господарської діяльності суб’єкта господарювання, а також у закладах роздрібної торгівлі насіння.

     Зокрема ст. 26 Закону України «Про насіння і садивний матеріал» передбачено, що посадові особи, які здійснюють державний нагляд (контроль) у сфері насінництва та розсадництва, у межах своїх повноважень при здійсненні заходів державного контролю мають право відкривати будь-яку упаковку (контейнер) з насінням чи садивним матеріалом для відбору контрольних проб.

     Проба відбирається у відповідності до ДСТУ 4138-2002 «Насіння сільськогосподарських культур. Методи визначення якості» та «Методики відбирання проб насіння (зерна) для перевірки відповідності сорту критеріям заборони до поширення в Україні», затвердженої наказом Мінагрополітики України від 30.12.2008 року № 907. 

     Лабораторні дослідження (випробування) проводяться уповноваженими акредитованими лабораторіями – Державна установа «Обласна фітосанітарна лабораторія» (далі – Уповноважена лабораторія).

     За результатами відбору проб складається Акт відбору у трьох примірниках, один з яких видається власнику насіння, другий передається разом з опломбованими (опечатаними) зразками насіння до Уповноваженої лабораторії, третій залишається у інспектора. Інспектор зобов’язаний забезпечити відбір зразків, їх маркування, опломбування та поводження з ними у спосіб, що гарантує їх юридичну та аналітичну ідентичність, а також можливість проведення лабораторного дослідження (випробування). Відібрані та оформлені контрольні проби насіння передаються до Уповноваженої лабораторії протягом 1-2 діб. Результати лабораторних досліджень (випробувань), проведені Уповноваженою акредитованою лабораторією, оформляються Протоколом випробування.

     Після отримання Протоколу випробування інспектор проводить порівняння результату аналізу контрольних проб з результатом аналізування проб, зазначеним у попередніх документах про якість насіння, виданих органом з оцінки відповідності, та робить відповідний висновок за результатами контрольного аналізу.

     Результати лабораторного дослідження (випробування) надсилаються рекомендованим листом та/або за допомогою електронного поштового зв’язку або вручаються особисто під розписку керівнику чи уповноваженій особі власника насіння не пізніше двох робочих днів з дня їх отримання від Уповноваженої лабораторії.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux